Boykottede boligportal: Ejendomsmæglerkæder får millionbøde

Fem danske ejendomsmæglerkæder har fået en bøde på samlet 12 millioner kroner for brud på konkurrenceloven

Home er blandt de kæder, der er blevet tildelt en bøde på tre millioner kroner. (Foto: Thomas Borberg)
Home er blandt de kæder, der er blevet tildelt en bøde på tre millioner kroner. (Foto: Thomas Borberg)

Det koster de fem ejendomsmæglerkæder Home, DanBolig, Nybolig, RealMæglerne og Danske Selvstændige Ejendomsmæglere en samlet bøde på 12 millioner kroner, at de gik sammen og boykottede ejendomsportalen Boliga. 

Statsadvokaten fra Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) fastslår nemlig, at de fem ejendomsmæglerkæder har handlet i strid med konkurrenceloven, da de boykottede boligportalen. 

- Køb og salg af vores hjem er afgørende økonomiske begivenheder, som for de fleste mennesker kun sker få gange i livet. Det er derfor af overordentlig stor vigtighed, at vi kan regne med fairplay på boligmarkedet. Bødernes størrelse i denne sag afspejler, at der er tale om alvorlige brud på den lov, der skal sikre ordentlig konkurrence på boligmarkedet i Danmark, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen i en pressemedelelse.

Strafbar adfærd
De tre ejendomsmastodonter Home, DanBolig og Nybolig har fået en bøde på hver tre millioner kroner, mens Realmæglerne får en halv million i bøde og Danske Selvstændige Ejendomsmæglere slipper med 80.000 kroner.

Se også: Kendismægler raser mod kreditgribbe: Usmageligt!

Sagen har i første omgang været behandlet af konkurrencerådet, men blev senere overdraget til SØIK, da man konkluderede, at der var tale om strafbar adfærd.

- Boliga.dk var den første portal, der offentliggjorde liggetider, prisudvikling og endelige salgspriser, og portalen skabte dermed en gennemsigtighed om bolighandel. Det fremgår af Konkurrencerådets afgørelse, at en stor del af ejendomsmæglerbranchen ikke umiddelbart har fundet dette rimeligt og ønskværdigt, siger Jakob Hald, der er direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Undervejs i syv år
Sagen har været undervejs siden 2009, hvor Dansk Ejendomsmæglerforening og ejendomsmæglerkæderne, der står bag boligportalen Boligsiden.dk, opfordrede deres mæglere til at boykotte Boliga.dk for at beskytte Boligsiden.dk mod konkurrence.

Se også: Home A/S accepterer millionbøde efter Boliga-boykot

Ud over, at kæderne hver især skal betale bøder, der løber op i et tocifret millionbeløb, er en ledende medarbejder i hver af de fem firmaer blevet idømt en bøde på 25.000 kroner. Derudover er en ledende medarbejder fra EDC-GRUPPEN også blevet tildelt en bøde på 25.000 kroner.

- Næsten alle i sagskomplekset har nu valgt at betale store bøder. Bødestørrelserne er inden for det niveau, som de efter anklagemyndighedens vurdering alligevel skulle regne med efter praksis, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen

Kæderne har nu mulighed for at få prøvet sagen ved domstolene.  EDC-Gruppen og Dansk Ejendomsmæglerforening har ikke ønsket at vedtage en bøde, hvorfor SØIK vil rejse tiltale. De fire andre kæder har modtaget bøden.

Du kan læse de forskellige afgørelser i sagen her.

7 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere