Borgmester blæste på kunstråd: Købte 10 ton sten-kunst

Droppede rådgivning fra kunstråd

Montør Ulrik Kristiansen mener bestemt ikke, at pengene er givet godt ud... (Foto: Ole Frederiksen)

***Kender du til et kommunalt betalt kunstværk, som er helt gak gak? Eller har du andre informationer om kunst købt på skatteborgernes regning? Så tip os på kunst@eb.dk ***

En række af landets kommuner har nedsat kunstråd, som enten skal rådgive dem til at vælge den rette kunst eller får en pose penge at købe ind for.

Det 'glemte' Vordingborgs borgmester Knud Larsen (V) dog alt om, da han sammen med byrådet tog en beslutning om at smide 350.000 kroner efter en 10 tons tung sten.

Stenen blev til værket 'Over Alt', som den lokale kunstner Morten Flyverbom står bag. 

Sammen med den lokale kunstner kunne Knud Larsen i slutningen af 2015 afsløre værket for borgerne i Stege på Møn.

Men den store sten er dog langt fra faldet i god jord hos alle Stege-borgere, og Ekstra Bladet har da også fået flere tip fra læsere om at kigge nærmere på den store sten. Lokalt mener flere således, at pengene skulle være brugt på noget andet og andre er utilfredse med, at borgmesteren gik uden om kunstrådet. 

Professor og kommunalforsker Ulrik Kjær kan godt forstå borgernes undren:

-  Det siger jo sig selv, at når man har et kunstråd, så er det  ikke særligt smart, at en borgmester får overtalt et flertal i byrådet til at acceptere sådan en beslutning uden, at kunstrådet er blevet hørt, siger han.    

Vordingborgs borgmester Knud Larsen (V) FOTO: Thomas Olsen

Ekstra Bladet har talt med borgmester Knud Larsen(V), der erkender, at han burde have rådført sig med det lokale kunstråd, inden kunstkøbet blev stemt igennem i byrådet.

- Hvad skal et kunstråd bruges til, hvis det ikke bliver taget med på råd?
- Folk, der laver noget, laver fejl. Folk, der ikke laver noget, laver ingen fejl. Det er så længe siden, vi har haft kunstrådet med på råd. Så jeg må som borgmester blankt erkende, at jeg fik hverken vejledning eller henvendelser fra kunstrådet, før vi var langt inde i processen og havde besluttet købet. Så det tager jeg fuldt på min kappe. Jeg har undskyldt over for kunstrådet, at jeg ikke havde det haft med på råd. Det var en fejl.

- En social- og sundhedshjælper, vi har talt med, mener, at pengene burde bruges på flere hænder i kommunen. Kan du forstå hende?
- Jeg forstår, at social- og sundhedshjælperen siger sådan. Men jeg er ikke enig med hende. Du kunne både ansætte flere lærere, og du kunne ansætte social- og sundhedshjælpere, eller du kunne bruge mere asfalt. Men du kan ikke leve i et samfund, hvor kunsten ikke er synlig.

 

***

Det er ikke i orden

FOTO: Ole Frederiksen

 

Ulrik Kristiansen, 58 år, Møn, montør

- 350.000 kroner til kunst i Stege er det godt givet ud?
- Det synes jeg bestemt. Det handler ikke kun om nødvendigheder. Man kan så være enig i det eller ej, men det bliver det ikke forkert af, hvis jeg ikke lige bryder mig om det.

- Skal en borgmester beslutte købet af sådan et værk?
- Nej, det skal han ikke. Det er ikke i orden.

***

Gør skoleelever klogere

FOTO: Ole Frederiksen

 

Per Laursen, 51 år Møn, skolelærer

- Er 350.000 kroner meget for kunstværket?
- Der skal noget kunst til, og den debat, det har skabt er godt. I forhold til andre kunstværker er 350.000 kroner mange penge. I forbindelse med mit job, har jeg haft eleverne med for at se på stenene mange gange. Der står Gandhi, Mandela og King bag på stenen, så kan vi tale om dem, når vi står her med eleverne.

- Hvad synes om, at borgmesteren ikke tog kunstrådet med på råd i forbindelse med købet?
- Det skal selvfølgelig gå igennem de normale beslutningsveje.

***

Gør grin med borgerne

 FOTO: Ole Frederiksen

 

Maren Absalonsen, 64 år Møn, social- og sundhedshjælper

- Hvad synes du om købet til 350.000 kroner?
- Pengene kunne have gjort mere nytte i hjemmeplejen. For vi har virkelig brug for flere hænder her i kommunen i forhold til at give 350.000 kroner for noget kunst, som vi ikke kan bruge til noget. Man får kvalme af at kigge på det, og det er at gøre borgerne til grin. Os, der betaler skat her i kommunen, bliver ikke hørt. Jeg er alene med 12 demente om natten, fordi der ikke er råd til flere ansatte. Men sådan noget her kan der godt blive råd til. Jeg kan blive meget harm over det.

- Er det i orden, at borgmesteren træffer en beslutning om, at kommunen skal have værket?
- Nej, det synes jeg ikke. Jeg tror godt, at man kan tage borgerne med i, hvad de synes,  der skal bruges penge til.

* * *

 Kunst betyder rigtig meget lokalt

FOTO: Ole Frederiksen

Gunver Ryhl, 70 år, Møn, tidligere skolelærer

- Hvad synes du om, at man har brugt 350.000 kroner på værket?
- Det er fint, at man bruger penge på kunst. For kunst betyder rigtig meget lokalt og i det hele taget. Det er fint med kunsten. Mange turister kommer og ser på den. Vi er mange, der synes, den er spændende.

129 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere