Britisk regering giver grønt lys for atomkraftværk

Britisk atomkraftværk til 24 milliarder dollar opføres af franske EDF med økonomisk støtte fra Kina.

Følg Samfund

Den britiske regering gav torsdag grønt lys for opførelsen af det omstridte atomkraftværk Hinkley Point i det sydvestlige England. Det bliver det første nye atomkraftværk i Storbritannien i årtier.

Beslutningen er truffet, efter at premierminister Theresa May havde beordret en ny gennemgang af sagen.

Atomkraftværket til 24 milliarder dollar (knap 159 milliarder kroner) skal opføres af det statslige, franske selskab EDF med økonomisk støtte fra Kina.

Der har i de seneste uger hersket stor politisk og økonomisk usikkerhed om projektet. Mays regering har godkendt det med nye betingelser, som gør det muligt for regeringen i London at gribe ind overfor EDF's salg af kontrollerende aktier.

Den britiske regering har sikret, at selskabet ikke kan sælge store aktieposter uden regeringens samtykke.

May overraskede i juli investorerne ved pludselig at udskyde beslutningen om at opføre Hinkley. Det skete, kun få timer efter at en aftale skulle være underskrevet.

Beslutningen om at fortsætte projektet mindsker frygten for, at May vil lukke døren for udenlandske investeringer fra navnlig Kina.

En tidligere ministerkollega til May, eks-erhvervsminister Vince Cable, siger, at May har udtrykt bekymring over sin forgænger David Camerons begejstring for kinesiske investeringer.

Ifølge den britiske regering vil opførelsen af værket betyde 26.000 nye job. Når det står færdigt, vil værket garantere syv procent af Storbritanniens strøm 60 år frem i tiden. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Theresa May har tidligere, da hun var indenrigsminister, udtrykt bekymring ved at lade Kina investere i vigtig, britisk infrastruktur.

Det kinesiske udenrigsministerium har torsdag eftermiddag ikke reageret på nyheden. Til gengæld har det kinesiske nyhedsbureau Xinhua skrevet en leder om nyheden.

- Lad os håbe, at London dropper sin Kina-fobi og arbejder med Beijing for at sikre, at projektet forløber glat, står der i lederen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.