Breivik er sur over fængselsforhold: Vil sultestrejke sig ihjel

Anders Breivik har tilsyneladende fået strengere forhold i fængselscellen. Nu har han skrevet et åbent brev, hvor han truer med sin egen død                     

Anders Behring Breivik har skrevet et åbent brev, hvor han kritiserer de forværrede forhold i Skien Fængsel. - Hvis ikke det ændres, vil jeg sultestrejke, til jeg dør, skriver han. (Arkivfoto: AP)
Anders Behring Breivik har skrevet et åbent brev, hvor han kritiserer de forværrede forhold i Skien Fængsel. - Hvis ikke det ændres, vil jeg sultestrejke, til jeg dør, skriver han. (Arkivfoto: AP)

Terrorist og massemorder Anders Behring Breivik har skrevet et åbent brev, hvor han kritiserer de forværrede forhold i Skien Fængsel, hvor han afsoner sin straf for at være skyld i 77 menneskers død.

Det skriver den norske netavis Nettavisen.no.

I brevet klager Anders Behring Breivik over forholdene, som skulle være blevet ændret 2. september i år. Han harcelerer blandt andet over, at han tidligere i 23 af døgnets 24 timer har haft adgang til to isolationsceller, men de er nu blevet reduceret til én. Det gør det nemlig ifølge ham meget svært at færdiggøre den uddannelse i statskundskab, som han blev optaget på tidligere i år.

Anders Brevik gestikulerer da han ankommer til retten. Han dræbte 77 mennesker (Foto: AP) Krimi Ny bog: Sådan forberedte Breivik sit massemord

’Hvis ikke 02.09.15-optrapningen ændres, vil jeg sultestrejke, til jeg dør. Jeg orker ikke mere’, skriver den dømte massemorder i sit åbne brev, som er blevet sendt ud til flere nyhedsredaktioner i Norge, fængselslederen i Skien Fængsel, direktøren for det norske kriminalomsorgsdirektorat Marianne Vollan og landets justitsminister Anders Anundsen.

’Det er ikke menneskeligt muligt at studere under disse forhold, og det gælder for alle, der bliver isoleret under de her forhold. Beslutningen om disse drastisk forværrede forhold tvinger mig til at droppe studierne, som igen medfører at jeg mister studiepladsen ved UiO. Studierne, som var mulige i 13 hele dage – før justitsministeren satte en stopper for dem, var det eneste, jeg havde’, skriver Anders Behring Breivik.

Se også: Fire år efter Breivik: Nu er de tilbage på Utøya

Han er også vred over, at han fremover ikke i lige så høj grad får mulighed for at interagere med de ansatte i fængslet, og at det ikke kan lade sig gøre at føre samtaler på andre måder end gennem en luge.

Fængselslederen Ole Kristoffersen Borhaug, som også har modtaget brevet fra Breivik, siger følgende om klagen:

- Helt generelt kan jeg sige, at folk, som sidder på afdelingen, har et noget strengere forhold en de andre indsatte. Men de får næsten de samme tilbud som alle de andre, siger Ole Kristoffersen Borhaug.

Se også: Terrordømte Anders Breivik må studere fra cellen