Bo Hamburger afsløret som pyramidehaj

Forsøgte at hverve journalist: Den tidligere cykelrytter stjal videokamera, da han blev fældet af Ekstra Bladet

Bo Hamburger ankommer med Zinzino-bossen Peter Sørensen til hvervemøde med Ekstra Bladets 'muldvarp'. (Foto: Benjamin Kürstein)
Bo Hamburger ankommer med Zinzino-bossen Peter Sørensen til hvervemøde med Ekstra Bladets 'muldvarp'. (Foto: Benjamin Kürstein)
Følg Samfund
En mand haster ud af en københavnsk lejlighed med et stjålet videokamera i hånden. Det er få minutter forinden gået op for ham og hans kompagnon, at kvinden, som de sidder over for, er journalist på Ekstra Bladet.

De har i over en time forsøgt at hverve kvinden til deres pyramide-lignende firma Zinzino.

Scenen udspillede sig i går eftermiddag. Manden er tidligere Tour de France-cykelrytter Bo Hamburger.

Kendis-lokkemad
Han har i et halvt år ageret kendis-lokkemad for firmaet Zinzino. Et foretagende, der på overfladen giver den som kaffe-entreprenør, men i virkeligheden er en pyramidisk opbygget organisation, der scorer penge på, at nye sælgere med drømme om rigdom lokkes til at købe sig ind i bunden af den pyramidelignende forretning.

Her bliver man sat en høj indtjening i sigte, hvis man hverver sine venner og bekendte til at blive partnere og sælgere af Zinzinos espressomaskiner.

Og det er i strid med loven:

– Der er en hierarkisk opbygning, og pengene strømmer fra bunden og op, når der hverves nye medlemmer på forskellige niveauer i foretagendet. Zinzino opfordrer direkte til venne-hvervning, hvilket er i strid med markedsføringsloven, forklarer Forbrugerrådets jurist Tina Dhanda.

Få ikke for mange kunder
Zinzino er et såkaldt multi-level marketingsfirma – MLM. Deres koncept går ud på, at man efter at have betalt et startbeløb på op til 5990 kr. skal sælge espressomaskiner til venner og bekendte, og – vigtigere endnu – at man skal hverve sine kunder til at blive ens partner i forretningen.

Det udløser nemlig forskellige bonusser og ’royalties’ til hververen og til de personer, der sidder længere oppe i pyramiden. Og det er organisationens egentlige formål.

Det forklarede Bo Hamburger og partneren Peter Sørensen, der er i den absolutte top af Zinzino-pyramiden, til Ekstra Bladets ’muldvarp’ i går:

– Du skal ikke få for mange kunder. Det giver alt for meget besvær, for så ringer de til dig, når maskinen ikke fungerer og den slags. Det er ikke så fedt, hvis du har flere tusinde kunder. Det gælder til gengæld om at få så mange partnere som muligt ind i dit team. Det er dem, du tjener dine penge på.

Den fremgangsmåde vækker ikke jubel hos Forbrugerrådet.

– For mig ser det her ud som et ulovligt pyramidespil, fordi indtjeningen primært stammer fra nye medlemmers indtræden i netværket og ikke fra et reelt salg af varer. Der indgår ganske vist noget kaffe i netværket, men det er en mindre del af konceptet, siger Tina Dhanda.

Flygtede fra lejligheden
Men Bo Hamburger har tilsyneladende ingen kvaler over Zinzinos metoder. Ekstra Bladet erfarer, at han nu vil arbejde på fuld tid som pyramidehaj i firmaet.

Den tidligere cykelstjerne mødte sammen med makkeren Peter Sørensen i går op til et hvervemøde, som duoen har holdt adskillige af. Men denne gang udartede præsentationen sig nok mere dramatisk, end de to pyramidehajer havde håbet på.

Mere end en time inde i salgsfremstødet med Ekstra Bladets ’muldvarp’ blev Peter Sørensen nemlig mistænksom og gennemrodede derfor den lille lejlighed for at finde skjulte kameraer. Og dem fandt han.

Det fik den oprørte pyramideboss til at slette optagelserne på et af videokameraerne, men det var tilsyneladende ikke nok for den tidligere cykelstjerne.

Bo Hamburger stjal et af Ekstra Bladets videokameraer. Han smed kameraet i sin taske, ilede ud af lejligheden og forsvandt i rask trav hen ad gaden.

Han var ellers ankommet kørende til hvervemødet sammen med Peter Sørensen i dennes BMW med ’ZINZINO’ skrevet på nummerpladen.

Sådan gjorde vi:

Ekstra Bladet har siden midten af juli været i kontakt med personerne bag Zinzino.

Efter en mail-korrespondance med Zinzino-sælgeren Pete Andersen bliver vi henvist til Peter Andreas Sørensen, som er en af personerne højest oppe i Zinzino-pyramiden. Herefter sker følgende:

17. juli: Peter Sørensen inviterer fluks Ekstra Bladets journalist, som udgiver sig for at være en potentiel partner, med ud på en flyvetur. Efter en rundflyvning over Roskilde Fjord med Peter Sørensen bag rorpinden præsenterer Zinzino-bossen sin forretningsmulighed.

23. august: Vi tager med til Zinzinos hvervemøde på Hotel Hilton i København.

24. august: Vi ringer til Bo Hamburger. Han foreslår, at han kan komme hjem til os privat og fortælle om sit forretningstilbud.

Fredag den 28. august: Bo Hamburger og Peter Sørensen ankommer sammen til et hvervemøde med vores undercover-journalist. Efter næsten halvanden time lugter de lunten, og Bo Hamburger render med vores videokamera.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+