Blodmånen kan forsvinde i rimtåge og skyer

Det kan blive ret svært at se det sjældne naturfænomen tidlig mandag morgen, da vejret vil drille

Næste gang der kommer en total måneformørkelse, som giver blodmåne er 26. maj 2021, men den kan ikke ses fra Danmark. Skal man se en fra Danmark, så skal man vente til nytårsaften 2028. Foto: Jens Dresling
Næste gang der kommer en total måneformørkelse, som giver blodmåne er 26. maj 2021, men den kan ikke ses fra Danmark. Skal man se en fra Danmark, så skal man vente til nytårsaften 2028. Foto: Jens Dresling

Mandag morgen vil der for sidste gang i de næste 10 år være en såkaldt blodmåne over Danmark.

Klokken 3.36 vil en skygge begynde at glide ind over månen, og fra klokken 5.41 til 6.43 vil der være en totalt måneformørkelse. I perioden med den totale måneformørkelse vil månen fremstå rød, den såkaldte blodmåne.

Skulle lysten være der til at stå tidligt op og se det sjældne vejrfænomen, så kræver det godt med varmt tøj, hvis man bevæger sig udenfor.

- Det bliver omkring minus to til minus fem grader over hele landet, men i de tidlige morgentimer vil det blive koldt. Det vil blive varmere i løbet af dagen, fortæller Bolette Brødsgaard fra DMI.

Under en total formørkelse rammes månen af kerneskyggen fra Jorden, som dækker for det meste af solens lys, bortset fra det rødlige, der afbøjes. Foto: Per Rasmussen Samfund Sjældent naturfænomen på vej: Sker først igen om ti år

Kulden er ikke det eneste, der kan være til hinder for at se blodmånen mandag morgen. Det meste af landet vil blive dækket af en rimfrosttåge, som gør det svært at se den røde måne.

- Beboere i det nordvestlige Jylland kan måske se månen, da tågen er passeret på det tidspunkt. Beboere ved kysten på Lolland og Falster kan måske også være heldige at få klart vejr, siger Bolette Brødsgaard.

Der er ifølge DMI en chance for, at rimtågen slet ikke bliver et problem tidligt mandag morgen, da den kan være drevet væk. Men så er der et nyt problem for blodmåne-lystne danskere.

I løbet af natten vil der komme skyer ind over Danmark, og de vil også spærre for udsynet til månen. De mange skyer over landet vil være fyldt med nedbør i form af sne og slud.

Videnskab Unikt syn: Månen bliver blodrød på mandag

56 kommentarer
Vis kommentarer