Annonce:
Annonce:

Blitzkrig mod danske bilister: Her holder fotovognene oftest hos dig

Selvom få omkommer i trafikken i København på grund af høj fart, er det den kommune, hvor fotovognene har holdt flest timer i 2017

Annonce:
Følg Samfund


 

Ekstra Bladet Special er et kvalitetsstempel. Det er et nyt varemærke for vores allerbedste og mest grundige journalistik. Jeg synes, du skal læse med. Det handler om dit og din nabos liv. I denne Special sætter vi fokus på politiets pengemaskine: Fotovognene.

Når politiet placerer deres fotovogne, også kaldet ATK (Automatisk Trafikkontrol, red.), sker det i lille omfang efter, hvor der sker flest alvorlige ulykker på grund af fart. Til gengæld slår bøderne rekord på rekord med 871 millioner kroner i udskrevne bøder i 2017.

Det viser en analyse, som Ekstra Bladet har lavet på baggrund af aktindsigter i politiets placeringer af fotovogne i 2017, samt data for ulykker på de danske veje fra 2013 til 2017.

For selvom over dobbelt så mange sidste år døde i landzoner sammenlignet med i byerne, så holdt fotovognene parkeret over dobbelt så mange timer i en byzone som på landeveje.

Annonce:

- Man kan sige, at det grundlæggende er svært at køre meget for stærkt i byerne, fordi der er meget trafik og mange lyskryds. Det skal nærmest være nat, før man for eksempel kan ræse ned gennem H.C. Andersens Boulevard i København.

- De fleste af dødsulykkerne, der skyldes for høj fart, sker derfor på landevejene, fordi man her rent faktisk kan køre for stærkt. Men det er klart, at når der er mange bløde trafikanter, så vil højere hastighed i byerne også gøre eventuelle sammenstød alvorligere, siger Marianne Steffensen, chef for Trafiksikkerhed og Cykling i Vejdirektoratet.

Vælg din kommune for at se, hvor fotovognene oftest holder.

Få døde - meget kontrol
Kommunen med det højeste antal ATK-kontroltimer i hele landet er København. Rådet for Sikker Trafik har på baggund af data fra Vejdirektoratet ellers opgjort, at der i Københavns Politikreds, der dækker kommunerne København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør, fra 2011 til 2015 'kun' døde 20 i trafikken som følge af høj fart.

Annonce:

Det er det tredjelaveste antal i nogen politikreds i hele landet - kun færre er omkommet i Københavns Vestegns politikreds med 19 dræbte og Bornholm med seks omkomne.

Den 'farligste' politikreds i forhold til antallet af dræbte på grund af høj fart er Midt- og Vestjyllands politikreds med 91 dræbte.

Midt- og Vestjyllands Politi har da også, hvis man ser på hele politikredsen samlet set, været her, hvor der i 2017 i alt blev målt flest timer med fotovogne, nemlig 12.457 timer, sammenlignet med 5.732 i Københavns politikreds.

Til gengæld er Midt- og Vestjyllands politikreds 52 gange større end København, hvorfor fotovognene altså skal dække et meget større område og mange flere kilometer vej.

Annonce:

Og tager man højde for politikredsens samlede areal, er billedet lige omvendt. Her har Midt- og Vestjylland det laveste antal timers kontrol per kvadratkilometer i hele landet. Der er nemlig blot 1,3 times kontrol pr. kvadratkilometer i Midt- og Vestjyllands Politikreds, mens der er hele 32 timers ATK-kontrol pr. kvadratkilometer i Københavns politikreds - det højeste i landet.

Du kan chatte med journalisten bag den store data-undersøgelse af fotovognene i dag kl. 12.00.
CHAT: Fotovognene blitzer løs i byerne

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Danskerne har tabt tilliden til politikerne
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: