Blev Jamal dræbt og parteret? Nu afsløres 'den nøgne sandhed'

Erdogan vil inden for få timer afsløre 'den nøgne sandhed' om det påståede mord på journalist Jamal Khashoggi. Ifølge tyrkiske medier har efterretningstjenesten videobilleder af Khashoggis sidste sekunder

Blev Jamal dræbt og parteret? Nu afsløres 'den nøgne sandhed'

Tyrkiet-kender Deniz Serinci er hård i sin kritik af Erdogan, efter præsidentens tals. Hør hans analyse her

Tirsdag middag tager den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan bladet fra munden og udtaler sig for første gang offentligt om, hvad der ifølge Tyrkiet skete på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul 2. oktober kort efter klokken 13, da journalist Jamal Khashoggi trådte ind på konsulatet.

Jamal Khashoggi er ikke siden set i live, og der hersker efterhånden ingen tvivl om, at Jamal Khashoggi i forbindelse med besøget den skæbnesvangre eftermiddag mistede livet.

Journalist myrdet: Her er den mystiske dobbeltgænger iført hans tøj

Trump utilfreds med forklaring om journalist-drab

Den nøgne sandhed
Forud for udtalelsen har Erdogan svoret, at han vil løfte sløret for 'den nøgne sandhed' og endegyldigt fortælle verden, hvordan Khashoggi endte sine dage.

Ifølge anonyme tyrkiske efterretningskilder blev journalisten, der har skrevet kritisk om Saudi-Arabiens kronprins Mohamed bin Salman, på bare syv minutter tortureret, bedøvet og parteret kort efter han var gået ind på konsulatet.

Hvis Erdogan holder sit ord, kan det dermed forventes, at han fremlægger nogle af de beviser, hvis eksistens den seneste uge løbende er blevet lækket fra den tyrkiske efterretningstjeneste til regeringstro tyrkiske medier.

Khashoggis død kan blive en fordel for den tyrkiske præsident. Foto: AP
Khashoggis død kan blive en fordel for den tyrkiske præsident. Foto: AP

Angiveligt skulle den tyrkiske efterretningstjeneste være i besiddelse af billeder samt video- og lydoptagelser, der dokumenterer beskyldningerne mod det saudiske styre og forbinder dødsfaldet direkte til den magtfulde saudiske kronprins.

Journalist død på saudisk ambassade: Nu aflyser Danmark besøg

Saudi-kronprins kondolerer over for Khashoggis søn

OVERBLIK: Sagen om den forsvundne journalist

* Den saudiarabiske journalist, kommentator og systemkritiker Jamal Khashoggi forsvinder 2. oktober efter et besøg på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

* Optagelser fra overvågningskameraer offentliggjort af tyrkiske medier viser Khashoggis ankomst til bygningen og senere en sort varebil, der forlader konsulatet. De saudiarabiske myndigheder har afvist at levere optagelser, der viser, at journalisten har forladt konsulatet.

* Tyrkiske medier har også vist billeder af det, der skulle være 15 saudiarabiske efterretningsagenter, der lander i Istanbul aftenen før Khashoggis forsvinden, og som alle forlader landet igen dagen efter.

* Saudi-Arabien har tidligere afvist enhver anklage om, at man skulle have dræbt den systemkritiske journalist.

* Natten mellem den 15. og 16. oktober får tyrkiske efterforskere adgang til konsulatet. Efter otte timers jagt efter spor forlader efterforskerne stedet. De tager blandt andet jord fra konsulatets have med sig.

* Anonyme embedsmænd i den tyrkiske regering fortæller ifølge nyhedsbureauet AP, at der på konsulatet er fundet spor efter drab og partering af Jamal Khashoggi.

* 18. oktober siger den amerikanske præsident, Donald Trump, at det ser ud til, at Jamal Khashoggi er blevet dræbt. Det er første gang, at Trump anerkender, at journalisten kan være blevet dræbt.

* Det sker, efter at den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har været i Saudi-Arabien og Tyrkiet for at høre begge lande om sagen.

* Sent om aftenen fredag 19. oktober bekræfter Saudi-Arabien, at Khashoggi blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul. Ifølge en offentlig anklager var det en slåskamp mellem Khashoggi og folk på konsulatet, der førte til journalistens død.

* 18 personer er indtil videre anholdt i sagen, oplyser Saudi-Arabien.

Kilder: New York Times, AP, Reuters, Al-Jazeera.

Tyrkiet i islamisk krig med Saudi-Arabien
Ifølge leder af afdelingen for tyrkiske studier ved Washington Institute, Soner Çağaptay, er den uhyggelige sag med et blevet centrum for en spektakulær magtkamp i Mellemøsten med Erdogan og kroprins Salman som de to kombattanter.

- Det her er blevet en strategisk kamp mellem Tyrkiets præsident Erdogans visioner for Mellemøsten og kronprinsen af Saudi Arabien Mohammed bin Salmans vision for Mellemøsten, siger Soner Çağaptay ifølge The Guardian.

- Erdogan ser en mulighed i Khashoggi-mordet. Lige nu står Mohammed bin Salman som den svage i kampen mod Erdogan, der normalt kæmper mod Det Muslimske Broderskab. Mohammed bin Salman går lige nu ud på en meget tynd is, og den prøver Erdogan at gøre at tyndere.

Ifølge The Guadians Mellemøst-redaktør Martin Chulov ser Erdogan Saudi-Arabiens krise som muligheden for at genrejse Tyrkiet som det nye religiøse magtcentrum i Mellemøsten og overtage pladsen fra netop Saudi-Arabien.

Saudi-Arabien: Dræbt af sikkerhedsteam
Der er da heller ikke nogen tvivl om, at dødsfaldet og den kontinuerlige strøm af lækkede oplysninger fra den tyrkiske efterretningstjeneste, har givet Saudi-Arabien grå hår.

For siden Khashoggi forsvinden, har saudierne ændret er forklaringen. Først påstod Saudi-Arabien, at Khashoggi havde forladt konsulatet. 19. oktober ændrede man dog forklaring, og den officielle udmelding lød, at at Jamal Khashoggi mistede livet under et håndgemæng på konsulatet.

Få dage senere ændrer de forklaring igen, da udenrigsminister Adel al-Jubeir oplyser, at saudierne nu er i tvivl om, hvordan Jamal Khashoggi reelt døde.

I stedet lyder forklaringen nu, at den kritiske journalist blev dræbt af 'et saudisk sikkerhedsteam', da han gik ind på konsulatet 2. oktober.

- Han blev dræbt på konsulatet. Vi ved ikke i detaljer hvordan. Vi ved ikke, hvor liget er, forklarer Jubeir, der samtidig kalder drabet for en 'forfærdelig fejl'.