Brasiliens Lula får ophævet dom og åbnet vej til 2022-valg

Luiz Inacio Lula da Silva kan stille op til valg i Brasilien, efter at højesteretsdommer ophæver hans dom

Brasiliens tidligere præsident Luiz Inacio Lula da Silva hilser på sine tilhængere ved løsladelsen i 2019. Nu er der åbnet op for et comeback til den populære politiker. (Arkivfoto) Foto: Henry Milleo/Ritzau Scanpix
Brasiliens tidligere præsident Luiz Inacio Lula da Silva hilser på sine tilhængere ved løsladelsen i 2019. Nu er der åbnet op for et comeback til den populære politiker. (Arkivfoto) Foto: Henry Milleo/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

En højesteretsdommer i Brasilien har mandag ophævet de tidligere korruptionsdomme mod landets ekspræsident Luiz Inacio Lula da Silva og sendt sagen retur til en føderal domstol.

Det fremgår af retsdokumenter, som nyhedsbureauet Reuters har set.

Beslutningen betyder, at ekspræsidenten genvinder sin ret til at gå tilbage til politik, og at han igen kan stille op til valg.

Brasilien holder præsidentvalg i 2022.

Lula, som han kaldes overalt i Brasilien, var landets præsident mellem 2003 og 2011.

Han er stadig en meget afholdt politiker, især blandt Brasiliens fattigste.

Den 75-årige ekspræsident blev idømt i alt 13 års fængsel i flere korruptionssager i 2018, men blev løsladt i slutningen af 2019.

Den første dom blokerede Lulas mulighed for at stille op til præsidentvalget i 2018. Trods sin dom ville han ifølge meningsmålinger have haft gode chancer for at slå højrefløjskandidaten Jair Bolsonaro, som vandt præsidentvalget.

Lula har på intet tidspunkt erkendt sin skyld. Han er dømt for at lade store byggefirmaer renovere et sommerhus til ham.

Mandag siger han i en første kommentar, at ophævelsen af dommen er en anerkendelse af, at han har haft ret hele vejen igennem sin retlige kamp.

Højesteretsdommer Edson Fachin har ophævet alle fire domme, der er relateret til en stor korruptionsskandale, der var centreret omkring det statslige olieselskab Petrobras.

Efter Fachins opfattelse havde den domstol, der oprindeligt afsagde dommene, ikke beføjelse til det, skriver nyhedsbureauet AFP.

Nu skal sagen sendes tilbage til en føderal domstol. Kun hvis denne domstol igen kender ham skyldig i korruptionssagen, kan han fratages sin nyvundne ret til igen at stille op til valg, skriver AFP.

Præsident Bolsonaro siger i en kommentar til afgørelsen, at den pågældende dommer altid har haft et stærkt bånd til Lulas venstrefløjsparti.

Han siger også, at han ikke tror, at brasilianerne overhovedet vil have en kandidat som Lula ved næste års valg.

Brasiliens offentlige anklager vil appellere afgørelsen, siger en talsperson mandag.

Seneste nyt

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.