Blodig weekend: Odense Zoo igen klar til at dissekere løve

Selv om det tidligere mildest talt har skabt meget røre, vil Odense Zoo igen offentligt dissekere en løve.

Sådan så det ud sidst, da Odense Zoo skar en løve op. (Foto: Anders Lindved)

Følg med her på Ekstra Bladet klokken 12, hvor vi sender live fra 'Dyret på vrangen'.

Nu er den gal igen.

I hele weekenden afholder haven tema-weekend under overskriften 'Dyret på vrangen', hvor man fokusere på hvordan dyrene ser ud under pelsen.

Det hele løber af stablen lørdag, hvor den zoologiske have igen vil dissekere en ni måneder gammel hanløve.

- Vi gør, som vi plejer at gøre. Vi har gjort det i rigtig mange år, og vi også har dissekeret andre dyr end løver, fortæller zoolog i Odense Zoo Nina Collatz Christensen til Ritzau.

Op til dissekeringen i efteråret blev den zoologiske have udsat for en såkaldt shitstorm på de sociale medier og fik flere grove trusler fra folk. Samtidig fik Odense Zoo massiv kritisk omtale i verdenspressen.

- Vi har selvfølgelig holdt meget øje med, hvad der er sket på vores Facebook og i vores indbakke. Men jeg tror, folk er blevet klar over, at det altså er noget, vi bliver ved med at gøre i Odense Zoo, fortæller Nina Collatz Christensen.

Sådan så det ud sidste gang Odense Zoo dissekerede en løve (Foto: Ole Frederiksen)
Sådan så det ud sidste gang Odense Zoo dissekerede en løve (Foto: Ole Frederiksen)
 

Blodig weekend
Men oplevelsen i Odense Zoo er ikke for sarte sjæle. Hele weekenden er sat af til 'Dyret på vrangen', og det har et helt simpelt formål.

- Vi gør bare det, vi plejer at gøre og har gjort i mange år. Som jeg sagde ufatteligt mange gange i efteråret, gør vi det for at formidle og lære fra os, har zoolog i Odense Zoo Nina Collatz Christensen tidligere forklaret til Ekstra Bladet forud for dissektionen.

Den udvalgte løveunge er fra samme kuld, som løven man skar i sidste gang.

Løverne var overskudsdyr fra 2014 og måtte derfor aflives for at sikre resten af flokkens sundhed, da man ikke kunne afsætte dem til andre zoologiske haver.

Zoo: - Vi havde ingen elefanter
Nina Collatz Christensen mener, det er en vigtig opgave for zoo også at vise den anden side af livet.

- I dissekerede også en løve sidste år. Skal i ikke snart finde på noget nyt? Hvad med en elefant eller en tiger?

- Det kunne det også sagtens være, men nu har vi ingen elefanter eller tigere i overskud. Vi har tidligere gjort det blandt andet med tapirer og ponyer og dagen efter løve dissektionen er det en antilope der skæres op. Grunden til, det ofte er løver er, at der bliver født mange løver i en løveflok og derfor ender vi ofte med dyr i overskud. Derfor er det ofte overskudsdyr i form af løver, vi dissekerer.

Foto: Ole Frederiksen
Foto: Ole Frederiksen
 

- Har iI kke bare fundet en god og billig måde at få presseomtale på?

- Vi er jo en forretning. Men vi har dissekeret dyr i snart tyve år og vi gør det primært for at formidle. At medierne nu vælger at dække det så intensivt, er ikke vores valg.

- Hvad gør i, når det ikke længere kan få folk op i det røde felt at i dissekere døde dyr? Har i en plan b?

- Vi har altid gode nyheder og initiativer. Men det er ikke os der styrer om der kommer shitstorm, forargelse og medieomtale. Dem der kommer i haven er glade for vores dissektioner. Forældre kommer med deres børn og placere dem bevist helt oppe ved scenen, så de kan følge med i, hvad der sker. Det er alle mulige andre end havens gæster, der bliver forargede over det.

Intet politi denne gang
Ved dissekeringen i efteråret havde Odense Zoo set sig nødsaget til at kontakte politiet. Nina Collatz regner dog ikke med, at det bliver nødvendigt denne gang.

Løven har været frosset ned siden februar og er bror til den hunløve, der blev dissekeret i Odense Zoo i efteråret.

I forbindelse med 'Dyret på vrangen'-weekenden har det amerikanske magasin New Yorker Magasin allerede meldt sin ankomst. Herfra lyder det ifølge Nina Collatz Christensen, at man ønsker at forklare amerikanerne om det skandinaviske syn på at vise de døde dyr frem.

Foto: Ole Frederiksen
Foto: Ole Frederiksen
 

Andre zoologiske haver har haft mulighed for at overtage løven, men da der ikke var nogen, som meldte sig, havde Odense Zoo intet andet valg end at aflive løven.

- I sådan nogle tilfælde vælger vi at fryse dyrene ned og bruge dem til dissektion. Det er en måde at skabe viden om og fascination af dyrene. Vi synes, at det er meget oplysende at se, hvordan en løve ser ud indeni, siger Nina Collatz Christensen.

Hele virakken om dissekering af dyr startede for halvandet år siden, da Københavns Zoo valgte at dissekere giraffen Marius foran flere børn. Her fik Bengt Holst flere dødstrusler.

28 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere