Annonce:
Annonce:

Borgmester: Fremtidens vestjyder er polakker

Jysk borgmester vil have polakker og andre udlændinge til at erstatte de fraflyttede danskere

Ekstra Bladet mødte borgmester Erik Flyvholm (V) i Lemvig til en snak om fremtiden for en uønsket kommune. Kommunen er klar til at gøre en stor indsats for at vende udviklingen. Foto: Ernst van Norde
Ekstra Bladet mødte borgmester Erik Flyvholm (V) i Lemvig til en snak om fremtiden for en uønsket kommune. Kommunen er klar til at gøre en stor indsats for at vende udviklingen. Foto: Ernst van Norde
Annonce:
Følg Samfund

I store dele af landet - uden for de større byer - bliver der længere og længere imellem de tætbefolkede områder. Borgerne i 'udkanten' af Danmark flytter nemlig væk i stor stil.

Men den tendens skal gøres til skamme, mener borgmester Erik Flyvholm (V) i Lemvig Kommune.

Han vil nemlig gerne erstatte de borgere, der flytter fra Lemvig Kommune i stor stil, med udlændinge, som for eksempel polakker.

– Jeg tror på, at vi vil gøre statistikken til skamme. Vi arbejder ikke med, at sidste mand lukker og slukker. Vores største udfordring er rigtig nok faldet i befolkningstallet, men jeg vil trække folk tilbage til kommunen. Eller få nye til, siger Erik Flyvholm, da Ekstra Bladet møder ham på borgmesterkontoret.

Annonce:

– Vi har flere udlændinge, som kommer op og bosætter sig. For eksempel polakker, som finder ud af, at man kan betale for huset, få job til begge forældre, og at børnene kan komme gratis i skole. Udlændinge kan blive fremtidens vestjyder, og hvis de kan og vil, så er de velkomne, fortæller borgmesteren.

Langt fra Løkkeland: Her visner byerne bort

En smule optimisme
Borgmesteren ser også små tegn på, at de oprindelige vestjyder ikke stikker af for altid i fremtiden.

– Der var sidste år en halvering i nedgangen, og vi har en lille stigning i børnefødsler i år. Samtidig fortæller den lokale ejendomsmægler, at de sælger flere ejendomme end sidste år, så jeg er optimistisk, lyder det fra Erik Flyvholm.

– Vi mangler medarbejdere, så der er næsten jobgaranti, hvis man flytter hertil. Vi har en arbejdsløshed på omkring tre procent, så man kan få et trygt og godt liv i Lemvig.

Vi har ingen dødsliste
– I har lukket seks skoler siden kommunalreformen, og der er små landsbyer, som er ved at dø. Kan de efterladte også få et trygt liv?

Annonce:

– Det er en udfordring, fordi befolkningen er spredt ud på et stort område. Vi vil gerne have en høj kvalitet i vores skolevæsen og dagtilbud, og så har vi været nødt til at lukke ned nogen steder for at forbedre andre steder.

– Når I vælger byer, I satser på, så vælger I jo også byer fra, hvilket gør, at folk får svært ved at sælge.

– Vi går ikke aktivt ud med en dødsliste, og der hvor der er ildsjæle, som byder sig til, der vil vi meget gerne bakke op. Og så er der jo grænser for, hvor mange skoler, der kan være. Vi har flere landsbyer, end der kan være skoler.

– Vi har så gjort det nemt at komme til den lokale skole med cykelstier og gratis skolebusser i kommunen, og vi har købt flere togafgange, så skolebørn kan komme til Lemvig.

Sociale nomader kan vælte budgettet
Det kan også være svært at sælge et hus, hvis der står en faldefærdig rønne ved siden af. Derfor har Lemvig Kommune købt og revet op mod 150 huse ned de seneste år. Men borgmesteren er ikke helt tilfreds.

Annonce:

– Jeg synes ikke, at det er dem, der har valgt at bo her, som skal rydde op på naboejendommen. Men vi gør det selvfølgelig, fordi husene ligger og ser så triste ud, og fordi vi ikke synes, at socialt belastede børnefamilier skal bo i dårlige huse.

– Vi har set nogle sociale nomader, og det er jo også sådan, at vi kan væltes, hvis der kommer mange.

Det værste, der er sket
Derfor er det vigtigt at stoppe flugten af fremtidens skattebetalere, men det er svært, når politikerne på Christiansborg modarbejder provinsen med diverse reformer.

– Der er ambitioner om at give flere en videregående uddannelse, og når man ser, hvor de uddannelsessteder ligger, så – hallo – det er jo ikke et Danmark i balance. 

– Samtidig har vi talt de områder, hvor de skal flytte tilbage til, markant ned, og hvem har lyst til at flytte til den rådne banan. Man får et billede af faldefærdige huse og naboer, som er bistandsklienter.

– Hvad tænker du om det image med den rådne banan?

– Det er det værste, der er sket for os. Det har været en kamp at ryste det af os, og vi synes slet ikke, at det passer.

***

Løkkeland

Annonce:

Læs også de andre kapitler i serien om Løkkeland - hvor Ekstra Bladet er taget ud i landet for at undersøge, om det nu også går så godt i Danmark, som vores statsminister påstår.

Langt fra Løkkeland: Her visner byerne bort

 

Her går det bedst og værst: Sådan står det til i DIN kommune

 

Løkkes smørhul: Her går det 'ufatteligt godt'

 

Fed bil og billig bolig: Side 9-pige går mod strømmen

 

 Byen der nægter at dø

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Vi synes, Lars Løkke mangler skam i livet
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

rente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabatrente-rabat
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: