Blokade rammer kommunalt varmeværk: Nok er fucking nok

Hidsige håndværkere blokerer lige nu det kommunale kraftvarmeværk i København

- De overholder ikke overenskomsterne, og vi har hørt, at der foregår løndumping derinde... De hidsige håndværkere var mødt talstærkt op (Video: Mogens Flindt)

Med senede overkroppe og tatoveringerne kravlende op ad de muskuløse arme har op mod 100 håndværkere med stilladsarbejdere i front taget opstilling foran indgangen til Hofor kraftvarmeværk på Amager i København.

Flere har taget fri, og andre arbejder ekstra for at få tid til at støtte op om blokaden.

Hofor ejes primært af Københavns Kommune, og her bygges Bio4, som skal være førende kraftvarmeværk i fremtiden. Men meget tyder på, at byggeriet snart går i stå. Siden 1. maj har stilladsarbejdere og andre kolleger fra byggepladsen blokkeret indgangen.

Stilladsarbejderen Thomas Strømholt griber megafonen og gjalder ind over sine kolleger mod pladsen:

- Vi flytter os ikke, før overenskomsten på dette kommunale byggeri bliver overholdt. Nok er fucking nok.

Har hørt om timeløn på 60 kroner

Thomas Strømholt gjalder i megafonen: Nok er fucking nok. Foto: Mogens Flindt
Thomas Strømholt gjalder i megafonen: Nok er fucking nok. Foto: Mogens Flindt
 

Han er talsmand for flokken, der døgnet rundt sørger for, at der ikke kommer nye forsyninger til byggepladsen.

- Der går tjekkiske stilladsarbejdere rundt derinde til 135 kroner i timen. Lige nu graver vi i, hvad den timeløn dækker over, og vores fornemmelse er, at de hverken får overtidsbetaling eller søgnehelligdagsbetaling. Det vil vi ikke finde os i. Det er løndumping, når vi får 235 kroner i timen, og så kommer tillæggene oveni, siger han og fortsætter:

- Vi har også hørt, at der er svejsere, som går rundt til mellem 60 og 80 kroner i timen. Det her er altså en socialdemokratisk kommune med en overborgmester, som har lovet, at han bakker op om faglig kamp, men det sker ikke. Det er ikke arbejderne derinde, som vi er sure på. Det er også derfor, at vi lader dem komme igennem. Men vi synes ikke, at det er rimeligt, at et kommunalt byggeri hyrer underbetalt, udenlandsk arbejdskraft, siger han.

Vi skal ind og tjekke
Mens Ekstra Bladet er til stede kommer Flemming Andersen, faglig sekretær i Metal, Hovedstaden, som skal ind på byggepladsen:

- Vi har hørt, at de har problemer med lønningerne derinde, så vi skal ind og tjekke op på det, siger han.

Også i 3F bekræftes det, at der kører faglige sager omkring Hofor. Palle Bisgaard, næstformand i Byggegruppen i 3F, understreger, at fagforeningen ikke er en del af blokaden, men han fortæller:

- Vi er ikke blevet overbevist om, at arbejdsgiverne overholder overenskomsterne på byggepladsen, og derfor fortsætter sagen, siger han og fortsætter:

- Der er en lang række forhold, som vi gerne vil have belyst. Det handler om feriepenge, pension, løn, overtidsbetaling, arbejdstid. Så det er nærmest hele paletten i overenskomsten, som vi er usikre på, hvorvidt bliver overholdt, siger han.

Hofor: Det er en ulovlig blokade

- Vi synes, at det skal gå gennem det danske fagretslige system, og at det skal respekteres. Vi vil meget gerne i dialog og imødekomme dem mest muligt. Vi har også tilbudt løbende dialogmøder. Vi vil gerne åbne vores dør, så de kan tale med de mennesker, der arbejder derinde. Men vi synes ikke, at det skal løses med ulovlige blokader, siger pressechef i Hofor, Astrid Skotte og fortsætter:

- Når der sker sådan nogle blokader, er det el- og varmeforbrugerne i København, som mister et tocifret millionbeløb. Vi kan ikke bygge et nyt kraftværk. Det bliver sat i stå.

Hun bekræfter, at der er tjekkiske stilladsarbejdere på byggepladsen:

- Som jeg er oplyst ligger de på 135 kroner i timen. Dertil kommer mad og bolig, så jeg tror, at det er svært at sammenligne lønningerne.

Hun mener, at der er leveret dokumentation for, at overenskomsterne bliver overholdt:

- Den dokumentation er forelagt, ligesom der er forelagt dokumentation for, at pensionen er indbetalt, siger hun.

Hun bekræfter også, at der er indere ansat på byggepladsen:

- Det er korrekt, at der er indere på byggepladsen. Der er tale om højt specialiserede svejsere, som udfører svejsearbejde for os. For dem gælder som alle andre, at deres løn- og arbejdsforhold skal svare til vilkårene i den danske overenskomst på området.

Her er de sure håndværkere

Tim Quitzau, stilladsarbejder, hvorfor er du her?

Tim Quitzau. Foto: Mogens Flindt
Tim Quitzau. Foto: Mogens Flindt
 

- Der skal være lige løn for lige arbejde. I gamle dage kom slaverne med skibe, i dag kommer de med busser. Jeg har ikke noget imod, at der kommer udenlandsk arbejdskraft, men de skal være her på samme vilkår som os. Nok er nok.

Heino Staalgaard, stilladsarbejder, hvorfor er du her?

Heino Staalgaard. Foto: Mogens Flindt
Heino Staalgaard. Foto: Mogens Flindt
 

- De overholder ikke overenskomsterne, og vi har hørt, at der foregår løndumping derinde, og de ikke har ordentlig uddannelse til at udføre arbejdet. Det vil vi ikke finde os i. Jeg er ikke sur på arbejderne - det er dem, som har hyret dem, der er problemet.

- Hvordan kan det lade sig gøre at stå her?

- I vores frokoststue er vi altid to hernede for at støtte dem. Det er måde, som vi gør det på.

Alexander Grønbech, tømrer, hvad laver du herude?

Alexander Grønbech. Foto: Mogens Flindt
Alexander Grønbech. Foto: Mogens Flindt
 

- Jeg står her, fordi der foregår social dumping derinde.

- De aflønner dem med en løn, der er lavere end en flaskedreng på 16 i Netto.

- Hvorfor er det vigtigt?

- Jeg kan ikke leve af 67 kroner, hvis jeg skal svare skat af det. Det er derfor, at vi står her. Det er vores levebrød, det handler om.

- Hvor længe har du tænkt dig at støtte op?

- Indtil vi vinder. Vi bliver ved med at sende folk herud.

Christian Nielsen, murer, hvorfor er du her i dag?

Christian Nielsen, murer
Christian Nielsen, murer
 

- For at bruge mantraet fra OK18: Nok er nok. Man kan mærke, at folk har fået nok af det, der foregår.

- Hvad er det, som I har fået nok af?

- Det er at se, hvordan vores udenlandske kolleger underbetales og udnyttes. Samtidig trækker de på nogle konkurrenceparametre, som ordentlige virksomheder ikke kan hamle op med. Så der foregår en massiv undergravning af vores forhold.

- Hvordan kan du få tid til at stå her?

- Jeg har haft ferie siden 1. maj, og så må jeg tage en dag ad gangen og se, hvad der sker.

Michael Bidstrup, struktør, hvorfor er du her?

Michael Bidstrup. Foto: Mogens Flindt
Michael Bidstrup. Foto: Mogens Flindt
 

- Vi bakker 100 procent op om stilladsarbejderne. Det er vores levebrød. Hvad skal vores børn leve af? Vores udgifter bliver ikke mindre, og hvis vores løn kommer helt derned, kan vi ikke leve - uanset hvem af os det er.

244 kommentarer
Vis kommentarer