Brexit sætter stadig negativt præg på aktiemarkedet

Aktierne i Europa fortsætter med at falde mandag. Det sker oven på briternes valg om at forlade EU

Aktiemarkederne fortsætter mandag fredagens retræte. Fredag bød på solide kursfald, efter at Storbritanniens befolkning stemte for at forlade EU-samarbejdet.

Den beslutning var ikke ventet og giver en stor usikkerhed om fremtiden. Ikke bare for Storbritannien, men også for det europæiske samarbejde.

Fredag betød det et fald i det toneangivende, danske aktieindeks, OMX C20 Cap, på 4,1 procent og det fortsætter mandag med et fald på omkring 1,0 procent fra morgenstunden.

- Ingen kan forudse, hvad de politiske og økonomiske konsekvenser af brexit bliver, vi er ude i totalt ukendt farvand, skrev investeringsbanken Carnegie i sin morgenkommentar mandag.

Weekenden bød ikke på større, beroligende faktorer. Fredag trak Storbritanniens premierminister, David Cameron, sig fra sin post. Oppositionspartiet Labour er splittet, og formanden er under stærkt pres.

Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, har meddelt, at der skal gøres forberedelser til endnu en folkeafstemning om skotsk uafhængighed. Skotterne ønsker fortsat at være en del af EU.

Samtidig blev der fra første færd lagt pres på Storbritannien fra EU om hurtigst muligt at komme i gang med forhandlingerne om en udtræden, stik mod David Camerons plan om at vente et par måneder.

- Det britiske "nej" til EU har ført til massiv usikkerhed. Både i Storbritannien og EU. I Storbritannien er det politiske billede særdeles mudret efter Camerons farvel i fredags og diskussionen om hans efterfølger i det splittede konservative parti.

- Usikkerheden har i den grad også ramt EU. Med det britiske "nej" er et tabu nemlig blevet brudt. Det vil de EU-skeptiske kræfter i resten af Europa naturligvis forsøge at udnytte, og kravet om folkeafstemninger har allerede lydt i flere andre EU-lande, skriver Jyske Bank i en kommentar.

28 kommentarer
Vis kommentarer