Børne-app indeholdt selvmordsguide: - Det er desværre et vilkår

Googles nye app til de yngste, Youtube Kids, indeholdt en selvmordsguide - Ifølge Red Barnet kan man ikke undgå den slags videoer

Googles app for børn, Youtube Kids, har haft en video oppe med en selvmordsguide.
Googles app for børn, Youtube Kids, har haft en video oppe med en selvmordsguide.

Ved du noget?

Tip os på sms 1224 (alm. sms-takst), eller send en mail til 1224@eb.dk. Du kan også vælge at udfylde formularen herunder.

SENESTE: Artiklen er opdateret med kommentar fra YouTube i Danmark

Midt i en tegnefilm for børn på Googles nye app Youtube Kids starter pludselig en guide til at begå selvmord.

Google har ellers meldt ud, at Youtube Kids skulle være et fristed for de yngre brugere, som trygt kunne se videoer på tjenesten. I videoen Ekstra Bladet tidligere har beskrevet, toner en mand iført solbriller op på skærmen midt i videoen.

Det er manden her, der dukker op i et afskyeligt klip, som flere gange er sluppet igennem hos YouTube og ud på deres børneapp kaldet YouTube Kids. Teknologi Ny YouTube-sag: Tegnefilm på børne-app indeholdt selvmordsguide

- Husk børn, begynder han.

- Skær på tværs for opmærksomhed - på langs for virkning, siger han, mens han lader, som om han har en kniv og fører hånden demonstrativt hen over sit håndled.

Bekræfter bange anelser
Jon Kristian Lange, der er ekspert i børns digitale liv i Red Barnet, kender til problemet på Youtubes normale videotjeneste.

- Det bekræfter mine bange anelser i forhold til, at det stadig forekommer, selvom det er på Youtube Kids.

Youtube har systemer, der har til formål at opsnappe den slags videoer, men ifølge Jon Kristian Lange bliver det aldrig 100 procent sikkert.

- Det er desværre et vilkår, hvilket også er derfor, man skal være til stede med sine børn digitalt.

Det er manden på billedet, der dukker op i en børnefilm og viser, hvordan man begår selvmord. Foto. Screenshot
Det er manden på billedet, der dukker op i en børnefilm og viser, hvordan man begår selvmord. Foto. Screenshot

Sårbare unge
Det kan variere, hvilken effekt sådan en opfordring som den tidligere beskrevet kan have på børn og unge.

- De fleste børn vil måske ikke lægge mærke til det første gang. Men hvis det bliver gentaget nogle gange, kan det skabe en nysgerrighed.

Lige nøjagtig en selvmordsopfordring rammer måske ikke de mindste børn hårdest, men derimod de lidt ældre.

- Hvis det er en gruppe sårbare unge lige inden teenagealderen, som ser den slags, kan det godt anspore til, at man vil prøve det af. Som der bliver sagt i videoen, så hvis man skærer på den ene led, er det for opmærksomhed, siger eksperten i børns digitale liv.

De pædofile var smartere end YouTube, erkender Google nu og lover at gøre noget seriøst ved problemet. Jenny Kane/Ritzau Scanpix Samfund YouTube erkender fejl: Pædofile skulle være stoppet

Sådan beskytter du barnet
Selvom det ifølge Jon Kristian Lange er næsten umuligt at få fjernet den salgs indhold fuldstændigt, er der nogle gode råd, man kan følge.

- Man skal sætte sig ind i, hvad ens børn laver på nettet. Man skal ikke overvåge, men man må godt kigge over skulderen en gang imellem. Det handler om at have en åben dialog med sine unger.

Jon Kristian Lange påpeger, at man som forældre også har et ansvar i forhold til de skadelige videoer.

- Som forældre skal man selvfølgelig indberette den slags videoer til Youtube. En video kommer til at florere, indtil den bliver indberettet, siger han.

Få hjælp her

Det hjælper at få sat ord på de svære tanker og følelser, man nogle gange får i sit liv.

Hos Livslinien kan du - alle årets dage i tidsrummet fra klokken 11-05 - få en rådgivende samtale. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

Telefonnummeret er 70 201 201. Du kan også chatte og skrive til Livslinien her.

YouTube: Vi tager det altså alvorligt

Hos den danske afdeling af Google, der også ejer YouTube, mener informationschef Jesper Vangkilde, at problemet med manipulerede videoer til børn får en del mere opmærksomhed, end problemets omfang berettiger.

- Men vi tager bestemt afstand fra enhver form for indhold, som er til skade for børn. Naturligvis. Og det er noget, som vi tager virkeligt alvorligt. Derfor gør vi også alt, hvad vi kan, døgnet rundt, for at den slags ikke er på vores platform.

- Har du et aktuelt kendskab til, at de her manipulerede videoer til børn florerer i Danmark?

- Nej, det har jeg bestemt ikke.

- Men jeg kan selvfølgelig ikke udstede en garanti for, at der ikke findes videoindhold på YouTube, som jo bruges af millioner af mennesker. For der vil desværre altid være nogle, som forsøger at misbruge platformen.

- Der er det så vores opgave at fange dem tidligere og helst inden, at de når at gennemføre nogle af deres ugerninger. Og det arbejde skal vi være endnu bedre til.

Fjerner kommentarspor
Og i denne uge leverede Google og YouTube på netop dette løfte, da man meget konsekvent greb ind over for uønsket indhold.

Her besluttede videotjenesten at fjerne kommentarsporene fra millioner af videoer og tusindvis af kanaler med børneindhold. Det skete, efter sagen om pædofile, der lagde uhyrlige kommentarer og upassende tidskoder på videoer med næsten afklædte børn.

- Det her gør en forskel, fordi folk med skumle hensigter nu ikke kan bruge kommentarsporene til at udnytte børn, som det er sket, mener Jesper Vangkilde.

- Det er selvfølgelig et ærgerligt skridt at tage. Og det burde jo ikke være nødvendigt, men det er det.

31 kommentarer
Vis kommentarer