Bøn til Margrethe: Drop Trump og husk de danske værdier

Foto: Tariq Mikkel Khan
Foto: Tariq Mikkel Khan

Stort set hele den danske befolkning står eller sidder klar foran tv'et med et glas champagne i hånden, når dronningen lørdag aften holder sin årlige nytårstale til folket. Og hvis det står til danskerne, så skal hun i år komme ind på helt bestemte emner. Det skriver Avisen.dk

 

En undersøgelse foretaget af analysebureauet Wilke for Avisen.dk viser, at 58,4 procent af danskerne mener, at dronningen skal tale om de traditionelle danske værdier. Dermed er emnet det, som flest danskere ønsker at høre i talen.

 

Og det kan de roligt regne med, hun gør, siger forsker i dansk historie og kongehus-ekspert Sebastian Olden-Jørgensen. For hvis der er en ting, dronningen må og skal tale om, så er det de danske værdier.

- Man siger, at kongehuset ikke må være politisk, men jeg plejer at sige, at kongehuset skal være konsensuspolitisk. De skal give udtryk for det, der er udbredt enighed om. Det betyder at give udtryk for de følelser, bekymringer og værdier, der er anerkendte og fællesskabsstiftende, siger han til Avisen.dk.

 

Som en del af den danske kultur hører også de danske sportssejre, og dem var årets OL fuld af. Derfor håber 38,1 procent af danskerne, at dronningen vil hylde Pernille Blume, håndboldlandsholdet og de mange andre medaljevindere i talen. Og spørger man eksperterne, er der en stor chance for, at deres ønske bliver indfriet.

- Der er ret stor sandsynlighed for, at dronningen går ud og hylder de danske atleter, der brillierede på den helt store sportsarena ved OL. I den forbindelse vil hun nok også nævne, at kronprinsen var til stede, siger politiske kommentator ved Berlingske Thomas Larsen, der netop har skrevet bogen 'De dybeste rødder' efter samtaler med dronning Margrethe, til Avisen.dk.

 

Netop de danske værdier og danskhed har ifølge Thomas Larsen fyldt utrolig meget i debatten i år. Derfor undrer det ham ikke, at så mange danskere vil høre om det.

- 2016 har været et af de år, hvor man allermest intenst har diskuteret danske værdier. Du har i år set forfattere debattere danskhed og dansk sprognævn har udnævnt 'danskhed' som årets ord. Dronningen har jo også selv været inde på det i min samtalebog med hende, siger han.

Et andet emne, som 47,6 procent af danskerne håber, dronningen vil tage op, er de krige og konflikter, der huserer lige nu.

 

Og selvom der er visse ting, dronningen ikke bør komme ind på i hendes tale, så kan hun meget vel inddrage konflikterne, siger Anette Kokholm, ekspert i kongehuset og chefredaktør på Familie Journal.

- Hun må i virkeligheden sige alt. Hun må bare ikke være politisk. Det er jo en svær balancegang. Men hun kan godt tale om fred i verden og er enorm god til at tage de farlige emner og gøre dem vedkommende, uden de bliver farlige for hende, siger Anette Kokholm til Avisen.dk.

 

Helt i bund over de ting, som danskerne kunne vælge mellem, er USA's kommende præsident. Blot 10,1 procent håber, at dronningen tager valget af Donald Trump som præsident i USA op i talen. Og det er ifølge eksperterne heller ikke sandsynligt, at det kommer til at ske.

- Jeg tror, at talen vil blive helt Trump-fri, for det er igen partipolitisk. Men hun kunne godt finde på at hentyde til Brexit, fordi Brexit også kan ses som en prøvelse for det store fællesskab, og som er en udfordring, der rammer os alle, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

 

Og selvom 21,6 procent af danskerne gerne vil høre dronningen tale om den økonomiske situation i Danmark, så er der også her grænser for, hvor specifik hun kan være. 19,2 procent håber at høre kontanthjælpsloftet omtalt. Det håb bliver skudt ned.

- Hvis hun siger ordet kontanthjælpsloft i sin tale, så falder jeg ned af stolen. Det kan hun ikke. Men hun kan godt sige, at forskellene i vores samfund er blevet store, at det er hårdt for mange, og man skal huske at hjælpe der, hvor der er behov for det, siger Anette Kokholm.

 

For få dage siden fortalte Kongehuset, at dronning Margrethes hofdame er blevet fritaget for tjeneste. Den historie kan du læse mere om her:

 

Det vil danskerne gerne høre Margrethe tale om.

58,4 procent vil høre om traditionelle danske værdier

47,6 procent vil høre om krige og konflikter

42,3 procent er interesserede i året der gik i den kongelige familie

38,1 procent synes, at talen skal handle om dansk succes ved OL

33,1 procent vil høre om forholdende for de ældre

26,2 procent vil høre om kløften mellem land og by

21,6 procent håber på noget om den økonomiske situation i Danmark

19, 2 synes, at kontanthjælpsloftet burde være et tema i talen

17,2 procent synes, at Islams påvirkning af Danmark skal indgå i talen

12,9 procent vil gerne høre om Prins Henriks første år som pensionist

10,1 procent vil høre om valget af Donald Trump som præsident i USA

19,1 procent foretrækker helt andre emner

Det var mulighed for at vælge flere ting.

 

69 kommentarer
Vis kommentarer