Botox-behandling kan have udsat patienter for HIV

En fejlprocedure kan have udsat norske botox-patienter for HIV

188 norske patienter kan potentielt have pådraget sig HIV på grund af hospitalets sløsede omgang med brugte kanyler. (Foto: Polfoto)
188 norske patienter kan potentielt have pådraget sig HIV på grund af hospitalets sløsede omgang med brugte kanyler. (Foto: Polfoto)

Sløset omgang med kanyler kan være årsagen til en af de største skandaler i nyere tid i det norske sundhedsvæsen. Det skriver det norske medie VG.

Nyheden kommer på baggrund af en pressemeddelelse fra Universitetshospitalet i Nord-Norge.

Afdelingen har ikke fulgt retningslinjerne for omgang med kanyler, og det kan have udsat patienterne for hepatitis B, C og HIV.

- Man har undladt at skifte kanylerne efter en botox-injektion. Man har skiftet nålen, men beholdt resten af kanylen, da der har været restbotox i kanylen. I værst fald kan det ske, at kropsvæsker fra en patient trækker ind i kanylen, før denne bruges videre på den næste patient, siger Claus Albretsen, der er overlæge ved neurologisk afdeling på hospitalet til VG.

Botox bruges blandt andet til at løsne for smertefulde kramper hos mennesker med hjerneskader eller lammelser.

Overlægen bekræfter, at 188 patienter har været udsat for behandlingen i perioden 2009 til 2015.

- Det var en vågen ny læge på oplæring, som opdagede problemet, siger Albretsen.

Ifølge VG skulle hospitalet have opdaget problemet i maj. Alligevel har patienterne måtte vente i tre måneder, før de fik beskenden.

- Vi vurderede, at da vi stod foran en sommerferie, så ønskede vi ikke at patienterne skulle forholde sig til sådan et brev. Vores fagfolk var alligevel på ferie, så vi ventede til efter ferien, så vi kunne sikre patienterne den bedste behandling, siger en talsperson fra hospitalet.

Overlægen Claus Albretsen maner dog til besindighed. Risikoen for at pådrage sig en af de ovenstående sygdomme er nemlig ikke så stor.

- Alle skal dog tage en undersøgelse. Vi kan aldrig være helt sikre, men det er vigtigt for patienternes psykiske tilstand at få afklaring på situationen, siger Albretsen.

30 kommentarer
Vis kommentarer