Borger.dk gav forkerte oplysninger om kæreste-penge

Borger.dk har rettet vejledningen om, hvornår kontanthjælpsmodtagere skal forsørges af deres kærester. I København undersøger man om oplysningerne er forkerte. De forkerte oplysninger får kritik fra politiker og advokat

Foto: Borger.dk
Foto: Borger.dk

Borger.dk ændrede i sidste uge sine informationer om gensidig forsørgelsespligt for samlevende, fordi de var forkerte.

Københavns Kommune er i øjeblikket ved at gennemgå sin hjemmeside for at sikre, at oplysningerne ikke kan misforstås.

Det sker efter en henvendelse fra en politiker og presseomtale af problemerne med fejl i sager om par, hvor den ene er på kontanthjælp.

- Vejledningerne er en del af den løgn, man har bildt folk ind om de nye regler, og som gør, at folk bare har accepteret afgørelserne, for de har ikke vidst, at de kunne klage, siger Ulf Harbo, der er lokalpolitiker i Norddjurs.

LÆS OGSÅ: Socialrådgivere om dyrt kæreste-koks: Vi sagde det jo

Han mener, borger.dk og mange kommuner har fået det til at lyde som, der var forsørgelsespligt for alle, der bor sammen.

- Men sådan er det ikke, der er en række andre krav, og hver sag skal have en individuel behandling, og begge personer i forholdet skal parthøres og have en begrundet afgørelse. Men det fortæller man dem ikke, siger Ulf Harbo.

Glemte at indsætte halvdelen af teksten
Ulf Harbo kritiserer, at teksterne har stået på de officielle sider i et helt år, uden at fejlene er rettet.

På borger.dk stod der indtil i sidste uge, at man er omfattet af gensidig forsørgelse, hvis: 'I begge er fyldt 25 år, I begge er ugifte, I har fælles bopæl, I ikke er slægtninge i op- eller nedadstigende linje (forældre og børn) og I ikke er søskende'.

Men det er kun halvdelen af kravene. Ifølge loven skal man også have mindst ét fælles barn, eller have været noteret som samlevende i ATP, eller tidligere have været gift eller levet i et ægteskabslignende forhold.

LÆS OGSÅ: Helsingør Kommune betaler penge til 50 kærestepar

Digitaliseringsstyrelsen, der står bag borger.dk, forklarer, at det skyldes en menneskelig fejl. Borger.dk har fået teksten fra Aarhus Kommune, men glemte at kopiere halvdelen af teksten.

- Det er desværre en fejl. Det er vi rigtig kede af men det sker jo desværre en gang i mellem, siger Helle Junge Nielsen, kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen.

På Københavns Kommunes hjemmeside er der flere sider med forklaringer. Den ene er en beregner til kontanthjælp, og her står kun halvdelen af kriterierne ligesom på borger.dk.

Ifølge Niels Bauer, centerchef i Ydelsesservice København, vil man med det samme undersøge, om formuleringen på kommunen hjemmeside er vildledende.- Vi beklager, hvis formuleringerne er upræcise og kan misforstås. Vi undersøger selvfølgelig sagen med det samme, og præciserer oplysningerne, hvis det er nødvendigt.

Advokat: Fejlene er dybt problematiske
Niels Bauer opfordrer alle, der føler sig vildledt eller er i tvivl om de er omfattet af reglerne, til at henvende sig til kommunen.

- Det er et nyt regelsæt, som vi i kommunerne er sat til at administrere, og fortolkningen af praksis og regler tilpasses løbende. De formuleringer, som vi anvender, er blevet til efter aftale med Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). Men vi vil altså undersøge med det samme, om vi bør præcisere oplysningerne på vores hjemmeside.

LÆS OGSÅ: Kontanthjælpskoks: Bethina får 48.500 tilbage fra kommunen

Line Barfod er advokat og repræsenterer en gruppe borgere, der har anlagt sag mod staten, fordi Staten har indført gensidig forsørgelsespligt.

Hun kritiserer den forkerte vejledning på borger.dk og Københavns Kommunes usikkerhed.

- Jeg synes, det er dybt problematisk. Man taler jo om mennesker, som ofte er alvorligt syge eller har dybe kriser, og som man så fratager halvdelen af deres forsørgelsesgrundlag. De er dybt usikre og har brug for hjælp og støtte. I stedet sker der det modsatte, siger Line Barfod.

LÆS OGSÅ: Til grin? Kommuner må punge ud til samlevend

Hun mener, at man fra kommunens side burde have gjort alt, hvad man overhovedet kunne, for at sikre sig, at det var den korrekte vejledning man gav.

Line Barfod mener, at det er et stort problem ved den gennemførte lovgivning, at der ligger så lidt forklaring på, hvordan ’ægteskabslignende forhold’ skal forstås.

- Der er ingen tvivl om, at der er enormt meget uklarhed om, hvad der var kriterierne. Og ingen tvivl om, at mange har oplevet, at de bare var nødt til at skrive under på, at de var samlevende. Og mange er jo meget autoritetstro, siger hun.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter