Britisk forsvarsminister slår alarm: Antallet af russiske ubåde er tidoblet

Antallet af russiske ubåde i Nordatlanten er mangedoblet inden for de seneste år, siger den britiske forsvarsminister 

Ikke siden Den Kolde Krig har Rusland haft så mange aktive ubåde. Ifølge den britiske forsvarsminister, Gavin Williamson, er antallet af ubåde i Nordatlanten og ved den britiske kyst tidoblet inden for de seneste år.

Det skriver den britiske avis The Guardian.

- Ruslands ubåde er så aktive for at vise Nato, at de udgør en trussel. I 90’erne og 00’erne var den russiske flåde stort set ude af spillet, fordi økonomien var så dårlig, men nu er de virkelig kommet tilbage. De har penge og har fået en masse nyt udstyr, der er af næsten lige så høj kvalitet, som det vi har i Vesten, siger Søren Nørby, der er marinehistoriker ved Forsvarsakademiet, til Ekstra Bladet.

Foto: Ritzau Scanpix Verden Ruslands vilde ubådsflåde: Det her er kronjuvelen

Vesten er bagud
Ifølge den tidligere britiske flådechef Sir George Zambellas har Storbritannien ikke de rette kapaciteter til at modsvare Ruslands øgede pres. Og det problem står de ifølge Søren Nørby ikke alene med.

- I mange år har flere af Nato-landene fokuseret på lufttruslen og opgraderet på det område, mens man stort set ikke har haft fokus på anti-ubådsoperationer. I Danmark har politikerne også netop godkendt, at fregatterne skal udstyres med forøget evne til at finde mål under havets overflade Det er et tydeligt tegn på, at man ikke har prioriteret området så højt, som man burde, siger Søren Nørby.

Foto: Ritzau Scanpix Verden Ruslands vilde ubådsflåde: Det her er kronjuvelen

Samme niveau som under Den Kolde Krig
I marts 2017 fortalte den russiske flådechef, admiral Vladimir Korolyov, til nyhedsbureauet AP, at de russiske ubåde sammenlagt havde 3000 patruljedage i 2016, hvilket kommer i nærheden af samme operationelle niveau, som de havde under Den Kolde Krig.

Og til forskel fra tidligere er det ikke forældet udstyr af svingende kvalitet, der sejler rundt med emblemet for Den Russiske Flåde.

- Russerne er ved at indhente forspringet, og så er de gået væk fra deres sædvanlige tilgang. De har taget en side fra vores drejebog og satser på kvalitet i stedet, siger Magnus Nordenman, som er leder af Atlantic Council til Business Insider.

238 kommentarer
Vis kommentarer