Børn deler nøgenbilleder: Sådan skal det bekæmpes

Flere lærere oplever, at elever deler intime billeder af sig selv på de sociale medier. Nu er foreningen Sex & Samfund på vej med nyt undervisningsmateriale

Flere og flere unge bruger sociale medier til at dele intime billeder af sig selv. Nu er foreningen Sex & Samfund gået i gang med at udarbejde nyt undervisningsmateriale, der skal hjælpe lærere til at guide elever i brugen af sociale medier. (Foto: AP)
Flere og flere unge bruger sociale medier til at dele intime billeder af sig selv. Nu er foreningen Sex & Samfund gået i gang med at udarbejde nyt undervisningsmateriale, der skal hjælpe lærere til at guide elever i brugen af sociale medier. (Foto: AP)

Jo flere sociale medier, des nemmere for skoleelever at dele billeder af sig selv.

Der er dog bare lige det problem, at billederne i stigende grad har en intim karakter, og at de unge ofte ikke er klar over, hvilke risici der er ved at dele disse intime billeder på nettet. Skolelærere har derfor ledt med lys og lygte efter en konkret fremgangsmåde på, hvordan de skal vejlede deres elever i brugen af sociale medier. Det imødekommer foreningen Sex & Samfund nu ved at udforme nyt undervisningsmateriale om emnet.

- Vi vil gerne sætte fokus på, at ligesom man skal passe på sig selv og andre i den fysiske verden, så skal man også passe på sig selv og andre i den virtuelle verden, fortæller generalsekretær Bjarne Christensen fra foreningen Sex & Samfund til Ekstra Bladet.

- Målet med materialet er, at unge også skal udvikle kompetencer til at passe på sig selv og hinanden i den digitale verden, og at de dels skal kunne gennemskue de risici, der er, når de lægger ting ud på nettet og dels kender lovgivningen i forhold til at dele billeder.

Læs også: Børnerådet efter Snapchat-læk: Skru op for rådgivning

Udvidet fokus
Sex & Samfund har allerede udformet materiale om emnet, men ifølge Bjarne Christensen er det en god idé at udvide fokus på området. Derfor vil det nye materiale blive udviklet med forskellige metoder og aktiviteter, som skal bruges allerede fra 0. klasse af, så unge så tidligt som muligt kan lære, hvordan de skal opføre sig på nettet.

- Stort set alle unge bruger internettet, og de er smaddergode til det, men alligevel viser en undersøgelse, som Børnerådet lavede sidste år, at tre ud af fire unge gerne vil vide mere om sikker adfærd på nettet. Vores materiale skal derfor sikre, at de unges vidensniveau bliver hævet, og at deres kritiske refleksion omkring, hvad der sker, når man deler og lægger noget på nettet, bliver fremmet, fortæller Bjarne Christensen.

Formanden for Skole og Forældre, Mette With Hagensen, er enig med Bjarne Christensen om, at det nye undervisningsmateriale om deling af nøgenbilleder er kærkomment i forhold til de udfordringer, som de unge står over for i dag.

- Det er rigtig fint, at der bliver taget hånd om det med nyt undervisningsmateriale, for vi kan se, at mange unge mennesker ikke tænker over konsekvensen ved, hvad de deler på nettet. Skolen skal undervise i seksualvejledning, og det er vigtigt, at undervisningsmaterialet er aktuelt, hvilket man desværre i høj grad må sige, at deling af nøgenbilleder er, siger Mette With Hagensen til Berlingske.

Læs også: Politi efterforsker: Skole-piger SMS'er bryst-billeder af sig selv

Adskillige sager
Alene i den seneste uge har Ekstra Bladet beskrevet to episoder, hvor unge skoleelever har videresendt intime billeder. Den første episode drejede sig om fem unge piger i 14-15 års alderen fra en skole i Frederikshavn, som havde sendt brystbilleder til deres kærester. Den anden episode handlede om to 17-årige drenge, som havde lokket adskillige unge piger til at sende dem nøgenbilleder gennem det sociale medie Snapchat. De to drenge er nu sigtet for at distribuere sex-billederne videre via internettet. Drengene har erkendt overfor politiet at have videregivet de private billeder, og sagen ventes derfor at køre som en tilståelsessag.

Udviklingen af det nye materiale er lige gået i gang, så de danske skolelærere vil først kunne benytte Sex & Samfunds hjælp fra starten af december.

- Det er jo klart, at dét at lave et helt tema fra 0. klasse og helt op til udskolingen vil have en længere produktionstid. Desuden passer det med, at det vil  udkomme kort før vores årlige kampagne i uge seks næste år, hvor det nye materiale vil være hovedtemaet, fortæller Bjarne Christensen, som samtidig pointerer, at der ligger materiale på deres hjemmeside, hvis man har brug for inspiration allerede nu.

I 2015 var der 359.000 tilmeldte skoleelever til Sex & Samfunds årlige uge-seks-kampagne.

Læs også: Drenge sigtet: Lokkede nøgenfotos fra unge piger

35 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere