Britiske aviser afspejler vælgernes dybe EU-splittelse

The Sun anbefaler briterne at "generobre" deres frihed, mens The Mirror håber på en "europæisk sejrsdag

Så er det afgørelsens dag for Storbritanniens EU-fremtid.

Og de britiske aviser er lige så delte i deres holdning til torsdagens afstemning som befolkningen. Det fremgår af avisernes lederartikler op til skæbnevalget.

- Torsdagens afstemning er på nogle måder et valg mellem en imaginær fortid, som alt for mange i dette land ikke kan give slip på og en fremtid, som alle af os uundgåeligt er usikre på. Stem for et forenet land, som rækker ud mod verden, og stem imod en splittelse af nationen, som bliver indadvendt. Stem for at blive, skriver The Guardian.

The Telegraph anbefaler derimod læserne at stemme Storbritannien ud af EU.

Det, der i 1973 begyndte som et medlemskab af et fællesmarked, er forvandlet til et skrøbeligt politisk projekt, mener avisen. Og hvordan kan det være, at en eventuel britisk udmeldelse skaber frygt for at udløse vedvarende ustabilitet, spørger avisen.

- Hvis der var tale om en robust demokratisk institution, understøttet af en blomstrende økonomi og tilfredse og glade borgere, så ville Storbritanniens udtræden ikke have nogen som helst indflydelse. Men sådan er det ikke, skriver avisen.

- 1. januar 1973 viste sig, når alt kommer til alt, ikke at være en solskinsdag for Storbritannien. Torsdag har landet en ny chance for at fjerne skyerne. Vi bør gribe den.

The Sun, der med et dagligt oplag på 1,7 millioner, er den største britiske avis, skriver i sin leder.

- Vi opfordrer jer til at skrive historie og generobre Storbritanniens frihed. Tro på dig selv og vores lands storhed. Stem "forlad". Dette er vores sidste chance for at fjerne os selv fra det udemokratiske Bruxelles-maskineri.

En anden stor tabloidavis, The Daily Mirror, håber, at briterne vil forvandle torsdag til en "europæisk sejrsdag".

- Det drejer sig ikke om vores fortid, men om hvordan vi former vores fremtid. Og det er en mulighed, som kun kommer én gang i livet. Det her er virkelig slaget om Storbritannien.

Daily Mail opfordrer læserne til at "tro på Storbritannien" og stemme for en udmeldelse af EU, mens Financial Times har lagt sit lod i den anden vægtskål med et argument om, at "tiden er ikke inde til at vende tilbage til Lille England".

- Vi er Storbritannien. Vi har noget at bidrage med, der kan gøre Verden rigere og mere sikker.

1 kommentar
Vis kommentarer