'Bogholderen fra Auschwitz' i retten: Anklages for 300.000 drab

'Bogholderen fra Auschwitz', Oskar Gröning, er i dag 93 år gammel og bliver i dag stillet for retten i Tyskland for medvirken til drab på 300.000 jøder

Oskar Gröning var 21 år gammel, da han ankom til koncentrationslejren Auschwitz, hvor han var bogholder.
Oskar Gröning var 21 år gammel, da han ankom til koncentrationslejren Auschwitz, hvor han var bogholder.

Når jøderne var ankommet til Auschwitz, og de havde afleveret deres ejendele, så gennemgik Oskar Gröning delene for værdier, bogførte dem og sendte eventuelle værdier til Berlin. Han var 21 år gammel, da han blev sendt til lejren som SS-officer, i dag er han 93 år og skal stilles for retten i Tyskland for drabet på 300.000 jøder.

Retssagen mod Oskar Gröning, også kaldet 'bogholderen fra Auschwitz' er formentlig en af de sidste mod folk, som deltog i grusomhederne mod jøderne under 2. verdenskrig, da de fleste er døde. Retssagen er ligeledes atypisk, da Oskar Gröning selv er stillet op i flere interviews, for at overbevise Holocaust-benægtere om, at rædslerne skete.

Se Oskar Gröning i retssalen her.

Flere overlevende fra lejren vil være til stede under retssagen. Blandt andet Hedy Bohm fra New York, som siger:

- Det er vigtigt, at de, der udfører kriminelle handlinger i dag, ved, at de kan blive holdt til ansvar i fremtiden. De bør ikke kunne undslippe ved at sige, at de bare var en lille brik i det store puslespil.

En anden overlevende fra lejren, er den nu 90-årige Eva Fahidi, som blev sendt til Auschwitz, da hun var teenager og sidst så hendes mor og 11-årige lillesøster på rampen i Auschwitz.

- Jeg vil gerne have ham til at erkende foran retten, at han har indset, hvad det betyder, at han i første omgang var til stede i Auschwitz, og alene at han højst sandsynligt tog bagagen fra nogle af de 49 medlemmer af min familie, som blev myrdet der, siger hun.

De to kvinder er Hedy Bohm og Eva Fahidi, som begge overlevede koncentrationslejren Auschwitz. (Foto: AP)
De to kvinder er Hedy Bohm og Eva Fahidi, som begge overlevede koncentrationslejren Auschwitz. (Foto: AP)
 

Levede i fred og ro

Da Oskar Gröning var 23 år gammel, blev han flyttet fra Auschwitz til en aktiv enhed i det tyske forsvar. En enhed, som overgav sig til tyskerne i juni 1945. Da han blev taget til fange af briterne, besluttede han sig for at udelade hans relation til Auschwitz da, 'sejrsherrene altid har ret'. Herefter var han tvungen arbejder i England, indtil han vendte tilbage til Tyskland i 1947/48, hvor han blev han genforenet med sin kone. Til hende sagde han:

- Kære, gør  os begge en tjeneste: Lad være med at spørge.

Han kunne ikke få sit job tilbage i bankverdenen, da han havde været SS-officer. I stedet fik han et job på en glasfabrik, hvor han arbejdede sig op til en lederstilling. Oskar Gröning levede i det hele taget en rolig tilværelse i Tyskland, hvor han ikke skulle tage ansvar for sin rolle under krigen. Lige indtil nogle begyndte at sætte spørgsmålstegn ved, om Holocaust og Auschwitz overhovedet var sket.

Ordsproget som Rudolf havde taget med fra sin læremester i Dachau. Theodor Eicke. (Foto: AP) Historie Min farfar slog en mio. jøder ihjel

Se også: Ekspert: Dansk SS-bøddel var stjerne-nazist

Fortalte sin historie

En dag kom Oskar Gröning op at diskutere med en mand fra den frimurerloge, som han tilhørte. Manden mente ikke, at Holocaust var ægte. Det var simpelthen ikke sket i virkeligheden. Og det gjorde Oskar Gröning vred. Så han besluttede sig for at stå frem og fortælle sin historie om hans rolle i Auschwitz.

I sine interviews fortalte han, hvordan han oplevede rædslerne i koncentrationslejrene, og hvordan de har fulgt ham resten af livet. Han har indrømmet, at han kendte til gaskamrene, men har beskrevet sig selv som en lille brik i det store billede.

Anklagemyndigheden i Frankfurt besluttede i 1985, at man ikke kunne rejse sag mod Oskar Gröning, men det var anklagemyndigheden i Hannover uenig i. Derfor valgte de at rejse tiltale mod Oskar Gröning med et anklageskrift på 85 sider. I anklageskriftet står der blandt andet:

- Gennem sine handlinger hjalp han regimet økonomisk og støttede op om dens systematiske kampagne.

Kun 43 af de 6.500 SS-medlemmer, der arbejdede i koncentrationslejrene, er blevet retsforfulgt. Kun 25 af dem blev fængslet og resten blev frikendt. Det skriver the Guardian. Flere overlevende håber, at sagen vil skabe præcedens for, at selvom man blot var en brik i spillet under holocaust, så kan man stadig blive stillet til ansvar.

Billedet af de udhungrede børn bag pigtråd er taget af russiske soldater under befrielsen i januar 1945. (Foto: AP). Tæt på Overlevede Auschwitz: Her er pigen bag pigtråden i dag

Billedet her er taget kort efter den sovjetiske hær befriede koncentrationslejren Auschwitz. (Foto: AP)
Billedet her er taget kort efter den sovjetiske hær befriede koncentrationslejren Auschwitz. (Foto: AP)
 

Oskar Gröning

Født 10. juni 1921 i Niedersachsen, Tyskland.

Hans far var konservativ og faglært tekstilarbejder. Moderen døde, da Oskar Gröning var fire år gammel.

Gröning selv har beskrevet hans barndom som 'disciplineret, lydig og myndig'.

Han var på grund af sin bedstefar, som var soldat, meget fascineret af uniformer.

Da han var ung meldte han sig ind i Hitlerjugend, da de kom til magten i 1933, fordi han følte at det var et parti 'der ville det bedste for Tyskland'.

Han forlod skolen med høj karakterer og blev, da krigen begyndte, indkaldt som soldat.

1 af 3 Retssdagen mod Oskar Gröning starter i dag og er
2 af 3 Anklageskriftet mod Oskar Gröning er 85 sider langt.
3 af 3 Oskar Gröning var 21 år gammel, da han ankom til koncentrationslejren Auschwitz, hvor han var bogholder.
119 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere