Bliver øllet farvet? Her er alle myterne om juleøl

Fredag klokken 20.59 faldt sneen over hele landet, men hvad er sandheden bag julebryggens mørke farve og den mystiske lakrids på ingredienslisten?

Den såkaldte J-dag er blevet til en nationalfestdag for især den yngre del af befolkningen. Foto: Gregers Tycho/ Ritzau Scanpix
Den såkaldte J-dag er blevet til en nationalfestdag for især den yngre del af befolkningen. Foto: Gregers Tycho/ Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Hvem skulle have troet, at noget så simpelt som en julebryg kan blive genstand for myter? Men ikke desto mindre er det, hvad den populære, sæsonbetingede øl, med dertilhørende festdag, er.

Derfor vil Ekstra Bladet forsøge at få be- eller afkræftet nogle af de verserende rygter, så man trygt og rart kan drikke de eftertragtede julebryg.

Hver femte danske mand har gjort det: - Et kæmpe problem for trafiksikkerheden

Bliver øllet farvet?
Et vedholdende rygte er, at man tilsætter karamel i den populære bryg for at gøre den mere mørk og tillokkende. Men dette rygte er ikke sandt ifølge Mikkel Laust Bro, der er brygmester på Carlsberg i Fredericia.

- Der er mange, der ikke kender forskellen på julebryg og juleøl. Juleøllen udspringer af en traditionel hvidtøl, hvor julebryggen er en pilsner krydret med forskellige smage. En juleøl er, hvad man ville kalde en mørk hvidtøl. Derimod relaterer en julebryg sig til almindelig øl, som enten er mørkere, sødere eller krydret med sæsonens krydderier, såsom nellike, kanel eller orangeskal, siger Mikkel Laust Bro.

Er julebryggen blevet en hipster?
Hvis man kigger på julebryggens ingrediensliste, så vil man måske studse over, at der står lakrids. Er Tuborg hoppet med på den populære hipsterbølge og har valgt at proppe lakrids i en vare, som normalt ikke indeholder det?

- Tuborg har altid brugt lakrids som krydderi i Tuborg Julebryg, men efter flere år med dårlige ølanmeldelser fornyede bryggerne i Fredericia opskriften – ved at gå tilbage til den oprindelige fra 1981, forklarer Mikkel Laust Bro.

Ændringen af opskriften betyder, at der bliver tilsat mere lakrids, men den er knap så stærk, så man vil ikke kunne smage det.

Bare rolig, opskriftsændringen skete i 2016, så der vil ikke komme de store smagsoverraskelser i aften, når man hælder årets første julebryg indenbords.

Politiet ude efter J-dag-branderter

Påskebryg i forklædning?
Mange har hørt rygtet om, at julebryg faktisk bare er en påskebryg på en julet flaske. Ifølge Kasper Elbjørn, der er informationschef hos Carlsberg, er der tale om to vidt forskellige øl og ikke bare gammelt bryg i nye flasker.

Det er for eksempel her, at lakridsen kommer ind i billedet, for den finder man ikke i påskebryggen. Så forsager man lakrids og alle dens gerninger, så kan man se frem til forårets, og derved påskebryggens, komme.

Er det de fordrukne unges skyld?
J-dagsglade mennesker på over 30 år vil nok kunne huske dengang i tidernes morgen, hvor man kunne få sin første julebryg den anden onsdag i november. Men i 1999 blev den traditionsrige dag rykket til første fredag i november i stedet.

Men var det virkelig klager fra rektorer fra landet mange gymnasier, der fik bryggerierne til at flytte J-dag, så eleverne ikke pjækkede fra skole?

- Det er korrekt, at vi blev pressede af gymnasierne til at flytte J-dag, indrømmer Kasper Elbjørn.

Nu hvor gymnasieeleverne ikke skal op og i skole næste dag, kan de drikke endnu flere julebryg. Det har også fået Carlsberg til at indlede et samarbejde med Natteravnene, så Danmarks berusede og glade ungdom kan komme sikkert hjem i seng igen, når de ikke kan rumme mere af den mørke øl.

Hvor går man mest op i J-dag?
Ingen myteknusning uden en klassisk Sjælland mod Jylland. Hvor i landet går de så mest op i J-dag?

- Vi oplever samme interesse for J-dag i alle byer. Der er kæmpestor kærlighed til denne her juletradition alle steder, men det er rigtigt, at de i Aalborg gør ekstra meget ud af J-dag. I Jomfru Ane Gade i Aalborg begynder julestemningen at sænke sig allerede fra fredag kl. 12, hvor der serveres gløgg og æbleskiver og opsættes en kæmpe scene, der hejses op over Jomfru Ane Gade. Fra klokken 20 vil scenen være bemandet med Jomfru Ane Band, som varmer op til julefesten frem til kl. 20.59, hvor sneen falder, siger Kasper Elbjørn.

Til det er der vist kun at sige skål, glædelig J-dag og pas godt på hinanden i snestormen.

Alarm ved grænsen: Julebajerne er udsolgt

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind