Børnepsykolog om terror-øvelser for børn: Det pisker en stemning op

I denne uge afholder skolerne i Esbjerg Kommune terror-øvelser, så eleverne kan være forberedte, hvis et angreb bliver en realitet. Børnepsykolog kalder det en 'dårlig ide'

Børn helt ned til 1. klasse skal i Esbjerg Kommune være en del af en terrorøvelse på deres skole. (Foto:Per Folkver)
Børn helt ned til 1. klasse skal i Esbjerg Kommune være en del af en terrorøvelse på deres skole. (Foto:Per Folkver)

Er der terrorøvelse på den skole, hvor dine børn går, så hører vi gerne fra dig på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst).

Børn i alle aldre i Esbjerg Kommune skal i denne uge opleve, hvordan deres skoler håndterer et terrorangreb. Det sker ved nogle terror-øvelser, der skal forberede eleverne, hvis der sker angreb som i Paris for nylig eller i Sverige, hvor en sværdmand gik amok i oktober og dræbte og sårede børn.

- Når vi træner det, så er det klart, at det handler om, hvad der sker rundt omkring i verden (Paris og Sverige red.). Det viser, at vi skal være parate, for truslen er aktuel, og vi skal være forberedt på det værste, siger kommunens skolechef Henrik Schou til Ekstra Bladet.

De i alt 12.000 elever, der er fordelt på otte større skoler i Esbjerg Kommune, kommer til at opleve en øvelse, hvor man lader som om, at der er indtrængende. Man må dog ikke bruge en høj alarm, som ved f.eks. en brandøvelse.

- Personalet bliver instrueret i at få eleverne hurtigt ind i klasselokalerne, hvor de skal være så stille som muligt. På den måde kan politiet høre, hvor der sker noget. Så det er grundlæggende anderledes end en brandøvelse.

Se også: Folkeskoler tester terrorberedskabet

Han understreger, at øvelsen vil foregå 'stille og roligt'.

- Vi skal ikke skræmme livet af nogen. Vi taler jo alligevel med eleverne om det, og nu vil vi bare gerne tale med dem om, hvad der kan ske.

- Men hvorfor skal de helt små børn også være med?

- Det nytter ikke noget kun at gøre det for en bestemt del, for de kan alle sammen blive jagtet, hvis vi ikke har sat dem ind i det. Og det gør vi bedst på denne måde. Nogle siger sikkert, at sådan noget ikke sker i Danmark, men det sagde de sikkert også i Sverige, siger skolechefen.

Kritik: Pisker en stemning op

Øvelserne møder dog kritik af børnepsykolog Birgit Bruun, der har censureret film og holdt foredrag om mediers påvirkning af børn for pædagoger.

Hun mener generelt ikke, at den lille risiko for et angreb opvejer den effekt, som det kan have på børn at være med til terrorøvelsen.

- Det er en meget dårlig ide. For det første er det aldrig en god ide at piske en stemning op. For det andet kan børnene i Esbjerg tænke, at det er ekstra farligt i Esbjerg, når det ikke sker i alle kommuner. Og for det tredje kan man jo ikke helgardere sig imod terror, siger hun og fortsætter:

Terror-øvelser i Folkeskolen

Landets skoler og uddannelsesinstitutioner har pligt til at have en beredskabsplan for, hvad de gør, hvis der finder en skud-episode sted.

Det krav blev stillet af Undervisningsministeriet tilbage i 2009 efter en skolemassakre i Tyskland, hvor en tidligere elev dræbte femten personer på sin gamle folkeskole.

Derfor har Esbjerg Kommune nu valgt, at planen skal prøves af.

Helsingør Kommune har også valgt at gøre det.

Hvorvidt andre kommuner har tænkt sig at gøre brug af lignende terror-øvelser er uvidst, da Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling oplyser, at det er et valg, som de enkelte kommuner tager.

- Jeg synes, at man pisker en holdning og stemning op i hovederne på små og større børn, samt forældre og lærere. Og dermed går man også terrorens ærrinde.

Trods øvelserne så tror hun ikke, at man kan forberede sig på alt.   

- Hvis der sker terror, så kan de (terroristerne red.) jo finde på noget helt andet alligevel. De kan lave terror ved cykelstativet, og har de trænet det? De kan ikke være forberedt på alt, der kan ske, siger hun.

'Kan være livsinvaliderende'

Ifølge Birgit Bruun kan der være forskellige konsekvenser for børnene ved øvelserne.

- Man reagerer meget forskelligt, og man kan ikke vide, hvordan det påvirker den enkelte. For nogle glider det let hen over hovedet, mens andre kan få angst, dårlige drømme og være utryg. Det kan være livsinvaliderende på kortere og længere sigt. Og det skulle være underligt, hvis ikke der er nogen af de børn i Esbjerg, der kan have det svært med terrorøvelsen.

I stedet for øvelserne skal man kun tale med dem om det, de selv hører og ser - på deres niveau.

- Man skal snakke med dem, om hvad de ser i fjernsynet, og så få det dæmpet ned, lyder rådet.

'Vi har ansvaret for eleverne'

Henrik Schou kan gode forstå punkter af kritikken, men mener i sidste ende, at øvelserne er den bedste beslutning.

- Vi har selv været inde over de overvejelser, men grunden til at jeg siger, at vi gør det, er, at uanset den lille risiko (for et angreb red.), så har vi ansvaret for 12.000 elever. Og hvis det sker, så er det værste ikke at være forberedt på det. Hvis alle løber rundt, og ingen ved hvad de skal gøre. Det vil forværre situationen, siger han og fortsætter:

- Det er klart, at det kan give uro og ængstelse, men det er ingenting i forhold til, hvad der kunne ske, hvis vi ikke er forberedt på det. Vi er også vant til at tale om sådanne ting med børnene. Det er naturligt, når sådan noget som eksempelvis i Paris sker, siger han.

Er der terrorøvelse på den skole, hvor dine børn går, så hører vi gerne fra dig på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst).

61 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere