Blodigt slagsmål om boligskatterne

De radikale vil hæve de samlede boligskatter, men Thulesen siger nej. Jubel hos de konservative

Dansk Folkeparti vil ikke være med til at hæve de samlede boligskatter. Det er sød musik i regeringens ører. Foto: Jens Dresling
Dansk Folkeparti vil ikke være med til at hæve de samlede boligskatter. Det er sød musik i regeringens ører. Foto: Jens Dresling

Slagsmålet om fremtidens boligskatter er i fuld gang, og det ser ud til at blive en blodig affære.

Her i weekenden forsøgte den radikale formand, Morten Østergaard, med et nyt udspil at samle Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i en fælles front mod regeringen. Men indtil videre uden det store held.

De radikale foreslår, at flere boligejere kommer til at betale den høje sats i ejendomsværdiskat end det, den tidligere V-regering spillede ud med i efteråret. Også skattesatsen på de dyre boliger skal være højere, hvis det står til de radikale.

Forslaget betyder, ca. 81.000 boligejere skal betale den høje sats, hvor det i dag kun er omkring 15.000. Med Karsten Lauritzens udspil vil tallet være 21.000.

Konkret foreslår de radikale, at man skal betale 1,2 procent i skat af boligens værdi over fem millioner kr., mens V-regeringen sætter grænsen ved seks millioner og skatten herover på 1,0 procent.

Flere penge i kassen

Morten Østergaard lægger ikke skjul på, at det radikale forslag vil give flere penge i statskassen end nuværende 43 milliarder kr.

- De ekstra penge, der kommer ind, kan vi f.eks. bruge til at sænke skatten i bunden, foreslog den radikale formand, da han i weekenden luftede forslaget på Det radikale Venstres nytårsstævne i Nyborg.

Lunken modtagelse

Forslaget falder imidlertid ikke i god jord hos Dansk Folkeparti. Ganske vist er partiet parat til at se på balancen mellem skatten på de billige og dyre boliiger i forhold til V-regeringens forslag. Men der skal ikke flere penge i kassen fra boligskatterne samlet set, slår partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, helt klart fast.

- Det er vigtig for mig at sige, at vi ikke synes, at der samlet set skal flere penge i kassen end i dag. For os er det derimod afgørende, at vi får en hurtig aftale, så danskerne kan føle sig trygge uanset værdien af deres bolig.

Glæde hos K

Meldingen fra Kristian Thulesen Dahl bliver modtaget med glæde hos regeringspartiet, de konservative.

- Det glæder mig meget, hvis Dansk Folkeparti ikke har noget ønske om, at der komme flere penge i statskassen ved hjælp af boligskatten. Det er et rigtigt, rigtigt godt udgangspunkt for de forhandlinger, vi skal i gang med, siger Mette Abildgaard, politisk ordfører for de konservative.

- Selvfølgelig skal vi kigge på, at det, vi laver, har en fornuftigt social profil. Det er nogle drøftelser, vi skal have. Men det er ret afgørende, om udgangspunktet er, om der skal flere penge i statskassen, eller om der ikke skal.

Deprimerende R-forslag

Til gengæld kalder Mette Abildgaard det radikale forslag for deprimerende.

- Der er mange fuldstændigt almindelige mennesker, der bor i dyre boliger i dag. Boligskatterne er næsten fordoblet siden 2001, og nu lægger de radikale op til, at rigtig mange boligejere skal beskattes endnu hårdere end i dag. Det er deprimerende.

Socialdemokratiets formand vil også gerne have en anden balancen mellem de billige og de dyre boliger end i forslaget fra den gamle regering.

- Men vi vil ikke lægge os fast på nogle tal, siger hun.

Den nye trekløver regering har bebudet, at den kommer med et revideret forslag i begyndelsen af dette år.

..............

Ekspert: Geografisk særskat

Ekstra skat på dyre boliger er en ren geografisk særskat. Det mener Jens Lunde, boligekspert og lektor emeritus på CBS.

- Hvis du bor i hovedstadsregionen, vil en stor del af boligerne automatisk ryge over knækket. Bor du derimod i f.eks. Fåborg, som er en dejlig by, kommer de store og dyre huse slet ikke derop. Så det er en ren geografisk særskat, der kun rammer boligejere i hovedstaden og få andre steder i landet.

Jens Lunde er ikke bleg for at kalde ekstraskatten for en ren misundelsesskat, som kun giver få penge i kassen.

Ifølge Finansministeriet vil det således kun koste 150 millioner kr. ud af de samlede boligskatter på 43 milliarder kr., hvis man helt dropper ekstraskatten på de dyre boliger i regeringens eget forslag.

- Det er en ren misundelsesskat, fordi der ikke er noget økonomisk argument for højere skat på dyre boliger. Man lægger jo heller ikke en særafgift på folk, der køber dyre rejser.

................

Fakta: Så meget skal du betale

I dag:

Vurdering under 3 mio. kr.: Skat: 1,0 pct.

Vurdering over 3 mio. kr.: Skat: 3,0 pct.

Høj skat rammer 15.000 boligejere.

(Uden skattestop ville det være 322.000).

V-regeringen:

Vurdering under 6 mio. kr.: Skat: 0,6 pct.

Vurdering over 6 mio. kr.: Skat: 1,0 pct.

Høj skat rammer 21.000 boligejere.

De radikale:

Vurdering under 5 mio. kr.: Skat: 0,6 pct.

Vurdering over 5 mio. kr.: Skat: 1,2 pct.

Høj skat rammer 81.000 boligejere

1 af 2 Kristian Thulesen Dahl er ikke med på at hæve de samlede boligskatter som de radikale foreslår. Foto: Jens Dresling
2 af 2 Dansk Folkeparti vil ikke være med til at hæve de samlede boligskatter. Det er sød musik i regeringens ører. Foto: Jens Dresling
245 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere