Annonce:
Annonce:

Børnehaver og legepladser undersøges for giftige stoffer

Region forventer ikke at finde PFAS i mængder, der kan udgøre risiko for børn. Legepladser kan stadig bruges

Annonce:
Følg Samfund

Ti børnehaver og legepladser i Region Syddanmark skal undersøges for PFAS, der er giftige fluorstoffer.

Det oplyser Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Der er tale om fem børnehaver og offentlige legepladser på Fyn. Derudover skal fem børnehaver og offentlige legepladser også undersøges i Jylland.

Stederne skal undersøges, fordi regionen ikke kan afvise, at der er risiko for PFAS-forurening.

Det siger Poul Erik Jensen (S), der er formand for Miljøudvalget i regionen.

- Jeg vil gerne understrege, at regionen ikke på forhånd forventer at finde PFAS-stoffer i jorden i mængder, der kan udgøre en risiko for børnene.

- Men ved en gennemgang af en række forskellige børnehaver, vuggestuer og legepladser har regionen altså identificeret ti steder, hvor risikoen for PFAS-forurening ikke kan afvises.

Annonce:

- Det skal selvfølgelig undersøges, så vi er på den sikre side, siger han i pressemeddelelsen.

Børnehaverne og legepladserne ligger i kommunerne Assens, Faaborg-Midtfyn, Middelfart, Svendborg, Sønderborg, Varde, Fredericia og Vejle.

Kommunerne er blevet orienteret om undersøgelserne tirsdag i denne uge. Og de har fået gode råd til, hvordan man kan undgå kontakt med mulig PFAS-forurenet jord.

Regionen vurderer dog ikke, at PFAS udgør en akut risiko for børnenes leg med jorden. Derfor kan legepladserne stadig bruges, siger Poul Erik Jensen.

- De forskellige undersøgelser er planlagt, så de starter på legepladserne i denne uge, mens undersøgelserne ved børnehaverne starter i næste uge op til påsken for at genere børn, forældre og ansatte mindst muligt.

- Det er vores fagfolks vurdering, at PFAS ikke udgør en risiko for børnenes leg med jorden. Derfor kan legepladserne godt benyttes som hidtil, indtil vi har modtaget undersøgelsernes resultater.

Annonce:

Fælles for de ti steder er, at de ligger i nærheden af en tidligere fabrik eller losseplads.

Af samme grund er de også tidligere blevet undersøgt og frikendt for forurening. Men på det tidspunkt tjekkede regionen ikke for PFAS-stoffer. Derfor skal regionen nu undersøge stederne igen.

Regionen opfordrer kommunerne i Syddanmark til at henvende sig, hvis der risiko for PFAS-forurening på andre legepladser eller institutioner.

Regionen ventes at have resultaterne af undersøgelserne klar i maj.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Nej, transkønnnede kan ikke skifte fra mande- til kvindefængsel
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: