Danske boligejere har god grund til at føle sig snydt, hvis de har stolet blindt på Finans Danmarks løbende opgørelse over, hvor meget priserne på fast ejendom er steget.
Finans Danmark er bankernes og realkreditínstitutternes interesseorganisation, så de burde nok have styr på priserne.
Men meget tyder på, at boligejerne slet ikke er så rige, som de gik og troede, uanset om det er et hus, en lejlighed eller et sommerhus, de ejer.
I hvert fald ser billedet noget anderledes ud, når man ser på de tal, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort.
Det viser en analyse fra Nordea Kredit, som har sammenlignet tallene fra Finans Danmark og Danmarks Statistik.
Større forskel end normalt
- Det er sjældent, at statistikudbyderne er helt enige, men i øjeblikket er forskellen større, end den plejer at være - særligt på markedet for sommerhuse. F.eks. mener Danmarks Statistik, at sommerhuspriserne er steget med 3,2 pct. det seneste år, mens Finans Danmark mener, at sommerhusene er steget med 9,6 pct. Det er en tydelig forskel, siger Lise Nytoft Bergman, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit.
I kroner og ører taler vi om en forskel af dimensioner.
Snydt for 68.000 kr.
- Er der tale om et gennemsnitligt sommerhus på 80 m2, så kostede det 1.072.000 kr. ved denne tid sidste år. Nu koster det ifølge Danmarks Statistik 1.107.000 kr., mens det ifølge Finans Danmark koster 1.176.000 kr. Det svarer til, at Danmarks Statistik mener, at prisen er steget med 35.000 kr., mens Finans Danmark mener, at prisen er steget med 103.000 kr, siger Lise Nytoft Bergmann.
Og desværre for boligejerne er hun ikke i tvivl om, hvem der er nærmest sandheden.
Ærgerligt for boligejerne
- Det er ærgerligt for sommerhusejerne, at det er tallene fra Danmarks Statistik, der er mindst optimistiske, for skal man sige noget pålideligt om prisudviklingen på boligmarkedet, må man hælde mest til denne opgørelse.
- I modsætning til Finans Danmark indeholder tallene fra Danmarks Statistik nemlig alle handler, dvs. også handler, der er foretaget uden om en ejendomsmægler, og samtidigt foretager Danmarks Statistik en regulering for forskelle i de solgte boligers kvalitet f.eks. boligens beliggenhed i området, antal badeværelser og byggematerialernes beskaffenhed.
Men det er ikke kun sommerhusfolket, der har grund til at ærgre sig.
(Artiklen fortsætter efter skemaet)
Også huse og lejligheder
Tager vi udgangspunkt i et gennemsnitligt hus på 140 m2, så kostede det 1.771.000 kr. for et år siden. I dag koster samme hus ifølge Danmarks Statistik 1.858.000 kr. men 1.880.000 kr. ifølge Boligmarkedsstatistikken fra Finans Danmark. Det betyder med andre ord, at afhængig af hvilken statistik vi stoler på, så er boligejernes friværdi steget med enten 87.000 kr. (Danmarks Statistik) eller 109.000 kr. (Finans Danmark).
Er der tale om en gennemsnitlig lejlighed på 80 m2, der kostede 2.012.000 kr. sidste år, ligger prisen ifølge Danmarks Statistik i dag på 2.156.000 kr. men på 2.188.000 kr. ifølge Finans Danmark. I det tilfælde er friværdien altså steget med 144.000 ifølge Danmarks Statistik men med 176.000 kr. ifølge Finans Danmark.
Øv, øv
- Uanset hvilken statistik vi læser i, er konklusionen den samme. Nemlig at boligpriserne er steget ganske pænt det seneste år. Når det er sagt, er det selvfølgelig ærgerligt, at det er de tal, vi opfatter som de mest præcise, der viser den mindste fremgang i huspriserne det seneste år, siger Lise Nytoft Bergmann.