Annonce:
Annonce:

Branche mangler svar: Hvor er farverne?

Miljøstyrelsen hævder, at der findes godkendte farver på markedet, som kan tages i brug, når EU's kemikalielovgivning træder i kraft det nye år. Branchen kender dog stadig ikke til produkterne

Foto: Per Rasmussen
Foto: Per Rasmussen
Annonce:
Følg Samfund

Den danske tatoveringsbranche er i vildrede.

Om få måneder træder en ny del af EU's kemikalielovgivning, REACH, i kraft, og det har skabt en tikkende bombe under tatoveringsbranchen. Det betyder, at mange af de farver, som tatovørerne har brugt i årevis bliver forbudte fra 4. januar 2022.

I en nyhed, som Miljøstyrelsen sendte ud tirsdag, skriver de, at det allerede var opfattelsen i 2018, at der fandtes alternative blæk på markedet, der lever op til de kommende regler.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Over 4000 stoffer bliver enten forbudt eller reguleret i den nye EU- lovgivning. Foto: Per Rasmussen
Over 4000 stoffer bliver enten forbudt eller reguleret i den nye EU- lovgivning. Foto: Per Rasmussen
 

Men ingen i branchen ved, hvilke produkter der er tale om. Heller ikke ægteparret Henning og Gitta Jørgensen, der er indehavere af Lucky Supply, som importerer og sælger tatoveringsudstyr, herunder blæk, til danske tatovører.

Annonce:

- Ingen af producenterne siger, at de har det hellige guld på hylderne, så ingen ved, hvad der skal ske om få måneder, siger Henning Jørgensen, der har over 40 års erfaring i tatoveringsbranchen.

Amerikanske producenter
Langt størstedelen af de virksomheder, der producerer tatoveringsblæk holder til på den anden side af Atlanten.

- Der er jo producenterne i USA, der ikke har holdt sig ajour med, hvad der foregår her i Europa, men det ændrer ikke på, at vi sidder og venter med krydsede fingre for, at der kommer en løsning på problemet inden 4. januar 2022, siger Gitta Jørgensen.

Henning Jørgensen fortæller desuden, at en amerikansk producent har ringet til ham for at spørge om hjælp til at finde de europæiske regler, for vedkommende anede ikke, at der var en ny europæisk lovgivning på vej.

- Jeg ved ikke, hvor jeg skal gå hen for at finde blæk, der er opfylder de nye krav. Hele branchen bider negle, fordi ingen ved noget, siger Henning Jørgensen.

Annonce:

Hvor er farverne?
Heller ikke kontorchef hos Miljøstyrelsen Magnus Løsfeldt kan svare på, hvilke produkter der er godkendte efter 4. januar 2022.

- Miljøstyrelsen har ikke lavet en kortlægning af, hvilke alternative produkter der er på markedet på nuværende tidspunkt, så derfor har jeg ikke kendskab til specifikke navne på farver, siger Magnus Løfstedt, der henviser til den undersøgelse, der blev lavet forud for lovvedtagelsen.

Han påpeger i stedet, at branchen har haft et år til at omstille sig.

- Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at det er en kedelig situation, som tatovørerne står i lige nu, men det er jo dem, der fremstiller pigmenterne, der ikke har været hurtige nok til at omstille sig. Tatovørerne kan kun blive ved med at lægge pres på dem, siger Magnus Løfstedt.

Denne tatovør er bestemt ikke tilfreds med den nye lovgivning fra EU.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: