Brandmanden Tommy blev syg af at sætte livet på spil: - De håner os

Brandmand fik afslag på arbejdsskadeerstatning efter 27 år i tjenesten. Selv om jobbet gav ham PTSD og depression

Tommy Kjær kan ikke længere arbejde som brandmand. Selv om det var en del af hans identitet. Foto: Stine Tidsvilde
Tommy Kjær kan ikke længere arbejde som brandmand. Selv om det var en del af hans identitet. Foto: Stine Tidsvilde

Tommy Bækgaard Kjær har været brandmand i 27 år. Han er højt dekoreret for tro tjeneste, er tidligere næstformand i Brandfolkenes Organisation og har sat livet på spil for at redde et utal af danskere ud af livsfarlige situationer.

Men for to år siden blev presset for stort efter de mange redningsaktioner i form af trafikulykker, togulykker og brande, der satte sine spor i sjælen. Oven i det følte han sig mobbet af ledelsen på sin arbejdsplads, og så knækkede filmen.

Tommy Bækgaard Kjær fik en depression og efterfølgende blev han diagnosticeret med en svær grad af Posttraumatisk Stresssyndrom.

Fik afslag
Så begyndte endnu en kamp for den 52-årige brandmand. En kamp for at få arbejdsskadeerstatning fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der tidligere hed Arbejdsskadestyrelsen. Det endte med, at han fik afslag.

Tommy Bækgaard Kjær blev dermed en del af den statistik fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, hvor 50 brandmands-sager - der vedrørte psykiske sygdomme i perioden fra 2011 til 2015 - blev færdigbehandlet.

43 brandmænd blev afvist. 7 blev anerkendt.

- Det, der er vigtigt at vide for danskerne i det her samfund, er, at selv om Arbejdsmarkedets Erhvervssikring afviser en skade i at være arbejdsbetinget, er det ikke ensbetydende med, at skaden ikke er arbejdsbetinget, siger Tommy Bækgaard Kjær.

Flere af hans læger havde nemlig konstateret, at hans psykiske skader var arbejdsbetingede. Han klagede da også over afgørelsen, men lige lidt hjalp det.

De er bedøvende ligeglade
- Arbejdsmarkedets Erhvervssikring er et afviser-system. De behandler syge brandmænd og ambulancefolk med hån. De håner os simpelthen. De vender totalt ryggen til borgerne, og det er jo derfor vi har brug for politikerne.

- Det er de eneste, der kan hjælpe os. Det er jo med al tydelighed bevist, at selv politikerne pisser Arbejdsmarkedets Erhvervssikring på. De følger ikke deres intentioner, siger brandmanden.

Han fortæller, at dengang Mette Frederiksen (S) var beskæftigelsesminister, der ligestillede hun det psykiske og det fysiske arbejdsmiljø, så det skulle veje lige tungt.

- Det skider de højt og flot på. De er bedøvende ligeglade i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, siger Tommy Bækgaard Kjær.

***

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring: I nogle tilfælde er vi uenige

 

Ekstra Bladet har bedt Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der tidligere hed Arbejdsskadestyrelsen, om en kommentar til kritikken. De ønsker at svare på mail.

- Ifølge ovenstående ser det ud som om, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring mere forsøger at afvise de skadelidte end at hjælpe dem. Hvad er jeres kommentar til det?

- Arbejdsmarkedets Erhvervssikring er en uafhængig myndighed, som træffer neutrale afgørelser indenfor lovens rammer. Vi vurderer alle sager individuelt. Loven kræver, at der er dokumentation for årsagssammenhæng mellem belastningerne på arbejdet, og den sygdom man har, for at vi kan anerkende en sag, skriver kontorchef i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, Jesper Hartvig Pedersen.

- Vi har talt med folk i højrisikojobs, der har fået anerkendt deres PTSD af flere læger, alligevel afviser i dem. Hvorfor?

- Vi er forpligtet til at sikre, at grundlaget for en afgørelse er korrekt. Når vi vurderer sagen, ser vi på de samlede lægelige oplysninger i form af speciallægeerklæringer og journaler fra egen læge og hospitaler.

- I nogle tilfælde er vi uenige i den diagnose, en læge har stillet, fordi andre oplysninger i arbejdsskadesagen viser et andet billede. Vi inddrager vores psykiatriske lægekonsulenter i vurderingen af, om der er tale om PTSD som følge af arbejdet.

 

***

Brandmandens cv

• 25 års medalje for tro tjeneste. Heraf ca. 10 år som 'kollegastøtte person'

• Æresmedlem i Nordiske Brandfolks Studiedage NBS

• Vinder af Fællesskabsprisen 2015 (for hans arbejde for fokus på brandfolk. Og for at føre brandfolks forhøjede risiko for kræft på dagsordenen)

• Initiativtager, medstifter og formand for BrandFolkenes Cancerforening BFC

• Redaktør på fagbladet Brandmanden igennem 11 år

• Næstformand i Brandfolkenes Organisation BO igennem 6 år

• Bestyrelsesmedlem i NBS, EFFUA, Brandfonden

 

***

Sagen kort

Ekstra Bladet sætter i disse dage fokus på folk i højrisikojobs, dvs. politimænd, ambulancereddere, soldater og brandmænd, som får varige psykiske mén i tjenesten. Samtidig sætter vi fokus på dem, der får afslag på arbejdsskade-erstatning i forbindelse med deres psykiske skader.

1 af 3 Tommy Kjær ved hans 25 års jubilæum. Privatfoto
2 af 3 Tommy Bækgaard Kjær har været brandmand i 27 år. Nu har han fået PTSD og afslag på erstatning. (Privatfoto)
3 af 3 Tommy Kjær kan ikke længere arbejde som brandmand. Selv om det var en del af hans identitet. Foto: Stine Tidsvilde
107 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere