Børn med narkoman på dødsruten

Hjemløse guider skoleelever rundt for at se byens elendighed

Følg med på en tur, som viser elendigheden i smilets by, Aarhus.

Det gjorde Ekstra Bladet sammen med en 9. klasse fra Skødstrup Skole. Vi blev guidet rundt af Henrik Lindahl, 48, der har været narkoman gennem 30 år.

Det er Værestedet i Jægergårdsgade på havnen, der med koordinator Mikael Jakobsen har sat system i de guidede ture, som ikke mindst er populære blandt præster og deres konfirmandelever.

65 får gratis heroin
Vores tur startede med udsigt til Heroinklinikken i KontaktHuset, hvor 65 af de hårdest belastede narkomaner  kan komme og få to daglige fix, som er gratis, men kaldes lægeordinerede.

Henrik Lindahl var lidt forsinket, da han skulle mødes med skoleeleverne foran Værestedet. Han undskyldte sig med, at han lige skulle have dagens første fix på Heroinklinikken, før han var klar til, hvad der kaldes en fattigdomstur.

Her er fixerummene
Han fortalte om sine 30 år som narkoman med både op- og nedture, før han på havneområdet viste os to læskure i beton, som bag en mur er beregnet som fixerum.

Herfra passerede vi huset for grønlændere drevet af Kirkens Korshær. Vi kom forbi Kofoeds Skole, hvor de hjemløse hver dag kan få frokost.

Henrik Lindahl fremviste et usædvanligt overnatningssted for mennesker i nød. I et betonfundament under en bro ned til havnen åbnede han en metalluge ind til et mørkt rum, hvor der lå soveposer klar til nattens gæster.

Gensyn med Spytbakken
Vi kom forbi Spytbakken på Bispetorv, der på grund af to toiletter i mange år var narkomanernes foretrukne salgssted.

- Her er de fleste døde narkomaner gennem tiderne blevet fisket op i Aarhus, meddelte Henrik til sine unge ledsagere.

Toiletterne er for længst lukkede og freden har sænket sig omkring domkirken.

Til gengæld er narkomaner og hjemløse flyttet til det nærliggende Klostertorv, hvor et offentligt betalingstoilet har betydet, at nålene ligger tæt. Længere oppe ad gaden i Klosterport driver Kirkens Korshær byens døgnvarmestue. Her samles den værste elendighed.

Finale i Hashparken
- Jeg har fire senge og 60 overnattende, siger lederen af døgnvarmestuen, Morten Aagaard, til Ekstra Bladet.

De mange kunder overnatter på madrasser på gulvet, i sofaer og i stole.

Fodturen rundt i midtbyen sluttede i Mølleparken foran hovedbiblioteket, hvor Østjyllands Politi i nogen tid har forsøgt at stoppe et omfattende og mangeårigt salg af hash.

Skræmmebillede

Ideen med fattigdomsturene er også at give et skræmmebillede af, hvordan det kan gå, hvis man begynder at eksperimentere med stoffer, mener Mikael Jakobsen, der fra Værestedet er koordinator for 16 guider.

- Vi er begyndt at gå med en del konfirmander og var nervøse for, om de var for unge.

- Men ud fra tilbagemeldinger fra præster og lærere, er det meget positivt, hvad vi hører. Turene planter en masse tanker hos de unge mennesker, som måske ellers tager alt for givet. Turene rykker noget ved dem, siger Mikael Jakobsen til Ekstra Bladet.

 

1 af 3 Foto: Claus Bonnerup
2 af 3 Foto: Claus Bonnerup
3 af 3 Hjemløse Henrik ved på egen krop, hvor byens elendig er i Aarhus. Foto: Claus Bonnerup
15 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere