Brag hørt over Danmark: Meteorit-stump fundet

En del af den meteorit, der bragede ned over Danmark lørdag, er fundet nær København

Brag hørt over Danmark: Meteorit-stump fundet

Har du fundet meteoriten eller kender du dem der har? Kontakt os på 1224@eb.dk eller SMS 1224 (alm. takst)

Lektor Henning Haack er kommet i besiddelse af en del af den meteorit, der lørdag aften bragede ned over Danmark.

Det skriver dr.dk.

Ifølge DR er der fundet en fragment af stenen i Ejby ved Glostrup, og den vejer 50 gram.

- Jeg var 99 procent sikker på, at det var den, da jeg så billedet, fortæller Henning Haack til DR.

Det omtalte billede stammer fra en familie ved Ejby, der tidligere på dagen fandt en sort sten foran deres hjem. Stenen vækkede deres opmærksomhed, hvorefter de kontaktede lektoren fra Statens Naturhistoriske Museum.

Professor jubler
Meteoritten blev set over store dele af Danmark, og i går modtog Ekstra Bladet henvendelser fra nysgerrige læsere, der fra vest i Ribe til København i øst havde observeret det mærkværdige syn på nattehimlen.

Det nye fund ved Ejby er formentlig kun et fragment af meteoriten, og derfor kan flere værdifulde stykker ligge spredt i området.

- De mest interessante meteoritter er de meget primitive. Materiale, der har været uberørt i mange millioner år. De er relativt sjældne. Man skal så også huske, at der er flere stumper rundt omkring. De har det med at bryde op, inden de falder ned. Så hvis der ligger noget ude i Glostrup, så ligger der højst sandsynligt flere i omegnen, jubler Johan Peter Uldall Fynbo fra Niels Bohr Instituttet til Ekstra Bladet ovenpå det opsigtsvækkende fund.

Penge på spil
Sidste gang, der blev fundet en meteoritsten i Danmark, var 5. marts 2009. Stenen blev fundet i en kirsebærplantage på Lolland ved Maribo. Og det var en tysk meteoritjæger, Thomas Grau, der var den heldige.

Thomas Grau havde indkredset det mulige nedslagsområde til et område med en radius på 100 kilometer, og han fandt allerede stenen på sjette dag.

Mystisk lysglimt og kæmpe brag over Danmark

- Han fik en forholdsvis stor findeløn. Og selv om vi ikke fortæller, hvad findelønnen præcist var, så kan jeg godt afsløre, at det var væsentligt mere end hvad, der kan blive til en god middag, forklarede Henning Haack tidligere i dag til Ekstra Bladet.

Han understregede dog,  at netop den meteorit var særlig speciel.

- Meteoritter kan fortælle en historie. Det kan være et stykke af Månen. Det kan være et stykke af Mars. Men 80 procent af de meteoritter, der findes, er fra et asteroidebælte. Det tog 50 millioner år at bygge jorden af det materiale. Et fund af en sten herfra kan fortælle noget om udviklingen af solsystemet. Det kan fortælle, hvordan jorden blev skabt, lød det fra lektor Haack til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet forsøget at få en ny kommentar fra Henning Haack.

Se læsernes meteor-videoer herunder:

Brag hørt over Danmark: Meteorit-stump fundet

På Københavns vestegn så det sådan ud. Lysglimtet vises først i realtid - derefter i slowmotion (Video: Mathias Øgendahl)

Brag hørt over Danmark: Meteorit-stump fundet

Denne have blev fuldstændig oplyst af meteor-glimtet. (Privatvideo)