Borgmester: Julepynt på kunstværk får lov til at hænge til efter jul

Julepynten på Per Kirkebys skulptur 'Muren' i Aars i Nordjylland får lov at hænge

I folkemunde kaldes Per Kirkebys skulptur i Aars for Grædemuren. Nu har handelstandsforeningen pyntet murstensskulpturen op til jul med lyskæder. Foto: Christopher Bering Baden, DR Nordjylland
I folkemunde kaldes Per Kirkebys skulptur i Aars for Grædemuren. Nu har handelstandsforeningen pyntet murstensskulpturen op til jul med lyskæder. Foto: Christopher Bering Baden, DR Nordjylland
Følg Samfund

- Lyskæderne er sat op, og de bliver pillet ned igen efter jul.

Sådan siger borgmester i Vesthimmerland Kommune Per Bach Laursen (V).

Han og udvalgsformændene i kommunen har torsdag aften holdt møde og drøftet sagen om julepynt på Per Kirkebys murstenskulptur på torvet i Aars.

- I det forum, vi har haft samlet i dag, er der en overvejende holdning, der lyder, at julepynten bliver hængende til efter jul, siger Per Bach Laursen til DR Nordjylland.

Udmeldingen kommer efter, at blandt andre Per Kirkebys tidligere gallerist og en museumsdirektør har kritiseret julepynten på skulpturen for at være respektløst over for kunstneren og kunstværket. Det er handelsstandsforeningen i Aars, der har stået for opsætningen af julepynten.

- Hullerne er boret, og det ser ikke kønt ud. Men efter jul bliver det, der er sat op, pillet ned igen, og hullerne bliver udbedret, så kunstværket kommer til at fremstå, som det gjorde inden, man gik i gang med projektet, siger Per Bach Laursen.

Borgmesteren vil dog opfordre til, at der bliver lagt større overvejelser for dagen, inden noget lignende finder sted igen.

- Jeg synes, det ville være på sin plads, at de forskellige interessegrupper, der er her i Aars, sætter sig sammen og finder ud af, hvordan man gør sådan noget her fremover, hvis man overhovedet skal gøre det. Jeg skal gerne deltage, siger han til DR Nordjylland.

Forvaltningen i Vesthimmerland Kommune har undersøgt, om der i overdragelsespapirerne fra kunstneren til kommunen stod noget om, at der ikke måtte sættes julepynt op på kunstværket, men har ikke fundet noget, der peger i den retning.

Og forvaltningens afgørelse bliver altså stående.

Dog mener Per Bach Laursen, at der skal handles anderledes i fremtiden.

- Det har både noget med etik og moral at gøre i forhold til kunstværker i verdensklasse og så det, man gør i Danmark op til jul, hvor man pynter op. De to kan godt være i modstrid her, siger han.

Kunstneren Per Kirkeby døde tidligere i år.

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind