Borgere holdes på pinebænken i sager om sygedagpenge

Mangel på fælles retningslinjer i kommunerne betyder, at mange stadig ikke ved, om de får penge tilbage i sagen, der sidste efterår begyndte at rulle efter en afgørelse i Højesteret

Foto: Emil Ryge Christoffersen/Polfoto
Foto: Emil Ryge Christoffersen/Polfoto

Får jeg penge tilbage eller ej?

Det spørgsmål venter et større antal borgere på at få svar på.

Og de kan komme til at vente en rum tid endnu. Ankestyrelsen og kommunerne er stadigvæk ved at finde ud af, hvordan reglerne egentlig skal fortolkes i sagen, der berører folk, som uretmæssigt blev frataget deres sygedagpenge.

En ekspert i socialret kritiserer den lange ventetid, der på landsplan kan have betydning for tusinder.

Læs også: Ærlig Neergaard: 'Glad for, at jeg ikke er socialrådgiver'

- Det er virkelig ikke i orden, at borgerne skal vente så lang tid på afklaring. Der er ikke nogen konkret frist i loven, men det skal foregå så hurtigt som muligt, siger Kirsten Ketscher, som er professor i socialret ved Københavns Universitet.

I efteråret begyndte sagen at rulle. Den handler i korte træk om, at flere kommuner tog sygedagpenge fra borgere på et forkert grundlag, fordi man traf afgørelse med tilbagevirkende kraft.

Læs også: Ankestyrelsen erkender: Borgere fik frakendt sygedagpenge ulovligt

At det var i strid med loven, fastslog Højesteret i september sidste år.

Det var et 3F-medlem fra Kolding, der startede lavinen. Det var nemlig hendes sag, der blev afgjort ved Højesteret, og som blev principiel for alle lignende sager.

Læs også: Eksperter: Ankestyrelsen frakender sygedagpenge ulovligt

3F: Forkert at lade folk vente
I fagforeningen 3F har man ikke overblik over, hvordan det står til i samtlige kommuner. Men man er klar over, at mange borgere endnu venter på en afklaring.

- Vi ved, at sagerne er blevet genoptaget i nogle kommuner, men vi har kun hørt om ganske få, der har fået en egentlig afgørelse, siger socialpolitisk ansvarlig i 3F, Ellen K. Lykkegård, til Avisen.dk.

Læs også: Kommuner efterlyser sygedagpengemodtagere, der føler sig snydt

Det er urimeligt, at så mange stadig ikke har fået afgjort deres sager, mener Ellen Lykkegård.

- For folk er det rigtig utrygt ikke at vide, hvad der sker. Derfor sagde vi lige efter afgørelsen i Højesteret, at kommunerne og Ankestyrelsen hurtigst muligt skulle genoptage sagerne, så borgerne kunne få det, de havde krav på, fastslår hun.

Tvivl om forældelsesfrist
Noget af det, der har skabt forvirring i kommunerne, er, hvordan man skal forholde sig til kravet om en såkaldt tre-årig forældelsesfrist.

Læs også: Jysk kommune endevender tusindvis af sygedagpengesager

Kogt ind til benet er spørgsmålet, om forældelsesfristen skal gælde tre år tilbage i tiden, fra Højesteretsdommen faldt i efteråret. Eller om den skal gælde tre år frem i tiden.

Ifølge socialretsekspert Kirsten Ketscher er der ingen tvivl om, at fristen for forældelse først bør træde i kraft fra den dag, dommen faldt.

- Det drejer sig om en borger, der har fået en forkert afgørelse. Derfor kan forældelsesfristen først løbe fra det tidspunkt, hun får afgørelsen. Ellers belønner man kommunerne for at træffe forkerte afgørelser, siger Kirsten Ketscher.

Flere sager falder for forældelse
I Kolding bruger kommunen forældelsesfristen.

Læs også: Forstå sagen om sygedagpenge på fem minutter

Det betyder, at alle sygedagpengesager, der ligger før 2012, bliver skrinlagt. De er faldet for den tre-årige forældelsesfrist. Og det kan få betydning for borgere de øvrige kommuner.

Manges øjne hviler nemlig på Kolding, fordi sagen begyndte her.

I Køge Kommune er byrådet - akkurat som i Kolding - blevet enige om foreløbig at indføre forældelsesfristen. Man henviser til afgørelser fra Kommunernes Landsforening (KL) og Ankestyrelsen.

Læs også: Helle fanget i Kolding-sagen: Umenneskeligt at tage penge fra syge

Det fortæller det socialdemokratiske byrådsmedlem Lissie Kirk, medlem af kommunens Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalg.

Men de foreløbige vejledninger er ikke særlige præcise, påpeger hun. Derfor ser hun frem til, at byrådet får en juridisk afklaring på forældelsesreglerne.

- Det er ikke entydigt, om man skal bruge de almindelige forældelsesregler eller undtagelserne, siger hun og påpeger, at hun generelt er skeptisk overfor udmeldinger fra KL og Ankestyrelsen angående sygedagpenge:

Læs også: Harm ekspert om sygedagpengesag: 'Det er ikke borgernes skyld'

- De er jo begge parter i sagen.  

'Frist stiller udsatte dårligt'
I Horsens gør man også som i Kolding: Man udbetaler ikke penge ved sygedagpengesager ældre end 2012.

- Men nu må vi afvente, at der kommer klarhed over området, siger byrådsmedlem Betina Steufer (E), der er næstformand for kommunens Beskæftigelsesudvalg og medlem af Økonomi- og Erhvervsudvalget.

Læs også: Borgere står til at miste sygedagpenge i mange kommuner

Hun pointerer, at alle borgere i Horsens kan få genoptaget deres sag.

I Randers er medlem af kommunens byråd for Velfærdslisten, Kasper Fuhr Christensen, skuffet. Her har et flertal nemlig også besluttet at sætte forældelseskravet i spil.

- Det er rigtig ærgerligt, at man bruger forældelsesfristen til at nægte borgerne det, de har ret til. Man misbruger forældelsesloven til at stille udsatte mennesker dårligt, mener han.

Avisen.dk har tidligere skrevet, at forældelsesreglerne også bruges i København og Holbæk.

Ankestyrelsen arbejder på sagen
Ankestyrelsens pressekonsulent Jesper Egelund oplyser, at styrelsen arbejder på en principafgørelse om forældelsesproblematikken.

Den vil udstikke retningslinjer på området. Men han vil ikke give et bud på, hvornår afgørelsen er klar.

I begyndelsen af året har Ankestyrelsen holdt møder med landets kommuner om den nye praksis på sygedagpengeområdet.

1 kommentar
Vis kommentarer