Borgmestre vil åbne grænserne for turister

Turistindustrien kan blive hårdt ramt, hvis grænserne ikke åbner hen over sommeren, siger borgmestre

I øjeblikket er de danske grænser lukket frem til 10. maj. (Arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
I øjeblikket er de danske grænser lukket frem til 10. maj. (Arkivfoto). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Flere borgmestre i landet kræver en dato for genåbning af de danske grænser af hensyn til sommerens turisme.

Det skriver Politiken onsdag.

Turistindustrien i Danmark kan blive hårdt ramt, hvis tusindvis af udenlandske turister, der har booket danske sommerhuse og hoteller i sommerferien, ikke kan komme til landet grundet de lukkede grænser.

Og samtidig aner de danske værter ikke, om de kan ombooke til potentielle danske gæster.

Borgmester i Ringkøbing-Skjern, Hans Østergaard (V), så gerne, at grænserne åbner allerede i morgen.

Kommunen, der især tiltrækker turister i Hvide Sande og Søndervig, har hvert år cirka fire millioner overnatninger og en omsætning på fire milliarder kroner grundet turismen.

- Det er specielt vigtigt at få en udmelding nu, fordi mange af sommerhusene er udlejet til tyskere, og de har fastholdt bookingerne. Men det er klart, de skal snart vide, om de kan komme på sommerferie.

- Vi står i et vadested og kan ikke agere. Vores erhverv og turisme styrtbløder lige nu, siger Hans Østergaard til Ritzau.

Han understreger, at smittetrykket er lavt i Danmark. Desuden har hverken Sundhedsstyrelsen eller Statens Serum Institut anbefalet at lukke grænserne, pointerer han.

Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), beder om en dato, ligesom han foreslår en regelændring, så et lejebevis på et sommerhus vurderes som et anerkendelsesværdigt formål til indrejse.

- Vi ser gerne, at man begynder at lægge sig fast på en dato. For Hjørrings vedkommende ser vi gerne en åbning senest 1. juli, siger han til Politiken.

- Norge og Tyskland ligger lavere i smittetryk, end vi gør. Men hvis det allerede nu står klart, at det er helt urealistisk med en åbning, kan vi lige så godt få det meldt ud, så vi kan begynde at få nogle danskere ind, siger han.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) forstår godt problematikken med bookede sommerhuse og hoteller, hvor gæsterne ikke kan få svar om indrejse.

- Det kan let blive et underligt løb om at leje sommerhuse. Men vi er nødt til at vente til 10. maj, før de næste initiativer til den her gradvise, forsigtige åbning bliver meldt ud.

- Vi træder forsigtigt, fordi vi bliver nødt til at se resultatet af de åbninger, der er sket, siger Hækkerup til Politiken.

Grunden til lukningen af grænserne er imidlertid forældet, mener retsordfører for De Radikale Kristian Hegaard.

Blandt andet Tysklands grænser åbner muligvis, når den nuværende lukning udløber 3. maj. De Radikale vil følge trop og kræver en ny vurdering af situationen fra regeringen.

- Man må kun holde grænserne lukket, så længe det er absolut nødvendigt. Vi kan se, at flere lande omkring os åbner grænserne, og derfor er det helt oplagt, at vi foretager en ny vurdering, og det vil vi bede justitsministeren om, siger han.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind