Brexit kan koste danske jobs

Aarhusianske Marel har 80 mio. kr. på spil i Storbritannien

Børshajer efter brexit: - Vi er fucked! Hør mere her

Briternes farvel til EU kan få direkte konsekvens for tusindvis af danske familier.

I dag er 45.000 danskere ansat i virksomheder, der eksporterer til Storbritannien, men det tal kan blive væsentligt mindre, når industrien kender omfanget af Brexit.

En af de virksomheder, der bliver berørt, er Marel i Skejby i Aarhus. Virksomheden er verdens førende leverandør af avanceret udstyr, systemer og maskiner til fødevareindustrien.

Otte procent af eksporten, godt 80 millioner kroner, går til Storbritannien.

20 procent dyrere
- Efter Brexit bliver vores varer 20 procent dyrere i Storbritannien, så på kort sigt betyder det, at eksporten bliver meget mindre, vurderer manufacturing director Kristian Madsen over for Ekstra Bladet.

Selv om Marel har eksport for 80 millioner kroner på spil, så tror Kristian Madsen ikke, at Marel bliver nødt til at fyre medarbejdere på grund af Brexit.

- Der går formentlig to-fire år, før Storbritannien har en eller anden aftale på plads med EU, så på lang sigt kan den yderste konsekvens godt blive at vi må afskedige folk, men jeg tror det ikke. Det bliver bestemt ikke noget easy fix, så vi skal ud og finde nye markeder og slås for de 80 millioner kroner, siger Kristian Madsen.

Spiser stadig bacon
Hos Danmarks største eksportør til Storbritannien tager man resultatet af den britiske afstemning roligt.

Underdirektør i Danish Crowns eksportafdeling Søren Tinggaard er sikker på, at briterne også i fremtiden vil spise bacon fra danske svin.

- Der er ingen tvivl om, at Storbritannien også i fremtiden skal importere fødevarer. Vi ved, de sætter pris på vores høje kvalitet, så vi vil også i fremtiden have et væsentligt salg til det britiske marked.  Her er det helt centralt, at det er Europa, der sætter prisniveauet på svinekød i Storbritannien. Det har vi set med al tydelighed de sidste to måneder, hvor prisen på fersk svinekød er steget betragteligt, siger Søren Tinggaard.

Danish Crown vil nu afvente, hvilken aftale briterne får forhandlet på plads med EU.

- Ønskescenariet for Danish Crown er samhandel mellem Storbritannien og Danmark på mere eller mindre uændrede vilkår.  Vi har en stærk tro på, at briterne også i fremtiden vil have appetit på dansk bacon, så derfor tillader vi os at være beherskede optimistiske, siger Søren Tinggaard.

13.000 danske jobs
Danmarks samlede eksport til Storbritannien ligger på 70 mia. kr. om året. Det svarer til syv procent af den samlede eksport og gør dermed Storbritannien til Danmarks femtestørste eksportmarked.

Med et svagere pund og et generelt usikkert marked vil eksporten helt sikkert falde.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har vurderet, at Brexit vil koste 13.000 danske jobs, men Dansk Industri tør ikke sætte tal på.

- Det er meget usikkert, hvad der vil ske, og det er umuligt at sige, hvor meget det kommer til at koste, men det er sikkert, at der er en risiko for, at det vil koste danske arbejdspladser, siger direktør i Dansk Industri Thomas Bustrup til Ekstra Bladet.

Ifølge Dansk Industri vil det være bedst for danske virksomheder, hvor Storbritannien får en samhandelsaftale på linje med Norge.

- Så forbliver de en del af det indre marked og handler efter de samme regler, siger Thomas Bustrup

1 af 2 Danish Crown tror, at briterne vil fortsætte med at spise dansk bacon. Foto: Claus Bonnerup
2 af 2 Manufacturing director Kristian Madsen fra den aarhusianske eksportvirksomhed Marel håber ikke, at det bliver nødvendigt at afskedige folk på baggrund af Brexit. Foto: Michael Drost-Hansen