Borgere i oprør: Kommuner bruger millioner på gak gak-kunst

Stor forskel på hvor meget landets kommuner fyrer af på kunst

Her er kunstværket 'Badekarret' i Ballerup Kommune. Foto: Esben Salling
Her er kunstværket 'Badekarret' i Ballerup Kommune. Foto: Esben Salling

Kender du til et kommunalt betalt kunstværk, som er helt gak gak? Eller har du andre informationer om kunst købt på skatteborgernes regning? Så tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Dyre skulpturer, kunstbænke og værker af kendis-kunstnere som Arnoldi, Hornsleth og Bjørn Nørgaard.

Landets kommuner har de seneste år skullet spare massivt på budgetterne, men det har ikke afholdt nogle folkevalgte politikere på at fyre millioner af skattekroner af på alverdens kunstværker.

En aktindsigt, Ekstra Bladet har søgt i kommunernes indkøb af kunst de seneste ti år, afslører, at mens nogle kommuner har smækket kassen i, så har andre holdt en sand kunstfest.

Et af de parametre, man kan sammenligne kommunernes kunst-begær efter, er, hvorvidt de automatisk øremærker penge til kunst, når de bygger nyt eller renoverer kommunale bygninger. Her viser aktindsigten, at 36 kommuner samlet har afsat 40,8 millioner kroner, mens resten ikke har afsat penge på den konto.

Se oversigten i faktaboksen nederst i denne artikel.

Ekstra Bladet har været rundt i landet og besøgt en række af de skattebetalte værker. De falder langtfra altid i borgernes smag, og mange steder så borgerne hellere pengene brugt på eksempelvis børn og ældre.

Og det er der, ifølge professor og velfærdsforsker Bent Greve, en god forklaring på:

- Når man ser på vælgernes holdning til, hvad de synes, den offentlige sektor skal på bruge penge på, så kommer kultur og kunst oftest meget langt nede på listen - og efter de mere klassiske velfærdsområder som sundhed ældre og børn.

Politikerne bestemmer
- Sådan en opfattelse skærpes, når der er færre penge til rådighed - og endnu mere hvis det tilmed er et værk, der ikke falder i borgernes smag. Så det er noget, politikerne skal have for øje, hvis de vælger at bruge mange penge på kunst, siger han.

I dag er det oftest kommunalpolitikerne selv - eller i nogle tilfælde et udpeget kunstudvalg - der bestemmer, hvilken kunst, borgerne skal se på.

Professor og kommunal-forsker Ulrik Kjær mener godt, man i højere grad kunne inddrage borgerne:

- Det er jo en smagssag, hvad man mener er pænt, og det vil være helt naturligt, at kommunerne tager imod input fra borgerne, hvis der er et ønske om det, og herefter får truffet en beslutning på den baggrund. Jeg tror faktisk også gerne, kommunerne vil lytte til borgerne.

'Telemachos' foran Ballerup Rådhus. Foto: Esben Salling
'Telemachos' foran Ballerup Rådhus. Foto: Esben Salling
 

- Det er jo ikke verdens største budget, når det gælder kunst. Og det er heller ikke noget, politikerne prioriterer særligt højt i forhold til svære beslutninger, som f.eks hvorvidt man skal bruge flere penge på hjemmehjælp til de gamle eller en ekstra pædagog i børnehaven. Men omvendt har man set, at de gange, hvor politikerne får stillet noget op, som ikke alle borgere synes er pænt, så kan det godt trække uforholdsmæssigt stor opmærksomhed, siger han.

Ulrik Kjær påpeger, at borgernes utilfredshed med indkøb af kunst kan hænge sammen med, at det er en langsigtet investering, som er svær at måle effekten af:

- Når vi generelt i samfundet investerer i kunst, så er det jo ofte med nogle lidt langsigtede effekter, hvor vi satser på det kan gøre noget ved os oppe i hovedet. Hvis man derimod tager hjemmehjælpen fra fru Petersen, så sker det fra på mandag. Og det er klart, at sådan noget giver debat, siger han.

'Badekar'  til 1,2 mio. kr.

Kunstværket 'Badekarret' i Ballerup Kommune. Foto: Esben Salling
Kunstværket 'Badekarret' i Ballerup Kommune. Foto: Esben Salling

En af de kommuner, der har brugt løs af kommunekassen på kunst er Ballerup. Indbyggerne i den københavnske forstadskommune skal ikke mange meter ud af deres hoveddør, før de bliver mødt af kunst i gadebilledet. Gennem de seneste ti år har Ballerup nemlig brugt 3 mio. kroner på kunst i forbindelse med anlægsudgifter. Men derudover har kommunen brugt over 13 millioner af skatteborgernes kroner på kunst siden 2005.

Foran Ballerup Rådhus står 'Telemachos' - et af kommunens dyreste værker til en pris på 1.550.000 kroner, som kunstneren Peter Brandes står for. Meningerne om værket, som flere borgere i byen kalder for tissemanden, er mange. Et værk, som byens nuværende borgmester, Jesper Würtzen (S), først nu er ved at vænne sig til.

- Jeg er ved at vænne mig til den. Men jeg forstår godt de borgere, der siger, at den ligner en vis legemsdel. Men jeg har læst mig til, at det faktisk er en løvekrop, forklarer Jesper Würtzen om værket.

- Hvad får borgerne ud af kunsten?

- De bor i en kommune, hvor der er kunstværker. Vi prøver at gøre områderne attraktive. Kunst kan man have rigtig mange meninger om. Og jeg synes bestemt ikke, at alle de kunstværker, som vi har, er nogle, som jeg selv ville købe til mit hjem. Men vi skal passe på ikke at gå ind og sige, hvad der er god og dårlig smag.

- Kan du forstå de borgere, der ikke synes, at skattepengene skal gå til kunst?

- Vi har på grund af besparelser skåret ned for budgetterne til kunst, og jeg kan sådan set godt forstå, hvis nogle tænker, at vi ikke skal bruge penge til kunst. Men samtidig er kunst med til at skabe identitet, debat og kultur i lokalområder og kommunen.

- Ved Ballerup Super Arena har I et værk, der bliver kaldt ’Badekarret’, til 1,2 millioner kroner. Et værk, som Ellen Hyllemose har lavet. Der kommer ikke mange mennesker forbi værket. Er det en rigtig placering for så dyrt et værk?

- Intentionen har været at lave noget karakteristisk, når man kommer til superarenaen, som er kommunens ansigt udadtil. Det er et område, hvor folk kommer til udefra, når vi har koncerter eller verdensmesterskaber.

- Kunne man ikke have brugt pengene bedre i kommunen?

- Det kan man altid sige. Mange synes, at det med, at vi har meget kunst, er en branding-ting. Det er et forsøg på at gøre de forskellige byområder attraktive og give dem noget karakteristika.

 

1 af 6 'Telemachos' foran Ballerup Rådhus. Foto: Esben Salling
2 af 6 Foto: Esben Salling
3 af 6 Foto: Esben Salling
4 af 6 Foto: Esben Salling
5 af 6 Foto: Esben Salling
6 af 6 Her er kunstværket 'Badekarret' i Ballerup Kommune. Foto: Esben Salling
107 kommentarer
Vis kommentarer