Blev erklæret død på stedet: Sådan føles det at være i koma

Alexander blev erklæret død, men kan huske skræmmende meget fra de seks dage, han var i koma

Hvordan det føles at være i koma ved man først, når man har prøvet det. Her deler koma-patienter deres oplevelser. (Foto: Colourbox)
Hvordan det føles at være i koma ved man først, når man har prøvet det. Her deler koma-patienter deres oplevelser. (Foto: Colourbox)

’Jeg var i koma i seks dage i 2011. Det skete pludseligt’.

Sådan skriver en tidligere neuroforsker, Alexander Banach, i en tråd på spørgsmål-svar-siden Quora, hvor brugere kan stille alverdens forskellige spørgsmål, som andre brugere får muligheden for at svare på.

I dette tilfælde lyder spørgsmålet ’hvordan føles det at være i koma?’ og det har hele 35 personer skrevet deres detaljerede bud på ud fra deres egne erfaringer.

Blandt andre Alexander Banach, som kan berette om, hvordan han i skræmmende detaljer kan huske, hvad der skete omkring ham, selvom han svævede mellem liv og død.

’Jeg husker, at jeg så verden gennem mine øjne, for så at blive trukket hurtigt tilbage gennem mørket – som at gå baglæns gennem en meget lang tunnel, eller baglæns gennem en dimension af intethed. Jeg blev erklæret død på stedet, men jeg har glimt af lægeholdet som hukommelses-bidder under hjertemassagen’, skriver den tidligere neuroforsker.

På førstedagen, husker han, fik familien at vide, at han ikke ville overleve.

På andendagen mente lægerne, der var en chance for, at han ville klare den – men han ville blive en grønsag.

På tredjedagen var der igen hjerneaktivitet, men prognoserne var stadig ikke gode.

’På dag 6 oplevede jeg hvad jeg bedst kan beskrive som at blive modtaget af en gruppe af sjæle i en dimension af hyperspace. Jeg fik at vide, jeg skulle ”blive ved at kæmpe. Din tid er ikke kommet endnu”.

Alexander Banach trodsede alle odds og vågnede pludselig efter seks dage i koma. Da det skete, var det med et sæt, og han gav sig panisk til at rive alle ledninger og præparater ud af sine lunger. Lægerne var nødt til at fastholde og bedøve ham, fortæller forskeren, der i dag føler, at han er kommet sig helt over den voldsomme oplevelse. Han har nu droppet forskningen og er i stedet blevet kunstner.

’Jeg er glad for at være i live. Nu er mit liv bedre end jeg nogensinde kunne have drømt om før’, skriver han.

"Hvordan kan du vide det?"

Og Alexander Banach er faktisk ikke den eneste Quora-bruger, der trods sin koma-tilstand har livlige minder om ting, han ifølge lægevidenskaben ikke burde kunne huske.

’Da jeg var i koma i tre dage, oplevede jeg nogle meget uhyggelige ting. Helt fra lægehelikopter-turen husker jeg at have set ting, som en bevidstløs person ikke burde se’, skriver Quora-bruger og forfatter Murat Morrison i sit svar.

Murat Morrison beskriver, hvordan han så en masse små lysglimt, som han tror kom fra lægernes lys-pen, da de tjekkede hans pupiller. Og han så med en svævende afstand, hvordan sygeplejerskerne klippede tøjet af ham.

’Jeg husker, hvordan en politibetjent, som reddede mit liv, græd ved siden af min seng. Da jeg spurgte ham ind til det, sprang han bogstaveligt talt op. ”Hvordan kan du vide det?”’

Murat Morrison husker også, hvordan han under sin bevidstløshed så en kirkegård med gravsten udskåret med engle og dæmoner. Her husker han, at han blev stillet overfor et valg. Han husker ikke, hvad valget var mellem, men når han tænker tilbage på det i dag, mener han godt, han ved, hvad han valgte.

’Jeg fløj. Jeg havde ingen vægt, ingen hæmninger. Jeg kunne tage hen, hvor jeg ville og gøre lige hvad jeg ville. Det eneste, jeg kan huske, at jeg ville, var at tage hjem og kramme min søn’, skriver Murat Morrison.

23-årige Calvin Thomas blev som 23-årig stukket i hjertet med en kniv. Her fortæller han, hvordan det føles at svæve mellem liv og død.