Branchefolk efter bacon-alarm: Spis bare kød

...men husk også at få en varieret kost

Peter Schmeichel sang og spillede om fortræffelighederne ved bacon i denne Danepak-reklame fra 1998. (Video: Danepak)

En halv frankfurter-pølse om dagen. Mere skal du ikke spise for at øge din risiko for tarmkræft med 18 procent.

Forarbejdet kød som for eksempel pølser, skinke, bacon, dåsekød, spegepølse, hamburgerryg og andet afskåret kødpålæg er nemlig kræftfremkaldende.

Det viser en ny rapport fra en forskningsgruppe under verdenssundhedsorganisationen WHO, der blev offentliggjort mandag.

Se også: Brunch-bombe: Bacon og pølser så farligt som arsenik, asbest og cigaretter

Men brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer mener man stadig, at rødt kød har en berettiget plads i kosten – bare man generelt spiser varieret med fuldkorn, frugt og grønt. Kødet indeholder nemlig proteiner, mineraler og vigtige næringsstoffer såsom jern og zink.

Chefkonsulent hos Landbrug & Fødevarer, Puk Holm siger, at den såkaldte ’cocktail’-effekt af alle stofferne i tarmen er så kompleks, at enkelte stoffer ikke kan skilles ud for at have en kræftfremkaldende virkning. Og så er der også mange andre faktorer, der har indflydelse på udvikling af kræft end bare kostvaner.

– Når man tror, noget har én effekt, så kommer der noget andet, som rent faktisk har indflydelse på den her effekt. Så egentlig tager vi det ganske stille og roligt med den her rapport, fordi vi hviler på, at alt har sin plads. Så længe vi har en fornuftig livsstil. Det handler lidt om, at man skal spise lidt af hvert og i passende mængder.

Formand for Danske Svineproducenter, landmand Henrik Mortensen fra Løgstør, kendte ikke til rapporten, før Ekstra Bladet kontaktede ham mandag.

– Det synes jeg, lyder træls. Det er jeg da overrasket over. Hvad skal vi så spise i stedet for? Der kommer jo nye råd hver dag, siger han.

Han tager dog konklusionerne stille og roligt.

– Jeg tror nu ikke, jeg vil sige til min kone om at tilberede noget andet til aften. Jeg tror, hvis vi holder os til de kostråd og spiser varieret, så går det nok ikke helt galt. Det er sådan, vi plejer at gøre her i huset, tilføjer han.

Ekstra Bladet kontaktede Fødevarestyrelsen for at spørge, om de nye advarsler fra WHOs forskningsgruppe vil få indflydelse på de danske kostråd. Styrelsen havde ikke meldt tilbage ved deadline.

Her kan du se en fristende reklame for Carl's Jr. Tex Mex Bacon Thickburger

90 kommentarer
Vis kommentarer