Brexitminister trækker sig fra Mays regering efter uenigheder

Opsigelsen kommer, få dage efter at regeringen nåede frem til en kollektiv aftale om fremtiden uden for EU

Foto: Gareth Fuller/AP
Foto: Gareth Fuller/AP

Den britiske brexitminister, David Davis, har sagt op med øjeblikkelig virkning.

Det bekræfter han natten til mandag i et opsigelsesbrev ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Her fortæller den afgående minister, at han i mange situationer har været uenig med premierminister Theresa May i forbindelse med forhandlingerne om Storbritanniens exit fra EU.

David Davis blev udnævnt til brexitminister i 2016 og har været ansvarlig for at forhandle om brexit på vegne af Storbritannien.

Også Steve Baker, der er er underminister i det britiske brexitministerium, har ifølge regeringskilder trukket sig.

Opsigelserne kommer, blot to dage efter at det sent fredag aften lykkedes premierminister Theresa May at vinde opbakning fra en dybt splittet, britisk regering.

Efter et 12 timer langt møde fredag nåede den britiske regering internt således frem til en "kollektiv" aftale om Storbritanniens fremtid uden for EU.

I sit opsigelsesbrev skriver David Davis, at aftalen "i bedste fald vil sætte Storbritannien i en svag forhandlingssituation".

Internt pres
May har været under stort internt pres fra de ministre, som ønsker en hårdere kurs for briternes exit, end den May har lagt op til.

Flere af de, der er for brexit, har kaldt Mays plan "for blød".

En af dem er det konservative parlamentsmedlem Peter Bone. Sent søndag aften kalder han David Davis' beslutning om at sige op "principiel og modig".

- Han har gjort det rigtige, siger han ifølge BBC.

Imens kalder Ian Lavery fra Labour situationen for "det rene kaos".

- Theresa May har ingen autoritet tilbage, siger han efter nyheden om brexitministerens påståede opsigelse.

Ifølge den britiske avis The Independent er David Davis uenig med premierminister May i spørgsmål knyttet til told og handel.

Den plan, som Theresa May fik opbakning til fredag, støtter en plan for toldhandel, som skal være "forretningsvenlig".

Ifølge aftalen, der nu skal forhandles med EU, vil den store servicesektor i Storbritannien fremover ikke have samme adgang til EU-markederne.

Briterne forlader EU den 29. marts næste år.

Stor ærgrelse
Det var med stor ærgrelse, at Storbritanniens premierminister, Theresa May, modtog en opsigelse fra sin brexitminister, David Davis.

- Jeg er ked af, at du har valgt at forlade regeringen, når vi allerede har gjort så store fremskridt mod et glat og succesfuldt brexit, skriver May i en meddelelse, som The Guardian har publiceret.

David Davis' opsigelse kom, blot to dage efter at premierministeren fredag vandt opbakning fra en dybt splittet regering til en plan for Storbritanniens fremtid uden for EU.

Den plan erklærer David Davis sig dybt uenig i i sit opsigelsesbrev til Theresa May.

Ifølge den afgående minister vil aftalen i bedste fald sætte Storbritannien i en svag forhandlingssituation over for EU.

Davis mener, at aftalen vil betyde, at EU stadig vil have stor kontrol over den britiske økonomi og lovgivning.

Den vurdering er Theresa May ikke enig i. I et svar til David Davis lover hun, at Storbritannien vil genvinde kontrollen over britisk lovgivning efter brexit.

- Jeg er ikke enig i din karakterisering af den politik, vi blev enige om i regeringen fredag, skriver premierministeren blandt andet.

- Aftalen vil utvivlsomt betyde en overdragelse af magt fra Bruxelles til Storbritannien, tilføjer May.

Aftalen nødvendig
Premierminister May understreger samtidig, at aftalen er en nødvendighed for fremtidige forhandlinger med EU.

I sit brev til David Davis opstiller hun 12 planpunkter for det britiske exit fra unionen.

De er ifølge May i overensstemmelse med det mandat, regeringen blev tildelt ved folkeafstemningen om det britiske medlemskab af EU i 2016 og regeringens valgløfter op til det seneste parlamentsvalg.

Premierministeren afslutter sit brev med at takke David Davis for hans arbejde i regeringen.

- Jeg vil gerne sende en varm tak til dig for alt det, du som minister har gjort i løbet af de seneste to år for at planlægge vores exit fra EU, skriver May.

LÆS OPSIGELSES-BREVET HER:

Brexitminister David Davis har sagt op i den britiske regering med øjeblikkelig virkning.

I sit opsigelsesbrev til premierminister Theresa May begrunder han opsigelsen med, at han er uenig i regeringens brexitstrategi.

Her kan du læse en række udpluk fra Davis' opsigelsesbrev til Theresa May:

* Som du ved, har der været adskillige gange i løbet af det seneste år, hvor jeg har været uenig i regeringens politik ... Hver gang har jeg accepteret det kollektive ansvar, fordi det er en del af min opgave at finde brugbare kompromiser. Og fordi jeg mente, at det stadig var muligt at leve op til mandatet fra folkeafstemningen og vores erklæring om at forlade toldunionen og det indre marked.

* Jeg er bange for, at den nuværende tendens i politikken og taktikken gør det mindre og mindre sandsynligt ... Denne politik vil i bedste fald efterlade os i en svag forhandlingsposition.

* Regeringens beslutning i fredags understregede dette problem krystalklart. Efter min opfattelse vil den uundgåelige konsekvens af de foreslåede politikker blive, at parlamentets påtænkte kontrol bliver illusorisk snarere end reel.

* Som jeg sagde til regeringen: med denne politik overdrager vi kontrollen med store dele af vores økonomi til EU, mens den absolut ikke giver os kontrollen med vores love tilbage i nogen reel forstand.

* Jeg er heller ikke overbevist om, at vores forhandlingsstrategi vil føre til yderligere indrømmelser (fra EU, red.) ... Dette er selvfølgelig svært at vurdere, og det er muligt, at du har ret, og jeg tager fejl ... Men under alle omstændigheder mener jeg, at det er i nationens interesse at have en minister, som er en entusiastisk tilhænger af din fremgangsmåde og ikke blot en modvillig værnepligtig.

* Jeg er dig taknemmelig for muligheden for at tjene, og det er med stor beklagelse, at jeg sender dig min opsigelse fra regeringen med øjeblikkelig virkning.

Kilde: Reuters.