Blev straffet for at se fodbold: Så satte hun ild til sig selv

En iransk kvinde satte sidste uge ild til sig i protest over at være blevet dømt for at have sneget sig ind til en fodboldkamp. Mandag afgik hun ved døden

'Blue girl' bliver afdøde Sahar Khodayari kaldt på sociale medier, fordi hendes favorithold spiller i blå trøjer. Foto: privat
'Blue girl' bliver afdøde Sahar Khodayari kaldt på sociale medier, fordi hendes favorithold spiller i blå trøjer. Foto: privat
Følg Samfund

2. september overhældte en iransk kvinde ved navn Sahar Khodayari sig med benzin og satte ild til sig selv foran en retsbygning i hovedstaden Tehran.

Kvinden lå i respirator, og 90 procent af hendes krop var alvorligt forbrændt. Mandag afgik hun ved døden som følge af skaderne.

Den unge kvinde satte ild til sig selv i protest over at være blevet idømt en fængselsstraf på seks måneder, efter hun blev pågrebet, da hun havde sneget sig ind på et stadion for at se en fodboldkamp med sit favorithold.

Til kampen havde hun klædt sig ud som mand. I Iran er det nemlig ulovligt for kvinder at opholde sig på fodboldstadioner.

Hændelsen har skabt stort røre på sociale medier, hvor tusindvis af brugere sørger over Khodayaris død og kritiserer Irans forbud mod kvinder på stadioner. Det skriver BBC.

'Pigen i blå'
På sociale medier verden over trender hashtagget #bluegirl, fordi Khodayaris favorithold Esteghlal FC spiller i blå spillertrøjer.

Også fodboldholdet, som Sahar Khodayari sneg sig ind på stadionet for at støtte, er berørt af situationen.

'Hun støttede os på trods af politik, som gjorde det umuligt for hende, men hvad kan vi gøre for at støtte hende? ABSOLUT INTET. Vi er kujoner,' skriver holdet på Twitter.

I tweetet er også et billede af Khodayari i hospitalssengen, inden hun døde.

'Fifa bør handle'
Også hashtagget #FifaStandUp4Sahar trender på sociale medier. Med hashtagget kræver brugerne, at den internationale fodboldorganisation FIFA forbyder Iran at deltage i internationale fodboldkonkurrencer, så længe kvinder ikke har adgang til stadioner.

'Kære FIFA. Sahar Khodayari, 'Den blå pige', som satte ild til sig selv for at protestere mod sin uretfærdige seks måneders fængselsdom, fordi hun gik ind på et stadion, er død. Vi, det iranske folk, beder jer om at forbyde iransk fodbold,' skriver en bruger i en Twitter-appel til FIFA.

Flere har også meldt ud, at de vil boykotte iransk fodbold og stadioner, så længe forbuddet mod kvinder står ved magt.

Vil have sagen efterforsket
Irans vicepræsident for kvinders anliggender, Masoumeh Ebtekar, skriver i dag på Twitter, at hun har indsendt en rapport til retschefen Ebrahim Raisi, hvor hun opfordrer ham til at efterforske Sahar Khodayaris død.

Det er ikke første gang, nogen sætter ild til sig selv i protest. I 2010 satte frugtsælgeren Mohammed Bouazizi ild til sig selv i den tunesiske by Sidi Bouzid i frustration over korruption og politibrutalitet. En handling, som startede Det Arabiske Forår.

Det Arabiske Forår er betegnelsen for den bølge af folkelige protester og væbnede sammenstød, som har fundet sted i den arabiske verden siden Bouazizi selvantændte. Oprøret har ført til regimeskifte i Tunesien, Libyen, Egypten og Yemen og udløste borgerkrigen i Syrien. Det var også Det Arabiske Forår, som medførte opblomstringen af Islamisk Stat.

Et år efter: Han startede det arabiske forår

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+