Brian vil gerne til Jylland: Jeg må ikke betale for ferie

Lov gør, at handicappede ikke selv må betale deres kommunale hjælpere for at tage med dem på ferie. Det betyder blandt andet, at Brian Bithsz fra Maribo er tvunget til at blive hjemme hele sommeren

Video: Per Rasmussen

Der er et dejligt feriecenter i Jylland, som har alle faciliteterne til, at 33-årige Brian Bithsz fra Maribo kunne tage af sted med sine faste, kommunale hjælpere og have en god, kort ferie. Det må han dog ikke.

Brian Bithsz sidder nemlig i kørestol med muskelsvind, og derfor skal han have hjælp for at kunne tage flere dage på ferie. Noget, han hjertens gerne ville betale sin hjælper for, men det må han ikke. Sådan har reglerne nemlig været siden starten af 2014, hvor det blev fastlagt, at handicappede ikke må give af egen lomme for at få kommunal hjælp på ferier.

- Det betyder, at jeg i mine tre ugers ferie i sommerferien kommer til at sidde og glo i min lejlighed. Jeg er fanget her på Lolland, siger den 33-årige Brian, som bor i egen lejlighed tilknyttet en institution på netop Lolland.

Små endagsture
Hvis Brian Bithsz' og andre handicappedes ferie derfor skal krydres lidt med hyggelige ture, så kan det altså kun blive nogle korte nogle af slagsen.

Kommunernes Landsforening lavede i slutningen af 2014 en undersøgelse, som viste, at 12 af landets kommuner slet ikke tilbyder handicappede at kunne komme på ferie nogle som helst dage om året. I Brian Bithsz' kommune kan han komme på endagsture med en ledsager fra kommunen.

- Vi kan få lov at komme ud på små ture med en enkelt overnatning. Men det kan jeg jo ikke komme til Jylland på. Og så har jeg jo stadig 20 dage tilbage af min ferie til at lave ingenting, siger Brian Bithsz til Ekstra Bladet.

Faktisk var det slet ikke meningen, at Brian Bithsz ville stå frem med sin historie. Han vil nemlig ikke blive uvenner med nogen, men han synes bare, at det er urimeligt, at han ikke kan få lov til at betale for sin egen ferie.

- Kommunen kan jo heller ikke betale. Jeg kan besøge min familie og sådan noget, men det tager jo ingen tid, og så skal jeg igen glo resten af tiden. Jeg synes, det er forkasteligt, siger den 33-årige mand, der ikke har rejst i seks år.

KL: Ikke ny problematik
Ekstra Bladet har forsøgt at få fat formanden for Social- og Sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening, Thomas Adelskov, til en kommentar om, hvorfor handicappede ikke selv må betale for at få hjælpere til deres ferie - dog uden held.

I stedet skriver Tina Wahl, kontorchef i KL's Center for Social og Sundhed i en mail:

- Det er jo ikke nogen ny problematik, og der har været løbende dialog mellem ministeriet, handicaporganisationerne og KL for at få klarlagt reglerne, skriver Tina Wahl.

Hun forstår, at det lyder af meget lidt, når 12 kommuner slet ikke tilbyder hjælp til feriedage.

- Men det betyder ikke, at kommunen ikke tilbyder ledsagelse til aktiviteter for handicappede borgere. Borgerne får naturligvis den støtte i dagligdagen, de skal have. I disse kommuner tilrettelægger man i stedet hjælpen lokalt i bo-tilbuddene, så der ad hoc finder ledsagelse sted ud fra borgerens behov, skriver kontorchefen til Ekstra Bladet.

Hun mener også stadig, at det er muligt for de handicappede borgere at komme til udlandet.

- Efter den meget opmærksomhed på området er der blevet strammet op, så kommunerne nu følger lovgivningen. Det er selvfølgelig glædeligt. Og det er også glædeligt, at det sidenhen er blevet afklaret, at det er muligt for kommunerne at give ledsagelse efter §85, når turen går til udlandet, skriver Tina Wahl afslutningsvist.

§85 i Serviceloven handler netop om, hvordan kommunalbestyrelserne skal tilbyde hjælp til handicappede borgere, så de blandt andet kan kompensere for nedsat funktionsevne hos den enkelte handicappede person.

85 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere