Borgerne raser mens kommunen scorer kassen

Nye mega-møller vækker vrede blandt mange Brovst-borgere, men de skæpper godt i kommune-kassen

Borgmester Mogens Gade får penge i sin kommune-kasse, når de omstridte mega-møller er på plads. Foto: Bo Lehm/Ritzau Scanpix
Borgmester Mogens Gade får penge i sin kommune-kasse, når de omstridte mega-møller er på plads. Foto: Bo Lehm/Ritzau Scanpix

Takket være vestenvinden og Folketingets seneste energiforlig fra november i fjor vil den fattige Jammerbugt Kommune score millioner på sit ja til 11 kæmpevindmøller ved Brovst mellem Thisted og Aalborg.

Møller som vækker vrede blandt mange borgere.

Ifølge forliget vil der for hver megawatt (MW) opstillet mølle blive udløst et statstilskud på 88.000 kroner. Eftersom de i alt 11 nye møller tilsammen kommer til at yde 47 MW, kan byrådet i Jammerbugt derfor se frem til at modtage en check på knap 4,2 mio. kroner.

Til ejere af ejendomme, som ligger op til 1,2 km fra en vindmølle, er der af samme pulje afsat ét årligt beløb på 5000 skattefrie kroner.

Ekstra Bladet har spurgt borgmester Mogens Gade (V), om det klækkelige tilskud til den slunkne kommunekasse har haft indflydelse på byrådets o.k. til energigiganten Vattenfalls plan om at opføre 11 nye møller.

I første omgang afviste Mogens Gade at kende til det nye tilskud.

– Det har jeg ikke hørt om. Så nej, det har ikke haft betydning for kommunens beslutning.

Kort efter ringede borgmesteren dog tilbage med ordene:

– Nu har jeg haft én til at læse op på det, du var inde på.

– Og ja, det er rigtigt, at vi får nogle penge, hvis projektet bliver gennemført, sagde borgmesteren.

Mød Poul Madsen i Brovst

Ekstra Bladet har journalister og fotografer over hele landet og har i disse dage åbnet en midlertidig redaktion i Brovst i Nordjylland.

Tre medarbejdere holder netop nu til i den nordjyske by i Jammerbugt Kommune for at skrive om de ting, der rører sig i lokalområdet - blandt andet kampen om mega-møllerne.

– Ekstra Bladet tager alle danskeres problemer alvorligt, og derfor er vi Brovst i denne uge. Der er brug for, at nogle tør, hvor andre medier åbenbart tier, siger chefredaktør Poul Madsen, der selv kommer til byen torsdag 9. janaur.

Mød ham mellem 12:30 og 14:00 i den nedlagte bagerforretning i Jernbanegade 6, hvor Ekstra Bladet har indrettet sig.

Har du ikke selv mulighed for at lægge vejen forbi den nedlagte bagerforretning, har Poul Madsen denne opfordring:

– Skriv til os på 1224@eb.dk, hvis du har brug for, at vi også kigger forbi din by eller undersøger din historie.

Poul Madsen er ansvarshavende chefredaktør for Ekstra Bladet. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Dennis Søndergaard Christensen med sønnen Alexander foran de eksisterende møller. De nye bliver over dobbelt så høje. Foto: René Schütze Samfund Mega-møller skaber frygt

LIVE

35 kommentarer
Vis kommentarer