Borgmester undskylder: Somalisk barn afvist af vuggestue

En kvinde i Aarhus har oplevet de seneste dages hetz mod det somaliske mindretal i byen - borgmesteren og rådmanden undskylder og tager klart afstand

Somalisk barn afvist af vuggestuen. Video: Ernst van Norde

Quresha Harun var på vej til vuggestuen Mælkebøtten i Aarhus torsdag morgen, da telefonen ringede. Hun havde travlt, for hun skulle til tandlægen.

Personalet fra vuggestuen meddelte hende i telefonen, at hun ikke kunne aflevere sin datter, Maida, før familien havde fået foretaget en coronatest, selvom ingen fra familien havde udvist symptomer på coronavirus.

Meldingen fra personalet kom, efter at der dagen forinden var blevet offentliggjort nye smittetal, der viste, at mere end halvdelen af nye smittede i Aarhus Kommune havde somalisk baggrund.

Og selvom hun dagen efter, fredag, fik en undskyldning fra en ansat i vuggestuen, har oplevelsen sat sig i kroppen på Quresha Harun, der til daglig studerer på VUC.

- Nu føler jeg mig ikke tryg ved den vuggestue, siger hun.

- Jeg beholder min datter hjemme eller finder en anden vuggestue.

Quresha Harun er ked af, at hun blev udpeget af vuggestuen, mens etnisk danske forældre ikke gjorde. Foto: Ernst van Norde
Quresha Harun er ked af, at hun blev udpeget af vuggestuen, mens etnisk danske forældre ikke gjorde. Foto: Ernst van Norde
 

- Det gør mig ked af det, at jeg ikke må aflevere min datter, fortæller hun.

Borgmester undskylder
Jacob Bundsgaard, der er borgmester i Aarhus, tager i et brev til foreningen AarhusSomali, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af, klart afstand fra episoden i vuggestuen Mælkebøtten og giver sin uforbeholdne undskyldning.

'Vi tager klart afstand fra de hændelser, som skete i sidste uge i Mælkebøtten. Vi vil gerne undskylde, at Quresha Harun Husseins datter blev afvist.'

'Alle børn er velkomne i de aarhusianske vuggestuer og børnehaver. Selvfølgelig. Derfor blev der med det samme fulgt op over for personalet i Mælkebøtten, og de berørte forældre har fået en undskyldning fra institutionen,' skriver borgmester Jacob Bundsgaard og rådmand Thomas Medom i brevet.

'Vi vil også gerne understrege, at vi på det kraftigste fordømmer diskrimination mod bestemte grupper af borgere i Aarhus. Vi vil bede jer videregive vores uforbeholdne undskyldning til Quresha Harun Hussein og hendes datter.'

Ekstra Bladet har forsøgt at indhente en kommentar fra vuggestuens leder, Annette Torntoft, men hun henviser til kommunen.

Læs hele brevet her

Kære Daud og Iidle (talsmænd for AarhusSomali, red.)

 

Tak for jeres brev den 9. august 2020.

 

Vi tager klart afstand fra de hændelser, som skete i sidste uge i Mælkebøtten. Vi vil gerne undskylde, at Qureysha Harun Husseins datter blev afvist. Alle børn er velkomne i de aarhusianske vuggestuer og børnehaver. Selvfølgelig. Derfor blev der med det samme fulgt op overfor personalet i Mælkebøtten, og de berørte forældre har fået en undskyldning fra institutionen.

 

Vi ser med alvor på det stigende smittetryk i Aarhus, og vi følger situationen særdeles tæt. Det er vigtigt for os, at hverdagen i dagtilbud, skoler og fritidstilbud er tryg for børn, forældre og medarbejdere. Derfor skal alle fortsat følge corona-retningslinjerne om blandt andet håndhygiejne, afstand og rengøring. Men der er ikke krav om, at aarhusianske børn eller forældre skal have negative corona-test for at kunne komme fx i vuggestue.  

 

Vi vil også gerne understrege, at vi på det kraftigste fordømmer diskrimination mod bestemte grupper af borgere i Aarhus.

 

Vi vil bede jer videregive vores uforbeholdne undskyldning til Qureysha Harun Hussein og hendes datter.  

 

 

Med venlig hilsen

 

Jacob Bundsgaard, borgmester  og Thomas Medom Borgmester, rådmand

 

Forældre skal være trygge
Børn- og unge-chef i Aarhus Kommune Susanne Hammer-Jakobsen oplyser, at man er i dialog med forældrene for at finde en løsning.

- Det er klart, at forældre trygt skal kunne aflevere deres børn, uanset hvilken situation vi står i.

Hun fortæller, at man nu vil kommunikere det ud til lederne for de aarhusianske dagstilbud, hvad procedurerne er, og at der ikke kan diskrimineres, som det er sket i Quresha Haruns tilfælde.