Boligejere mistænker andels-boss for at være i lommen på Nykredit

Finder det påfaldende, at formanden for andelsboligforeningernes interesseorganisation, Hans Erik Lund, i 2013 blev særligt udpeget af Nykredit til at sidde i selskabets repræsentantskab

Formanden for ABF, Hans Erik Lund,  blev i 2013 særligt udpeget af Nykredit til at sidde i selskabets repræsentantskab. Det bekymrer flere andelsboligforeninger. Foto: Nina Lemvigh-Müller
Formanden for ABF, Hans Erik Lund, blev i 2013 særligt udpeget af Nykredit til at sidde i selskabets repræsentantskab. Det bekymrer flere andelsboligforeninger. Foto: Nina Lemvigh-Müller

De nødlidende andelsboligforeninger, der langsomt  er ved at kvæles af de omstridte swap-lån, har ikke mange lovord til overs for deres interesseorganisation, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, ABF. Tværtimod.

– Foreningerne får overhovedet ikke hjælp fra ABF. Derfor har vores forening Bangsbohus da også meldt os ud. Da det her startede for 3-4 år siden, kontaktede vi ABF, og her fik vi bare at vide, at de ikke kunne hjælpe, siger Niels Bjørnstrup, der er formand for en mindre sammenslutning af nødlidende andelsboligforeninger, AB i Krise.

Udpeget af Nykredit
Både han og en række andre andelsboligforeninger mistænker, at der en direkte sammenhæng mellem ABFs passivitet, og at ABFs formand, Hans Erik Lund, i 2013 blev særligt udpeget af Nykredit til at sidde i Foreningen Nykredits repræsentantskab.

– Jeg kan selvfølgelig ikke vide, om det skyldes, at Hans Erik Lund sidder i Nykredits repræsentantskab. Men det kan man da godt have en ide om. Ikke mindst fordi han decideret blev udpeget af Nykredit og altså ikke valgt, siger Niels Bjørnstrup.

En række andelsboligforeninger fører i øjeblikket retssager mod Nykredit. Bl.a. Duegården på Frederiksberg, hvis sag skal behandles i Højesteret i morgen og på tirsdag.

Niels Bjørnstrup er formand for en ny forening, AB i Krise, der samler mange af de nødlidende andelsboligforeninger. Foto: Jonas Olufson Dine Penge Andelsboligforeninger har fået nok: Stopper betalinger til gebyrgribbene

Hold-kæft-bolche
Christen Sørensen, tidligere overvismand og ekspert i andelsbevægelsen er ikke overrasket over Nykredits træk.

– Man kan mene meget om Nykredit, men de er jo ikke dumme. De forsøger selvfølgelig at lukke munden på så mange, som de overhovedet kan. Og hvad er meget effektivt end at give dem nogle favorable poster, siger Christen Sørensen.

Burde holde sig væk
Han mener, at Hans Erik Lund burde holde sig langt væk fra Nykredit repræsentantskab.

– Der burde han ikke sidde, når han har den tillidspost som formand for ABF. Og da slet ikke i en situation, hvor medlemmerne oplever en total passivitet fra deres forening, som han er formand for, i forhold til deres problemer i en helt afgørende sag om de her swap-lån.

Christen Sørensen mener, at Nykredit bruger alle kneb, når de er i knibe.

– Så kommer magtbrynden, så krakelerer den demokratiske facade. Når deres første forsvarsværker vakler, så står de klar med nye som f.eks. at tilbyde lukrative poster for at lukke munden på potentielle kritikere.

Foto: Nature Picture Library Tips og guides Kaos om andelsboliger: Sådan undgår du fælderne

Ikke noget at komme efter
Hans Erik Lund afviser selv på det bestemteste, at han er i lommen på Nykredit.

– Det garanterer jeg for, at jeg ikke er. Jeg har også rejst kritikken over for Nykredit, så der er ikke noget at komme efter.

– Men det har offentligheden ikke set meget til?

– Nej, men det har jeg sagt ude på generalforsamlingerne i ABF’s afdelinger. Jeg har har talt med store bogstaver over for både Nykredit og andre, der har brugt swappen. Det er desuden også min opfattelse, at organisationen er bedst tjent med, at jeg sidder i repræsentantskabet og kan give udtryk for mine synspunkter, end at jeg viger væk derfra, siger Hans Erik Lund.

30 kommentarer
Vis kommentarer