Boligejere klar til rentechok: 'Drømmelån' er fortid

Langt de fleste boligejere med fastforrentede lån har nu lagt om til 2 pct. lån. Der er dog stadig 3 pct. lån derude for omkring 100 milliarder kroner

Danske boligejere er allerede i stort omfang gået i ly for en kommende rentestorm.

Det viser den beskedne interesse for at lægge lån om til trods for, at renten stadig er ekstrem lav. Da fristen udløb denne gang med udgangen af april, havde boligejere og virksomheder således kun opsagt lån for beskedne 22 milliarder kroner.

Det er det mindste konverteringsskvulp i over et år og langt fra de store bølger i 2015, hvor der i flere kvartaler blev omlagt boliglån for omkring 100 milliarder kroner.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, skyldes den svage interesse, at langt de fleste boligejere med fastforrentede lån allerede er gået i læ.

Har lagt om tidligere
- Renten har været lav så længe, at konverteringspotentialet helt automatisk er blevet mindre og mindre i takt med, at låntagerne allerede i stor grad har lagt om til en lavere rente.

Siden 2 pct.-lånet så dagens lys tilbage i slutningen af 2014, er der således blevet konverteret realkreditlån for mere end 500 milliarder kroner.

- Dermed er der blevet tyndet godt ud i lån med højere renter, og der er i dag ikke den store mængde lån med renter på eksempelvis 5 pct. eller højere.

'Drømmelån' er fortid
- Det er også bemærkelsesværdigt, at det tidligere 'drømmelån' – 3,5 pct.-lånet - også er skrumpet markant i omfang, siger Christian Hilligsøe Heinig.

3,5 pct.-lånet varslede for alvor nye tider, da det i starten af 2012 brød med den mangeårige bundrekord for fast rente på 4 pct. I dag er der kun 3,5 pct.-lån for omkring 25 mia. kr. mod 170 mia. tilbage i sommeren 2014, hvor omfanget toppede.

Dykker vi ned i denne rundes konverteringsbølge, har låntagere med 3 pct. lån været mest aktive. Omtrent 35 pct. af konverteringsomfanget kan således tilskrives disse låntagere. Herefter følger låntagere med 2,5 pct., som tegner sig for tæt ved 30 pct. af opsigelserne.

Plads til flere
Selv om konverteringsomfanget som nævnt er blevet markant mindsket over de senere år, er der stadig en udestående mængde af realkreditlån på mere end 100 mia. kr. med en rente på 3 pct. eller derover. Især 3 pct.-puljen er stor med et omfang på små 100 mia. kroner.

- Vores anbefaling er fortsat, at sidder man med fast rente på 3 pct. eller derover, så bør man overveje at få set nærmere på konverteringsmulighederne. Her skal man selvfølgelig se på, hvad det koster at omlægge sit lån og holde det op imod gevinsten, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Også Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit, hæfter sig ved det lave konverteringsbeløb denne gang.

- Det svarer til, at i omegnen af 15.000 boligejere indfrier deres fastforrentede lån. Selvom det ikke kommer i nærheden af at blive tituleret som konverteringsbølge, så vidner den fortsatte aktivitet om, at der stadig er boligejere, som holder øje med mulige konverteringsgevinster.

52 kommentarer
Vis kommentarer