Borgere raser over tom teltlejr til millioner: - Det er grotesk

På fire år har en teltlejr i Vordingborg kostet cirka 20 millioner kroner uden nogensinde at have været i brug. Nu må det være nok, mener lokalsamfundet

Følg Samfund

I en lille smøge til gågaden i Vordingborg ligger Café Einstein. Her har snakken siden onsdag morgen drejet sig om især én bestemt ting - de tomme telte til flygtninge på byens kaserne.

Her har man siden sensommeren 2015 været klar til at modtage flygtninge, som bare aldrig er kommet. Lejren har aldrig været i brug, som Ekstra Bladet tidligere onsdag kunne berette.

Teltlejr uden en flygtning: Pris 20 mio.

Derfor er holdningen heller ikke til at være i tvivl om hos hverken ung eller gammel på byens torv. En mennesketom teltlejr til flere millioner kroner om året er penge direkte ud ad vinduet, lyder det enstemmigt fra de borgere, som Ekstra Bladet møder på gaden.


Sanne Johnsen, 70 år, café-indehaver

- Hvad tænker du om, at man nu i fire år har haft en tom teltlejr stående til en pris på 20,9 millioner kroner?

- Det er grotesk, og vi har diskuteret det hele morgenstunden. De har brugt flere millioner om året, og det kan jeg simpelthen ikke forstå. De har brugt så mange penge på at varme telte op, selvom ingen havde gavn af dem.

- Hvad bør man i stedet gøre med teltlejren?

- Den skal da væk, eller også skal man finde ud af, hvordan man kan bruge den. Har man overhovedet tænkt den tanke, om der kommer nogen flygtninge. Det kan ikke være rigtigt, og vi er meget kede af det her i Vordingborg.


Stefania Kosowska, 18 år, elev i Le Luma

- Jeg synes, at det er noget rod. Teltene skal ikke bare stå der. Jeg har fået at vide, at hjemløse blev nægtet adgang på et tidspunkt, fordi der skulle være plads til flygtninge, som aldrig kom. Det kan jo ikke være rigtigt, at teltene skal stå der tomme, når folk uden hjem ikke må være der.

- Man vil gerne beholde lejren, siger justitsminister Nick Hækkerup. Hvad tænker du om det?

- Det synes jeg ikke er i orden. Lejren har været overflødig i så mange år. Jeg kan godt se, at det er rart at have i et nødstilfælde, men det er mange penge, vi taler om.


Morgens Larsen, 61 år, indehaver af Bog og Idé

- Det virker jo lidt fejlplaceret, at teltene ligger der og har været der så længe. Man burde have sadlet om, hvis ikke man har behov for dem. Det er en dyr pladsreservation af ledige hotelværelser, der står tomme og har stået tomme i lang tid.

- Justitsministeren vil bruge 4,5 millioner kroner om året på at opretholde lejren. Er de penge godt givet ud?

- Jeg synes hellere, at man burde lave det om til en form for bed and breakfast, så vi kunne få lidt flere turister til byen. Det var måske mere nærliggende, for der er i den grad mangel på overnatningspladser inde i byen.

Venstre: Tom teltlejr har holdt flygtninge væk

Ifølge Venstres udlændingeordfører har ubeboet flygtningelejr til millioner sendt et effektivt signal.

Mads Fuglede mener derfor ikke, at der er grund til at lukke den ubeboede lejr med det første.

- Hvis jeg ikke havde en forventning om, at der kom flere flygtninge hertil, så var vi et sted, hvor man skal overveje, om det er nødvendigt at have den længere, Men der er så mange lempelser på vej fra regeringen, så det kan være dumt at lukke den nu. Det kan være, at vi får brug for den,siger han.

- I kørte en ganske restriktiv udlændingepolitik, mens I sad i regering, hvor der altså ikke var en eneste beboer i lejren. Hvorfor skulle den eksistere i alle de fire år?

- Jeg tror, at man må vurdere, at den også var den del af den restriktive flygtningepolitik. Jeg tror ikke, at folk har lyst til at bo i teltlejre, hvis de kan bo andre steder.

- Så idéen med har været at sende et signal om, at hvis man vil herop, så skal man regne med at bo i et telt?

- Ja, det har også været en del af det.

- Men kan du ikke forstå, hvis nogen tænker, at det er barokt at have udgifter til nogle telte, der står tomme og nogle vaskemaskiner, der ikke kører?

- Jo, men vi har haft en periode, hvor vi har været meget usikre på, hvornår og hvorledes vi fik styr på tilstrømningen. Det fik vi så til sidst, men der er nu kommet nogen, der er gået i gang med at skrue op i gen. Så det kan godt være, at den bliver nødvendig.

- Men lejren skal vel ikke stå der til tid og evighed?

- Nej, det skal den ikke. Vi bør have en regering, der mener alvorligt, at vi skal have styr på tilstrømningen til Danmark. Hvis vi kan få dem til at stemple ind på deres egen politik igen, så vil det også være logisk at fjerne den teltlejr.

Minister vil ikke lukke ubrugt flygtningelejr til 20 millioner

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+