Bolig-Ålen lovede film til folket: Scorer kassen på bådhotel

Peter Aalbæk Jensen bildte kommunen og Ekstra Bladet ind, at husbåd skulle bruges til filmfolk og filmfremvisninger. Nu bliver den lejet ud på Airbnb

Filmmanden Peter Aalbæk udlejder sin båd i Frederiksholms Kanal på Airbnb. Foto: Jonas Olufson/Jonas Olufson
Filmmanden Peter Aalbæk udlejder sin båd i Frederiksholms Kanal på Airbnb. Foto: Jonas Olufson/Jonas Olufson

Han er manden bag nogle af dansk film største internationale succeser.

Men nu er Peter Aalbæk Jensen også manden bag den smarteste fidus på havnen.

Ekstra Bladet kan nemlig afsløre, at Ålen udlejer sin husbåd i hjertet af København på den udskældte udlejningsportal Airbnb fra 1850 kroner pr. nat – og det selv om han over for både Københavns Kommune og Ekstra Bladet har lovet, at båden ville komme københavnerne til gode.

– Selvfølgelig kommer vi og tilbyder at lave noget, der involverer borgerne i København. Og vi drømmer om at lave udendørs forestillinger her, forklarede han Ekstra Bladets reporter fra dækket af sit skib, Sigrid i 2015.

Allerede i foråret samme år kunne Ekstra Bladet afsløre, at Peter Aalbæk Jensen som den første husbådejer siden 1988 har fået plads ved By & Havns bolværk i den attraktive Frederiksholms Kanal.

Smurte tykt på
Nu står det klart, hvordan filmmanden smurte tykt på for at få presset en dispensation til kajpladsen igennem.

’Jeg ønsker at afholde små events, der f.eks. kan være særlige filmvisninger fra båden i forbindelse med offentlige filmfestivaler i byen eller i forbindelse med premierer osv. på nogle af vores filmproduktioner.’

Desuden ansøgte Peter Aalbæk i mailen om at indkvartere skuespillere og andre filmfolk på sin båd. Det fik filmmanden tilladelse til.

’Sigrid af København kan ligge i Frederiksholms Kanal på den ansøgte plads ud for kaj 130 og anvendes som ansøgt til hotelvirksomhed for udenlandske medarbejdere, såsom skuespillere, teknikere osv., der arbejder for Zentropa’, lyder det i afgørelsen fra Fredningsnævnets formand, Britt Falster Klitgaard.

Men i stedet har filmmanden altså indrettet båden som udlejningsbolig til turister.

Amazing time
Siden februar 2017 har båden været udlejet mindst 22 gange, fremgår det af gode anmeldelser, som beboerne har lavet af indkvarteringen.

’We had an amazing time at Peters boat’ (vi havde en fantastisk tid på Peters båd, red.), skriver eksempelvis Tanita, der boede på båden i maj.

At det er Peter Aalbæk, som udlejer båden, fremgår af opslaget på Airbnb. Her står han opført med fulde navn som juridisk ansvarlig. Udlejningen foregår igennem hans firma Himmerige Aps, der har adresse i Filmbyen i Hvidovre, hvor også Aalbæks livsprojekt Zentropa hører hjemme.

Udlejningsforretningen er opsigtsvækkende, fordi Peter Aalbæk Jensens båd formentlig aldrig havde fået plads i det eftertragtede smørhul, hvis ikke det var, fordi han havde sagt til Københavns Havn, at båden skulle bruges til almennyttige formål.

– Jeg kommer og tilbyder noget, som måske ikke nogen andre har gjort før mig, ikk’.

Sådan formulerede filmmanden sig over for Ekstra Bladet i april 2015, efter at han som den første i 27 år havde fået tiltusket sig en kajplads en spytklat fra Den Sorte Diamant og Christiansborg.

Det skete, da Peter Aalbæk efter en personlig mail til direktøren for Københavns Havn, tidligere overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S), fik lov at lægge til kaj ved en af hovedstadens historiske kanaler.

En god forretning

Det er en god forretning for Peter Aalbæk at udleje sin båd på Airbnb.

Filmmanden forlanger, at lejere af båden booker mindst tre nætter.

Derfor kan man på baggrund af de mindst 22 udlejninger a mindst tre dage til 1850 kroner (5550 kroner) regne ud, at udlejningen allerede har indbragt Aalbæk mindst 122.100 kroner. Heraf har Airbnb opkrævet et gebyr på cirka ti procent.

Båden har plads til otte personer fordelt på seks soveværelser.

I perioder med mere end fire gæster om bord opkræver Peter Aalbæk en ekstra pris på 223 kroner pr. person pr. nat.

Så får de tilgengæld også adgang til eget soldæk, pejs, køkken og kabel-tv.

Ålens båd ligger attraktivt for turister i hjertet af storbyen. Her ses en af bådens gæster på soldækket tidligere på ugen. Foto: Jonas Olufson
Ålens båd ligger attraktivt for turister i hjertet af storbyen. Her ses en af bådens gæster på soldækket tidligere på ugen. Foto: Jonas Olufson
 

Aalbæk:

- Det er mit følelsesmæssige hjem

Peter Aalbæk kalder husbåden sit følelsesmæssige hjem og kan ikke se nogen problemer i sin anvendelse af husbåden i hjertet af København.

– Det ligner et lille hotel, du har startet?

– Jeg bruger det på fuldstændig samme måde, som alle mulige andre danskere, der lejer deres hjem ud, når de ikke selv bruger det.

– Men det er jo ikke dit hjem, vel?

– Det er mit følelsesmæssige hjem. Så det går jeg ud fra gælder for mig som 10-20.000 andre danskere, der lejer deres besiddelser ud.

– Du skrev, at du ville have filmfremvisninger på kajen. Det sagde du også til mig, da jeg besøgte dig på dækket for to år siden. Jeg kan ikke finde noget ’film til folket’. Er der noget, jeg har misset?

– Vi har i forbindelse med Copenhagen Cooking holdt arrangementer dernede sidste år. Så det har du misset. Der lavede vi mad til glade københavnere, der kom forbi.

– Okay, hvad har der ellers været af arrangementer?

– Så bruger jeg den i forbindelse med mit filmvirke.

– Har der været nogen filmfremvisninger?

– Nej, det har der ikke.

– Okay. Så du anser det som dit sommerhus?

– Jeg anser det som en hyggelig følelsesmæssigt beboelsesmulighed, som betyder meget for mig. Og som jeg synes pynter voldsomt i en ellers kedelig havn.

– Jeg synes, det ligner, at du har bundet Fredningsnævnet en historie på ærmet, så du kunne få et lækkert sommerhus herinde i København, som du nu ovenikøbet tjener ret gode penge på. Er jeg helt galt på den?

– Jeg tror ikke, der er nogen af delene, der er forbudt efter dansk lovgivning.

– Altså at ...?

– At jeg ligger et lækkert sted. Det er ikke forbudt.

– Men du har jo fortalt myndighederne, du ville bruge kajpladsen på én måde. Nu bruger du det på en anden måde.

– Hvis du ser i min ansøgning, så står der hoteldrift. Ordet står nævnt direkte.

– Og så kører du en generel udlejningsvirksomhed, hvor det koster mindst 1850 kroner at bo der?

– Ja, og det er fuldt tilladt.

– Din dispensationstilladelse er udløbet 28. april 2016. Så du skal vel have en ny?

– Det er jeg sikker på, at nogen afkræver mig, hvis du er ihærdig nok, lyder det fra Peter Aalbæk Jensen.

S-gruppeformand: Ret op eller ud

Socialdemokratiets gruppeformand og medlem af Teknik- og miljøudvalget i København, Lars Weiss, buldrer mod Peter Aalbæks fede fidus.

– Problemet er, at han har fået en tilladelse til at ligge i Frederiksholms Kanal under nogle bestemte forudsætninger, og dem overholder han ikke.

– Så benytter han ikke husbåden lovligt. Det er et problem.

– Han skal smides ud, eller også skal han bede om en ny dispensation, hvor fredningsmyndighederne skal ind over. Her skal han sige åbent, at han vil drive hotel i Frederiksholms Kanal.

– Og det har jeg ikke fantasi til at forestille mig, at man ville få tilladelse til, siger Lars Weiss, der dog ikke vil blande sig i nævnets arbejde.

– Hvad synes du om, at han har gjort det?

– Hvis man får en tilladelse med nogle betingelser, så skal de betingelser overholdes. Det skal Peter Aalbæk ligesom alle mulige andre.

Kræver en frisk tilladelse

Københavns Kommune har ikke været opmærksom på, at Ålens båd nu bliver drevet som et fedt havnehotel.

’Vi vil fra Teknik- og Miljøforvaltningen i første omgang rette henvendelse til bådens ejer for at høre, om fredningsdispensationen er blevet fornyet’.

’Hvis ikke det er tilfældet, vil vi bede bådens ejer søge en fornyelse hos Fredningsnævnet og derefter afvente nævnets behandling af sagen’, skriver Rikke Voss Hvelplund, centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Da Ekstra Bladet skrev om båden i 2015, blev Ålen truet med straffesag og bøder, hvis ikke hans tilladelse til en renovering blev bragt i orden.