Branchefolk: Frygt for terror sælger danske sommerhuse

Stor stigning i ferieudlejning vil føre til øget salg af sommerhuse, mener eksperter

Selvfølgelig kan terroren også ramme i Danmark, men nok ikke ude i klitterne ved Vesterhavet, siger Mikkel Høegh, cheføkonom i BRFkredit. Foto: Ole Steen
Selvfølgelig kan terroren også ramme i Danmark, men nok ikke ude i klitterne ved Vesterhavet, siger Mikkel Høegh, cheføkonom i BRFkredit. Foto: Ole Steen

Det stigende antal terror-anslag på danskernes foretrukne feriesteder som Tyrkiet, Egypten og Paris kan sætte ekstra skub i salget af sommerhuse i Danmark.

Senest var det en bombe i Tykiets hovedstad, Ankara, der i sidste uge dræbte mere end 30 mennesker og sårede 125, mens der forleden var skudkampe mellem politi og terrorister i Belgiens hovedstad Bruxelles.

- Jeg er overbevist om, at den stigende terrortrussel har en betydning for salget af sommerhuse herhjemme. Der er ingen tvivl om, at sommerhuset for alle generationer er forbundet med noget trygt, sikkert og meget dansk, siger Mads Ellegaard, relationschef i Home.

Han ser også den markante stigning i udlejningen af sommerhuse som et tegn på den samme tendens. Ved nytår var der således allerede booket 176.000 uger i danske sommerhuse i år. Det er 13.000 eller otte procent flere uger sammenlignet med samme tidspunkt for et år siden, viser tal fra Danmarks Statistik.

Sikkerhed er vigtigt
Fremgangen kommer oven i et 2015, hvor sommerhus-udlejningen i Danmark også satte rekord.

Kaj Frederiksen, adm. direktør i udlejningsbureauet Sol og Strand, er da heller ikke i tvivl om årsagen.

- For øjeblikket spiller sikkerhed en meget væsentlig rolle for beslutningen om, hvor folk vil holde deres ferie. En hel del steder fravælges i dag som følge af uro og frygt, og i den sammenhæng udgør et sommerhus ved en af de attraktive danske kyster et meget stærkt alternativ.

Han peger blandt andet på, at tyske rejsearrangører melder, at salget til Tyrkiet er helt nede på 40 procent af det normale, og danske rejsebureauer melder også om store nedgange.

- Folk rejser stadigvæk, men de tænker sig om. Der ligger et sommerhus i Danmark lige for, siger Kaj Frederiksen.

Betydning for salget
Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC, mener, at der er en lige linje fra udlejning til køb af sommerhuse.

– Når terrortruslen betyder noget for udlejningen, så betyder det selvfølgelig også noget for salget af sommerhuse. Jeg tror, at flere vil sige, at det måske er en bedre ide at købe et sommerhus end at tage chancen på udsatte rejsemål, siger Jan Nordmann.

Han mener også, at muligheden for at tjene på udlejning kan presse købelysten yderligere i vejret.

– Det er jo åbenlyst, at udlejningsmulighederne i lyset af terroren ikke er blevet ringere.

Kaj Frederiksen, Sol og Strand, forventer da også, at flere vil få en lang næse, hvis de regner med at leje i højsæsonen i juli.

Udsolgt
– I juli ligger vi allerede 56 procent over udlejningerne på samme tidspunkt sidste år. Det betyder, at der er gæster, vi må skuffe. Når vi nærmes os sommerferien, så er der simpelthen ikke noget tilbage.

Mikkel Høegh, cheføkonom i BRFkredit, tror også, at terrortruslen rundt om i verden kan smitte af på både sommerhussalget og på sommerhuspriserne herhjemme.

– Det kan være svært at se, hvad det ellers skulle være, der driver den kraftige stigning, vi ser. Selvfølgelig kan terroren også ramme i Danmark, men nok ikke ude i klitterne ved Vesterhavet.

– Når der er så mange, der godt vil leje, så kan man godt forstille sig, at det bliver dyrere at leje. Det kan få flere til at tænke, at de så hellere vil købe et i stedet for. Og nogle vil måske købe primært med henblik på at leje ud.

43 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere