Bono-støttet ngo kritiserer danske ulandsbesparelser

Danmark mister sin førerposition i kampen mod fattigdom, lyder kritikken fra internationalt netværk

Bono. (Foto: Polfoto).
Bono. (Foto: Polfoto).

Det vækker opmærksomhed langt ud over landets grænser, at Danmark nu skærer yderligere i udviklingsbistanden og samtidig vil bruge endnu flere penge på asylansøgere her i landet.

Den internationale ngo One, der er stiftet af U2-forsangeren Bono med det formål at bekæmpe ekstrem fattigdom, retter en skarp kritik af den danske regering.

Venstre: Udgifter til asylansøgere er også ulandsbistand

- Den danske regerings beslutning er forfejlet. Danmark er blevet den største modtager af sin egen udviklingsbistand. Disse penge skulle gå til at hjælpe udviklingslandene, siger organisationens talsperson Diane Sheard.

- Det er bestemt rigtigt, at der skal findes ressourcer til at hjælpe flygtninge, men verdens fattigste bør ikke betale regningen.

V afviser kritik af yderligere indhug i ulandsbistand

- At omdirigere op mod 32 procent af udviklingsbistanden væk fra de fattigste lande skiller sig ud af alle de forkerte grunde, og alligevel ser vi et bekymrende mønster, der tegner sig over hele Skandinavien, lyder det i en erklæring fra One.

Organisationen betegner beslutningen som et skridt tilbage for et land, der normalt går forrest, når det gælder udviklingsbistand.

- Nedskæringer på ulandsbistanden risikerer ikke blot at koste liv blandt verdens fattigste, de betyder også, at Danmark mister sin førerposition i den globale kamp mod fattigdom, mener One.

Regeringen præsenterede torsdag sin finanslov for 2016, og heraf fremgik det som ventet, at området beskæres med 2,9 milliarder kroner.

Det kom til gengæld som en overraskelse for mange, at regeringen vil flytte en endnu større del af ulandsbistanden hjem til Danmark for at betale for det øgede antal asylansøgere.

I forvejen går knap tre milliarder af de samlede 14,8 milliarder bistandskroner til asylmodtagelse i Danmark, men som følge af flygtningestrømmene vil det beløb ifølge Altinget.dk nu blive sat op med 1,5 milliarder kroner.