Annonce:
Annonce:

Borgmester jubler: Derfor valgte Apple os

Aabenraa bliver den anden by i Danmark, der kommer til at huse et stort datacenter fra Apple

Arkivfoto: AP/Mark Lennihan
Arkivfoto: AP/Mark Lennihan
Annonce:
Følg Samfund

I 2015 havde Viborgs borgmester, Torsten Nielsen (K), svært ved at få armene ned af begejstring over, at Apple havde udset sig hans by som hjemsted for et kommende datacenter.

Og nu kan også Aabenraa snart bryste sig af at være hjemby for et datacenter for it-giganten. I 2019 ventes første fase af byggeriet til omkring seks milliarder at stå færdigt, men det får ikke borgmester Thomas Andresen (V) til at få gang i de helt store armbevægelser.

Han lægger dog ikke skjul på, at han er glad for, at giganten har fået øje på Aabenraa.

- Det betyder rigtig meget for Aabenraa, og det er en god og positiv historie, siger han til Ekstra Bladet.

Her vil Apple bygge nyt kæmpe datacenter i Danmark

Han fortæller, at der er truffet aftale om 285 hektar, hvilket er en tredjedel mere end arealerne for de planlagte datacentre i Viborg, Odense (Facebook) og Fredericia (Google) til sammen.

Annonce:

- Vi har selvfølgelig en forventning om, at man udnytter arealet, og de kan bygge op til 1,4 millioner kvadratmeter under tag. Så på en eller anden måde giver det selvfølgelig et afkast i forhold til beskæftigelse, siger Thomas Andresen.

Vil ikke blive skuffet
Apple har selv meldt ud, at der vil være mellem 50 og 300 medarbejdere tilknyttet centret, foruden de måske op til 1000 mennesker, der skal være beskæftiget ved opførslen af datacenteret.

- Så det er en stor ting, det er det, lyder det fra borgmesteren.

- Men alligevel holder du igen med de helt store armbevægelser?

- Jeg er entreprenør fra mit tidligere virke, så jeg har arbejdet for rigtig store projekter, der ikke blev til noget. Og derfor har jeg nok opbygget et filter i forhold til det, fordi skuffelsen altid er så meget større, når tingene ikke bliver til noget, når man selv har gearet sig op til noget.

- Jeg er egentlig i mange sammenhænge meget nem at begejstre, men jeg er også realist omkring, hvordan sådan noget kan komme til at foregå, siger han.

Stor mulig gevinst
Han hæfter sig dog ved, at der allerede ligger en aftale på bordet.

Annonce:

- De bygger sikkert ikke mere, end de har behov for, men jeg synes, det står lidt i stjernerne i forhold til, hvad man har købt, så selvfølgelig vil man da udnytte det areal, det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Thomas Andresen.

Byen skal nu i gang med at se på, hvilke gevinster der kan følge med placeringen af det store datacenter.

Imens kan han lune sig over, at valget faldt netop på Aabenraa.

- Jeg kan nu meget nøgternt konstatere gevinsten af meget af det, jeg har gået og snakket om. At vi i Danmark har en stabil arbejdskraft, nogle aftalepartnere på arbejdsmarkedet, hvor vi ikke har strejker, og vi har nogle meget stabile strømforsyninger, hvor der stort set aldrig er strømsvigt. Og så har vi en god infrastruktur med gode motorveje og en lufthavn i nærheden. Så der har vi bare sagt: Hvem tænder på en kommune som Aabenraa med alle de her fordele, så der er jeg glad for, at Apple har fået øje på os. For på et eller andet tidspunkt måtte det komme, siger Thomas Andresen.

Annonce:

Han håber nu, at andre virksomheder vil lade sig inspirere af Apple og også placere sig i området, så der kommer en del følgeerhverv i kølvandet på den store Apple-satsning.

Blev først orienteret søndag
Thomas Andresen fortæller, at arbejdet med at afsætte de store arealer har stået på i tre og et halvt år. Han blev dog selv først søndag orienteret om, at det var Apple der skulle rykke ind på grunden.

Han har dog løbende holdt borgermøder med naboerne i området op til offentliggørelsen, uden at han altså i løbet af arbejdet kunne sige, hvem der ville flytte ind på grunden.

Han fortæller, at en af de største bekymringer har været, hvad byggeriet vil betyde for trafikken i området, men her forventer man ikke, at det får den store betydning. Der skal dog stadig laves analyser, som skal afklare, om der eksempelvis er veje, der skal gøres bredere.

Annonce:

- Generelt er det positive tilbagemeldinger, jeg har fået. Vi arbejder jo alle sammen på at skabe noget bosætning og vækst, og vi vil gerne beholde arbejdspladser og vores unge i området. Så jeg synes, vi står skulder med skulder med vores borgere, der synes, det er en god idé, siger han.

En af årsagerne til, at Apple har valgt at placere hvor de har, er også at de har kunnet lægge det lige ved højspændingsstationen Kassø, som dermed er en garanti for en konstant strøm.

Det er blandt andet planen, at overskudsvarme fra centeret skal gå til at opvarme bygninger i lokalområdet.

FAKTA: Datacentre kan blive kæmpe forretningsområde

Den amerikanske it-gigant Apple har mandag annonceret, at man vil åbne et datacenter ved Aabenraa. Et center fra Apple i Viborg er allerede på vej.

Her kan du blive klogere på, hvad et datacenter er:

* Et datacenter kan lettest beskrives som et serverrum i meget stort format.

* Det indeholder en virksomheds eller en myndigheds servere, som holder gang i produktion, salg eller forskellige platforme som eksempelvis Apples iTunes store.

* Datacentre kræver store mængder strøm, nødstrømsanlæg samt stor ventilation og køling, da servere risikerer at blive overophedede.

* I takt med at brugen af internettet og virksomheders tjenester stiger, er der i højere grad brug for mere serverplads og dermed datacentre.

* Når Apple, Facebook og muligvis Google har set sig varme på Danmark, skyldes det blandt andet, at vi har Europas højeste forsyningssikkerhed.

* Desuden er der grøn energi, god plads, et smidigt offentligt system og et køligt klima.

* Facebook ventes at have et datacenter klar i Odense i 2020, og Apple har et på vej i Viborg - og nu i Aabenraa.

* Google har brugt 65 millioner kroner på at købe grunde i Fredericia. Der er ingen planer med grundene på nuværende tidspunkt, men it-giganten vil sikre, at den kan bygge flere datacentre i Europa.

* Konsulentfirmaet Boston Consulting Group vurderer, at der frem mod 2020 bliver behov for 60 nye datacentre i Europa. Danmark vurderes at ligge lunt i svinget til at få nogle af dem.

Kilde: Datacenter Industrien.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Vi har et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: