Borger om julekrig: - Der har altid været juletræ i min gård

Arrangementet '24 dage med kultur' på Nørrebro bliver med sit navn beskyldt for at tage et misforstået hensyn til folk, der ikke fejrer jul. Se hvad borgerne på Nørrebro selv mener om julekrigen

Følg Samfund

Kalenderen viser blot 28. november, men julen har allerede sneget sig ind på Nørrebro i København. I Netto hænger en stor plakat og reklamerer for julebryg, og Røde Kors har pyntet butiksruderne med gran.

På Elmegade og Blågårdsgade på indre Nørrebro har gadeforeningerne samlet ind, så der kan blive hængt lys, granguirlander og julestjerner op i gaderne. En enkelt café har endda formastet sig til at plante et lille grantræ i en potte og skampynte det med julekugler i rød, guld og sølv.

Men et Facebook-opslag fra DF-politikeren Carl Christian Ebbesen slår skår i juleglæden. En plakat for et arrangement med navnet '24 dage med kultur' har fået politikeren til at fare i flint.

Arrangementet strækker sig fra 1.-24. december og har et nyt kultur- eller julearrangement på bedding hver dag.

- Når jeg ser den plakat, så tænker jeg, at de godtroende venstrefløjs-tosser har været på banen igen og frygter at træde nogen over tæerne igen. Derfor bruger de ordet kultur i stedet for jul, lyder kritiken fra Carl Christian Ebbesen til Ekstra Bladet.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Det er Besar Rakipi, som er leder af af Nørrebrohallen og står bag Kultur N, der er afsender på ’24 dage med kultur’.

- Julen er en del af kulturen herhjemme. Vi er en kulturinstitution og ikke en juleinstitution, og hvis det skulle hedde '24 dage med jul', så ville det kræve, at vi havde arrangementer med jul alle dage, og det har vi ikke, siger Besar Rakipi som svar.

Raser over 'kontroversiel' plakat: Helt ude i skoven

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Har du oplevet, at julen er blevet censureret på Nørrebro?

Ekstra Bladet har været på gaden på Nørrebro for at høre borgerne, om julen nu også er gennet væk.

Sif Uhrskov, 21 år, bor på Nørrebro. Foto: Jan Sommer
Sif Uhrskov, 21 år, bor på Nørrebro. Foto: Jan Sommer
 

- Overhovedet ikke. Jeg føler ikke, at der har været nogen form for censur på det nogensinde. På Nørrebro kan du gøre lige, hvad du har lyst til. Du kan være megajulet, eller du kan lade være, men det bestemmer du selv.

 

Per Tolstøj, 63 år, bor på Nørrebro. Foto: Jan Sommer
Per Tolstøj, 63 år, bor på Nørrebro. Foto: Jan Sommer
 

- Der er ikke meget jul mere. For eksempel på Nørrebrogade er der ikke særlig meget julepynt. Det er forsvundet fuldstændigt. Jeg har hørt lidt om, at man er begyndt at bukke under for muslimer og sådan noget. Det kan man jo ikke have.

 

Zoe Thulstrup, 21 år, bor på Nørrebro. Foto: Jan Sommer
Zoe Thulstrup, 21 år, bor på Nørrebro. Foto: Jan Sommer
 

- Jeg er født og opvokset på Nørrebro, og vi har altid fejret jul, så jeg har aldrig bemærket, at det har manglet. Jeg har aldrig tænkt over, at det ikke er så julet på Nørrebro, og der har altid været juletræ i den gård, som jeg voksede op i. Julestemningen fejler slet ikke noget.

 

Sebastian Gregers Vinkel Hansen, 21 år, bor på Nørrebro. Foto: Jan Sommer.
Sebastian Gregers Vinkel Hansen, 21 år, bor på Nørrebro. Foto: Jan Sommer.
 

- Nej, det har jeg ikke oplevet. Julen er for stærk til, at man kan pille ved det. Selvfølgelig er Nørrebro mere multikulturelt end så mange andre steder i danmark, men der er plads til alle, og til at man kan fejre sin jul. Julestemningen er god, især med alle de flotte ting, der er kommet op og hænge.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind